Preşedintele Iohannis şi tăcerea mieilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guvernul României
FOTO Guvernul României

Una din consecinţele aducerii PSD la guvernare, fie că preşedintele Iohannis a intuit, fie că nu (în sensul că a fost pur şi simplu ghidat de ,,şoptitori”) este că acum vedem instaurată de-a lungul şi de-a latul ţării o suspectă linişte.

Care să fie explicaţia faptului că actuala coaliţie PSD-PNL-UDMR, sprijinută de AUR este atât de blândă? De ce vor cu orice preţ să nu supere pe nimeni?

Am aflat zilele trecute că Premierul României şi ministrul Sănătăţii, însuşi certificatistul suprem Rafila, au avut consultări cu reprezentanţii cultelor religioase. Cei din urmă au cerut neintroducerea obligativităţii certificatului covid pentru participanţii la slujbele religioase (în comunicatele oficiale nu se arată că, de fapt, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au cerut aşa ceva; pentru Biserica Catolică nu este nevoie de asemenea cerinţă). Cei dintâi au reamintit de nevoia de protecţie colectivă şi de nevoia de salvare de vieţi.

Cu toate acestea, pentru cine citeşte printre rânduri cele declarate de oficiali, este extrem de limpede că introducerea certificatului covid se îndepărtează tot mai mult de România. Departe de a dori cu adevărat să introducă certificatul covid, departe de a dori cu adevărat să ia măsuri ferme şi eficiente (aşa cum fac toate ţările civilizate din lume), guvernanţii merg la consultări, culmea, exact cu cei mai vajnici reprezentanţi ai credinţei în inexistenţa virusului, cei mai aprigi duşmani ai măştii sau cei mai lipsiţi de înţelegere cu privire la rolul unui certificat covid.

Vedem cum coaliţia de la guvernare vrea cu orice preţ să generalizeze o linişte ce urmează zgomotosului USR: perceput (pe bună dreptate) drept singurul partid ce a dorit implementarea unor măsuri ferme şi eficiente atât cu privire la covid cât şi, în general, cu privire la modernizarea României, înlăturarea USR a prilejuit o mare bucurie nu numai pentru PNL, dar mai ales pentru PSD şi AUR.

Acesta este contextul în care, privind dinspre cetăţeni, liniştea înseamnă blazare. Sătui de corupţia clasei politice, românii au mai primit o dezamăgire cruntă dată de destrămarea curcubeului PNL-USR. Pentru cei care mai sperau că România ar putea să se însănătoşească printr-o coaliţie anti-corupţie, această dezamăgire a reprezentat exact picătura ce a umplut paharul blazării şi dezamăgirii. Să nu ne mirăm că asistăm din nou la un val de emigrare spre zări mai cinstite şi în care munca (nu hoţia) se află răsplătite.

Dacă privim dinspre coaliţia de guvernare, liniştea este şi mai grăitoare; după mine, este chiar asurzitoare. Este exact ca ţipătul de neauzit al unor miei jupuiţi (exact la fel cum apare acesta în visul eroinei principale din cartea şi filmul omonime). România se află la ora actuală în situaţia de a fi zilnic jupuită exact de lupul care, până mai ieri, jefuia şi prăduia. PSD la guvernare nu este altceva decât a pune lupul să jupoaie zilnic bugetul, să sfâşie valorile şi principiile democratice, să terfelească bunul simţ şi dreptatea, să ucidă chiar şi ultima picătură de speranţă într-o Românie cinstită.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite