Iohannis, la summitul din Suedia, despre locurile de muncă: Politicile sunt utile, dar avem nevoie de bugete pentru a le implementa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, vineri, la Göteborg, la Summitul social privind promovarea locurilor de muncă echitabile şi a creşterii economice în Uniunea Europeană, acesta subliniind în discursul său de la eveniment că degeaba există politici pentru sociale, dacă nu există şi bugetele necesare pentru a le pune în practică.

UPDATE Intervenţia preşedintelui Klaus Iohannis din cadrul sesiunii de lucru cu privire la promovarea locurilor de muncă: 

„În primul rând, în ceea ce priveşte principalele provocări care trebuie abordate pentru a îmbunătăţi accesul tuturor bărbaţilor şi femeilor pe piaţa muncii, consider că educaţia, inclusiv învăţarea continuă de-a lungul vieţii, este esenţială pentru ca cetăţenii noştri să fie pregătiţi să îndeplinească noile cerinţe de pe piaţa muncii.

De asemenea, este important să asigurăm oportunităţi egale, atât în ceea ce priveşte accesul la educaţie, cât şi în crearea unui cadru educaţional care să respecte principiile egalităţii de gen în educaţie, prin conţinut şi metode de predare.

În acelaşi timp, ar trebui să ne concentrăm mai mult pe măsurile menite să asigure dobândirea de competenţe transversale. Noua agendă pentru competenţe în Europa urmăreşte tocmai acest lucru, să asigure asimilarea unei game largi de competenţe de la o vârstă fragedă, pentru a maximiza astfel capitalul uman al Europei. Acest lucru va conduce, în cele din urmă, la creşterea ratei de angajare pe piaţa muncii şi a competitivităţii, precum şi la stimularea creşterii economice în Europa.

În ceea ce priveşte şomajul în rândul tinerilor, consider că politici educaţionale mai relevante ar contribui la reducerea ratei şomajului în rândul tinerilor şi la certitudinea că aceştia găsesc calea cea mai rapidă şi mai uşoară către locul de muncă potrivit. În plus, ar trebui găsite stimulente pentru angajatori, în vederea creşterii ratei de ocupare a forţei de muncă în rândul tinerilor.

Pentru a menţine un echilibru între cere şi ofertă pe piaţa muncii, avem nevoie de iniţiative durabile, precum Garanţia pentru tineret, Cadrul european al calificărilor sau Cadrul european pentru programe de ucenicie. Trebuie să găsim, în continuare, modalităţi de a sprijini Uniunea Europeană în această privinţă, inclusiv în perioada post-2020, iar acesta a fost un subiect adus în discuţie de câţiva vorbitori. Politicile sunt utile, dar avem nevoie de bugete pentru a le implementa. O preocupare aparte o reprezintă integrarea grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii. Identificarea vulnerabilităţilor este importantă, iar măsurile de diminuare sau eliminare a acestora ar trebui implementate în cel mai scurt timp.Trebuie acordată o atenţie sporită integrării pe piaţa muncii a unor grupuri deosebit de vulnerabile, precum romii, persoanele cu handicap sau persoanele în vârstă.

În ceea ce priveşte a doua temă, şi anume iniţiativele naţionale sau europene care pot fi dezvoltate în continuare pentru susţinerea creării de locuri de muncă, eliminarea obstacolelor şi asigurarea de condiţii corespunzătoare necesare pentru intrarea şi rămânerea pe piaţa muncii, doresc să subliniez faptul că acţiunile europene ar trebui să se concentreze în primul rând pe actualizarea legislaţiei, pe corectarea lipsurilor, unde este cazul, în conformitate cu competenţele Uniunii Europene, evitându-se, în acelaşi timp, accentuarea decalajelor dintre statele Euro şi statele non-Euro, dintre vest şi est.

Totodată, ar trebui să împiedicăm transformarea noilor iniţiative în norme noi sau mai restrictive pentru aderarea la zona Euro. Avem nevoie de o Europă socială, dar numai dacă este construită pe baza unei abordări inclusive, corecte şi echitabile.”


În cadrul reuniunii vor fi abordate politicile şi iniţiativele în domeniu la nivel european, pentru a identifica modalităţile prin care Uniunea Europeană, statele membre şi partenerii sociali pot asigura îndeplinirea priorităţilor economice şi sociale comune. Vor fi discutate subiecte precum: locuri de muncă echitabile, pieţe ale muncii europene funcţionale şi echitabile, oportunităţi egale, protecţie socială eficientă şi sustenabilă, şi promovarea dialogului social, potrivit Administraţiei prezidenţiale.

Preşedintele României va lua parte la sesiunea dedicată accesului pe piaţa forţei de muncă. În intervenţia pe care o va avea, Klaus Iohannis va sublinia importanţa pe care o are educaţia în asigurarea îndeplinirii cerinţelor de pe piaţa muncii şi va insista pentru adaptarea continuă a politicilor educaţionale la dezvoltările tehnologice şi la dinamica de pe piaţa muncii.

De asemenea, şeful statului va sublinia necesitatea reducerii şomajului în rândul tinerilor, prin politici educaţionale relevante, dar şi prin acordarea de stimulente angajatorilor.

Cu prilejul Summitului, va avea loc şi o reuniune informală a membrilor Consiliului European dedicată acţiunilor viitoare ale Uniunii în domeniile educaţie şi cultură.

În cadrul dezbaterilor, preşedintele Klaus Iohannis va exprima sprijinul României pentru acele proiecte şi iniţiative din aceste domenii menite să contribuie la recâştigarea încrederii cetăţenilor în valorile europene şi la intensificarea sentimentului de apartenenţă la o adevărată comunitate europeană.

Totodată, preşedintele României se va pronunţa pentru intensificarea cooperării în domeniul tineretului, subliniind impactul deosebit al programului Erasmus+ (programul Uniunii Europene de sprijin în domeniile educaţiei, formării, tineretului şi sportului) în construirea unei identităţi europene a tinerilor şi crearea abilităţilor cerute pe piaţa muncii.

Klaus Iohannis va susţine importanţa continuării programelor de sprijin ale Uniunii în domeniul cultural, precum şi îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru întreprinderile care activează în acest sector, având în vedere rolul culturii în susţinerea creşterii economice şi al dezvoltării socio-economice, mai informează Administraţia prezidenţială.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite