Preşedintele Italiei, primit la Cotroceni de Klaus Iohannis. Ce au discutat cei doi şefi de stat despre românii din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, şi preşedintele României, Klaus Iohannis   FOTO: Presidency.ro
Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, şi preşedintele României, Klaus Iohannis   FOTO: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, astăzi, la Palatul Cotroceni pe omologul său italian, Sergio Mattarella. Cei doi şefi de stat au discutat despre comunitatea română din Italia, despre migraţie, dar şi despre summitul NATO de la Varşovia, programat în data de 9 iulie.

UPDATE Klaus Iohannis, după întâlnirea cu preşedintele Italiei: 

Am avut astăzi, cu omologul meu, convorbiri consistente, în spiritul Parteneriatului Strategic Consolidat existent între România şi Italia şi al relaţiei cu totul speciale pe care ţările noastre o împărtăşesc. Vorbim despre o relaţie marcată de prezenţa unei comunităţi româneşti foarte importante în Italia şi a unei însemnate comunităţi italiene, în cea mai mare parte comunitate de afaceri, în România, care se adaugă minorităţii italiene istorice din ţara noastră.Îi mulţumesc şi pe această cale Preşedintelui Mattarella pentru că este un interlocutor deschis problematicii comunităţii româneşti din Italia şi una dintre vocile influente care încurajează permanent  procesul de integrare al acesteia, cu menţinerea identităţii româneşti.

Din această perspectivă, în cadrul convorbirilor am subliniat necesitatea continuării eforturilor comune de sprijinire a comunităţii româneşti din Italia şi de creştere a participării românilor la viaţa socială, dar şi politică din Peninsulă.

De asemenea, am convenit astăzi că un alt obiectiv comun prioritar este să ducem cooperarea economică la un nou nivel. Schimburile comerciale au atins deja, la sfârşitul anului 2015, o valoare record de peste 13 miliarde euro, Italia fiind al doilea partener comercial al României. Am stabilit totodată că este foarte importantă creşterea investiţiilor italiene în România, în special în sectoare cu valoare de antrenare mare pentru ansamblul economiei.

În perspectiva Summitului NATO de la Varşovia, am prezentat argumentele consistente ale părţii române în sensul asigurării unei prezenţe a NATO robuste, de descurajare, poziţionată în mod proporţional pe întregul flanc estic al Alianţei, ca răspuns la acţiunile Rusiei care au dus la deteriorarea echilibrului de securitate în zona Mării Negre.

Am discutat şi despre provocarea migraţiei şi am reamintit poziţia României pe acest dosar, subliniind importanţa găsirii unor răspunsuri eficiente, care nu pot fi decât unele asumate împreună.
România este solidară cu eforturile Italiei şi am prezentat contribuţia substanţială a ţării noastre pentru gestionarea acestui fenomen.

Am susţinut în acest context şi importanţa prezervării funcţionalităţii Spaţiului Schengen şi am reiterat interesul României pentru aderarea la Schengen, care va contribui considerabil la consolidarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. 

Urmează Forumul Româno-Italian

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, se află într-o vizită oficială în România, fiind primit în această dimineaţă, la Palatul Cotroceni, de către preşedintele Klaus Iohannis. Cei doi oficiali vor avea avea o întâlnire, urmată de o declaraţie comună de presă.

După-amiază, cei doi şefi de stat vor participa la deschiderea Forumului de Afaceri Româno-Italian „Investiţii italiene în România - Un parcurs european în economia globală“.

Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită în Italia în primele sale luni de mandat. Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella a afirmat, la Roma, în cadrul întrevederii cu preşedintele României, Klaus Iohannis, că a venit momentul ca România să fie parte a Schengen, Iohannis lansând invitaţia omologului său italian de a vizita România, iar Mattarella spunând atunci că îi va da curs.

”A venit momentul ca România să fie parte a Schengen”, a declarat preşedintele italian, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

În contextul agendei europene actuale, referindu-se la problematica relaţiilor externe ale UE, Klaus Iohannis a menţionat importanţa asigurării unei perspective europene pentru Republica Moldova.

La rândul său, preşedintele Mattarella a dat asigurări că Italia va susţine abordarea României privind sprijinirea Republicii Moldova. Sergio Mattarella a mulţumit României pentru poziţia avută în cadrul Consiliul European extraordinar din aprilie 2015 pe tema migraţiei, spunând că ţara noastră a fost unul dintre statele care au dat dovadă de cea mai mare sensibilitate pentru această problematică.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite