Consultări la Cotroceni. Iohannis l-a propus tot pe Orban. PSD decide luni dacă sesizează CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat joi partidele parlamentare la consultări în vederea nominalizării unui premier, după ce Guvernul Orban a fost demis. PSD şi ProRomânia l-au propus premier pe Remus Pricopie, rectorul SNSPA, în timp ce liberalii au mizat tot Ludovic Orban. Alianţa USR-PLUS mizează pe Cioloş.

UPDATE Întrebat dacă PSD ar trebui să sesizeze CCR în acest caz, Claudiu Manda a răspuns: “Decizia de a sesiza sau nu Curtea Constituţională nu îmi revine mie. Vom avea luni un Comitet Executiv şi vom decide care sunt paşii de urmat. Dacă mă întrebaţi pe mine, domnul Orban ar trebui să vină încă o dată în faţa Parlamentului, să explice de ce ar dori să fie din nou prim-ministru

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat joi pe Ludovic Orban să formeze un nou Guvern.  La finalul consultărilor cu partidele parlamentare, preşedintele a ţinut, însă, să sublinieze că alegerile anticipate sunt prima sa opţiune, că dintre partidele cu care a discutat, unele au fost de acord cu punctul său de vedere, iar altele au cerut timp pentru consultări interne.

UPDATE Victor Ponta a subliniat că alegeri anticipate pot avea loc doar dacă vrea PSD. Mai precis, Ponta a explicat faptul că PSD deţine majoritatea în Birourile Permanente reunite, adică forul care stabileşte posibilul calendar pentru alegeri.

„Noi cei de la Pro România vom face la fel ca în noiembrie dacă e propus domnul Orban. Nu îl vom vota. Ar fi ridicol ca după ce nu l-am votat în noiembrie să-l votăm acum. Nu participăm la o numire care nu are scopul prevăzut de Constituţie. Şi domnul Băsescu probabil nu şi-a dorit să treacă propunerea Ponta când a fost în Parlament.

În acest moment PSD fără noi sau alte partide deţine majoritatea în birourile permanente reunite. Acestea stabilesc calendarul. Calendarul depinde în totalitate de PSD, fără să putem noi sau PNL să-l influenţăm. Mai pe româneşte, dacă vrea PSD, se fac anticipate dacă nu, nu se fac.

Nu cred că domnul Iohannis are o problemă cu persoana domnului Pricopie. Decizia pe care o va lua va fi una politică.

Domnul Orban de 30 de ani nu doar că jigneşte şi cântă la mandolină, dar mai face şi plângeri penale. A făcut plângere penală împotriva familiei mele. Tot ce i se întâmplă domnului Orban este justificat”, a declarat Ponta.

Întrebat dacă Pro România va face alianţă cu PSD la locale, Ponta nu a exclus această variantă.

„E un prim pas al faptului că au renunţat la doctrina Dăncilă. Doctrina era ca premierul să fie de la PSD. Aţi văzut unde a dus. Faptul că au acceptat ca un candidat să fie din afara partidului, e un pas pe care îl salut, un pas spre normalitate. Putem avea proiecte comune, ceea ce nu puteai avea cu Dăncilă sau cu Dragnea”, a adăugat Ponta.

UPDATE Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat împotriva alegerilor anticipate: Alegerile anticipate ar putea fi organizate cu 3-4 luni înainte de termen, deci o tevatură uriaşă pentru un câştig nesemnificativ.

Legat de premieri i-am spus că ALDE nu are o propunere. Partidele cu ponderea cea mai mare în Parlament ar trebui să propună. Sutem deschişi pentru formarea unei majorităţi. Acest lucru nu este foarte simplu având în vedere că PNL s-a poziţionat oficial spunând că nu vor vota prim-ministru Orban în care va fi desemnat. Suntem într-o situaţie nefirească. Partidul din partea căruia e desemnat premierul nu îl votează.

Criteriul nostru e de a nu merge către alegerile anticipate. Vrem un guvern stabil care să conducă România până la alegerile la termen.

Preşedintele în rol de criză are un rol important. Trebuie să dezlege criza nu să o adâncească. A veni cu Orban din nou are o urmare evidentă.

UPDATE Deputatul PMP Maris Paşcan I-am transmis preşedintelui că PMP rămâne consecvent principiilor şi valorilor pe care le-a anunţat. Susţinem în continuarea reducerea parlamentarilor la 300, de asemenea susţinem în continuare eliminarea pensiilor speciale. S-a făcut doar un mic pas în acest sens. Pensiile speciale sunt furt. Susţinem alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Avem un proiect în acest sens încă din 2016. Este blocat din cauza PSD în comisii de circa un an de zile. Am înregistrat un proiect privitor la eliminarea subvenţiilor pentru partidele politice. Acestea trebuie să trăiască din cotizaţiile membrilor. Cei 170 de milioane de euro pot fi transferate în alocaţiile pentru copii. I-am explicat că parlamentarii PMP au preferat să nu participe la votul moţiunii pentru că am pus înainte de toate nevoia de stabilitate a ţării.
În ce priveşte învestirea viitorului Guvern vom negocia din nou pentru a impune promovarea prin OUG alegerea primarilor în două tururi. Acest deziderat ne reprezintă şi îl vom promova în continuare.

UPDATE Kelemen Hunor Nu vom constitui o majoritate in jurul candidatului PSD.

Nu avem o propunere pentru funcţia de prim-ministru. I-am mai spus preşedintelui că sunt câteva chestii care trebuie clarificate legate de proceduri.

Dacă mergem pe termenul extins de 60 de zile când poate fi dizolvat Parlamentul, înseamnă pe 6 aprilie va fi dizolvat. Dacă aşteptăm 90 de zile, înseamnă că pe 5 iulie se pot organiza cel mai repede anticipatele. Nu ar fi o tragedie nici atunci, dar lucrurile trebuie discutate şi să vedem cine sunt cei care susţin un astfel de calendar şi procedură. Aşteptăm nominalizarea din partea preşedintelui. Propunerea PNL a fost Ludovic Orban. Dacă ieri a avut 261 de voturi împotrivă, logic poimâine nu are cum să adune destule voturi pentru. Dar, vom vedea.

Eu de luni de zle argumentez pentru anticipate. În 8 ani am consumat 9 guverne. De la demiterea Guvernului Ungureanu, am consumat 9 guverne. Nu se poate proiecta ceva temeinic.

UPDATE Dan Barna, după întâlnirea delegaţiei USR cu Iohannis: Iohannis ne-a spus că vrea anticipate. Vom susţine scenariul alegerilor anticipate. Ne vom asigura că viitorul Guvern nu va avea susţinere în parlament, pentru a face un pas de anticipate.  Am vorbit şi de scenariul în condiţiile în care majoritatea toxică blochează scenariul anticipatelor. 

Indiferent de premierul desemnat, am cerut să se asigure că  proiectul numărul unu va fi alegerea primarilor în 2 tururi. A doua codiţie, ca USR să facă parte din Guvern.Am făcut şi o propunere de premier: Dacian Cioloş.  

I-aţi acuzat pe cei din PNL de blat, dar vreţi să intraţi şi la guvernare. De are loc această dublă raportare? 

Este o întrebare corectă. negocierile şi înţelegerile sunt legitime. Însă când ele sunt împotriva intereselor cetăţenilor, atunci vorbim de blat. Acum întrebarea pusă de români e dacă avem blat între PSD şi PNL. Ne aşteptăm să vedem că acolo sunt necesare colaborări locale, PNL e deschis la colaborări. 

UPDATE Marcel Ciolacu Aşteptăm decizia preşedintelui şi vom veni cu decizia PSD. Am convocat colegii mei de partid luni într-o şedinţă. În acest moment, PSD are un plan comun cum avem şi o propunere comună cu Pro România. Am luat şi eu act de autopropunerea domnului Orban de a fi iar premierul României după ce a existat în Parlament cel mai mare scor la o moţiune de cenzură postdecembristă. Nu ştiu nici cât de legală e propunerea lui. Vom vedea, nu sunt specialist, dar cu certitudine vom cere lămuriri până se va ajunge la un vot în Parlament. Domnul Orban dovedeşte că în continuare nu iese din logica abuzului de putere şi a încălcării Constituţiei. Ar trebui să respecte Parlamentul, legile ţării şi mai ales Constituţia. Preşedintele decide cât de scurtă sau lungă e această criză.

Jurnalist: Veţi sesiza CCR dacă Iohannis îl propune de două ori premier pe Ludovic Orban?

Marcel Ciolacu: Da. 

UPDATE Ludovic Orban: I-am prezentat preşedintelui planul pentru anticipate. Dorim alegeri anticipate România are nevoie de o bună guvernare, de un Parlament cu adevărat reprezentativ, format din oameni oneşti şi competenţi. I-am prezentat preşedintelui acest obiectiv al nostru şi deciziile luate astăzi: decizia ca parlamentarii PNL să participe la procedurile de învestire a celor două guverne care vor fi rezultatul propunerilor făcute de preşedinte, dar să nu voteze învestirea. 

Luni vom avea o reuniunea a Biroului Ex în car evom vorbi de componenţa Guvernului, a programului de guvernare, dar doar după decizia preşedintelui. Nu am încredere în PSD. Ne vom bate începând cu săptămâna viitoare să scoatem proiectele privind alegerea primarilor în două tururi.

USR acuză PNL şi PSD că refac USL?

Pe de o parte ne acuză de nu ştiu ce năzdrăvănii, pe de altă parte vor să colaboreze cu noi în perspectiva localelor. Eu sunt om serios. Colaborăm în condiţiile stabilite. PNL a bătut a PSD în europarlamentare, la referendumul pentru Justiţie, Klaus Iohannis a câştigat în faţa PSD. 

E posibil să aveţi candidaţi comuni cu USR la locale?

Trebuie să ţii cont de situaţia locală. O să fie o libertate a organizaţiilor noastre. 

UPDATE Ora 12.00. Au început negocierile cu delegaţia PNL. Liberalii îl vor propune premier tot pe Ludovic Orban. „Am hotărât azi mandatul delegaţiei PNL la consultările de la Cotroceni. Propunerea de prim-ministru este conformă cu consiliul naţional al PNL, propunerea de premier este în persoana preşedintelui PNL, subsemnatul Ludovic Orban. De aemenea, am stabilit ca delegaţia să transmită preşedintelui susţinerea pentru obiectivul declarat al preşedintelui de convocare a alegerilor anticipat iar decizia noastră este aceea de a contribui la respingerea celor două propuneri de guvern care vor fi formulate”, a declarat Ludovic Orban în cadrul unei conferinţe de presă.

***

Şeful statului îl va desemna premier tot pe Ludovic Orban, de două ori, astfel încât Parlamentul să-l respingă şi să fie declanşate alegerile anticipate. Însă planul nu e deloc sigur. PSD încearcă să strângă o majoritate alături de ProRomânia şi ALDE, astfel încât să blocheze dizolvarea Parlamentului, susţin surse politice. Ca variantă de rezervă, PSD ar vrea să împingă cele două voturi pentru învestirea Guvernului până după locale. 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, i-a anunţat pe colegii liberali că vrea ca noul Cabinet să depună luni noul program de guvernare şi oamenii care ar putea fi miniştrii să se pregătească bine din timp pentru audierile din comisii, au precizat surse politice pentru „Adevărul”. 

Guvernul Orban a fost demis nu doar prin voturile PSD, UDMR şi Pro România, ci şi prin aportul a câtorva aleşi ai PNL, arată aritmetica parlamentară.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite