Juncker avertizează: Dacă legile Justiţiei rămân aşa, discutăm în alţi termeni despre Schengen şi MCV. Iohannis: Independenţa Justiţiei e intangibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Jean Claude-Juncker. FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis şi Jean Claude-Juncker. FOTO presidency.ro

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, în conferinţa de presă cu preşedintele Klaus Iohannis, că dacă legile Justiţiei vor rămâne aşa cum au ieşit din Parlament, fără a ţine de cont de deciziile CCR, „discuţiile despre MCV şi despre Schengen se vor pune în alţi termeni“. În schimb, Iohannis a subliniat că el va urmări ca Justiţia să rămână independentă.

Jean-Claude Juncker, despre legile Justiţiei şi statul de drept: Voi răspunde simplu că statul de drept a făcut progrese în România şi e într-un stadiu acceptabil. Nu vom accepta ca România să facă paşi înapoi pe acest drum. Trebuie să fie un progres ireversibil. Am luat cunoştinţă faptul că am fost „dezinformat“, aşa cum se spune, dar eu sunt bine informat în ceea ce priveşte deciziile pe statul de drept. Am un dialog civilizat cu Guvernul“.

Întrebat când poate spera România să acceadă în Schengen, Jean Claude Juncker a subliniat:„Dacă legile din România rămân aşa cum au fost adoptate de Parlament, discuţiile despre MCV şi despre aderarea la Schengen se vor pune în alţi termeni. Şi aşteptăm deciziile Curţii Constituţionale şi, dacă totul decurge cum trebuie, trebuie să asigurăm României locul ei în spaţiul Schengen, pentru că românii nu merită să fie trataţia ca cetăţeni de mâna a doua. România şi românii sunt în centrul vieţii europene şi voi face toate eforturile pentru a-mi îndeplini acest scop, pe atât de repede pe cât ne va permite legislaţia din România“.

„L-am asigurat pe preşedintele României că ne-am luat angajamentul ca MCV să fie încheiat şi vreau să-mi respect acest angajament. Locul meritat de România este în Schengen şi această comisie nu va înceta până când MCV nu va fi încheiat şi până când România nu va fi recunoscută în mijlocul statelor Schengen”, a mai afirmat preşedintele Comisiei Europene.

UPDATE Klaus Iohannis, la conferinţa de presă: Personal, sunt hotărât şi convins că voi reuşi ca aceste discuţii să se termine cu legi care vor fi în varianta cea mai bună, îmbunătăţită, legi care pot fi folosite practic. Dar cel mai important obiectiv: independenţa Justiţiei în România e intangibilă. E o chestiune pentru care mă voi implica total şi voi face absolut tot ce poate să facă un preşedinte pentru a păstra lucrurile aşa. 

image

UPDATE Şeful statului a fost primit de preşedintele Comisiei Europene, alături de care va avea o declaraţia de presă la ora 15.30.  


Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, vizita preşedintelui României la Bruxelles are loc în urma invitaţiei care i-a fost adresată, în luna decembrie 2017, de către preşedintele Comisiei Europene. După întrevederea cu Jean-Claude Juncker,  Klaus Iohannis se va întâlni cu membrii Colegiului Comisiei.

Cu acest prilej, vor fi abordate subiecte legate de pregătirea Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, precum şi teme de actualitate ale agendei europene vizând, în principal, procesul de consolidare a Uniunii Europene. Pe agendă se vor afla şi negocierile privind noul cadru financiar al UE post-2020, aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare, securitatea externă şi internă a Uniunii şi aspecte legate de relaţiile externe ale Uniunii, cu accent pe procesul de extindere şi vecinătatea estică.

Conform sursei citate, ”va fi discutată situaţia din România referitoare la modificările aduse cadrului legislativ privind sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei”.

”Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia, în cadrul întâlnirilor, angajamentul ferm al României de a contribui la consolidarea proiectului european, precum şi ataşamentul ţării noastre la principiile şi valorile pe care se bazează Uniunea. De asemenea, va arăta că Preşedinţia României a Consiliului UE va avea o abordare echilibrată şi obiectivă, în interesul Uniunii şi al statelor membre, care să contribuie la avansarea procesului de integrare europeană”, arăta Administraţia prezidenţială.

Totodată, preşedintele României se va întâlni şi cu Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Agenda reuniunii informale a Consiliului European din 23 februarie, respectiv negocierile privind viitorul buget al Uniunii Europene post 2020 şi aspecte instituţionale vor fi principalele subiecte abordate de cei doi înalţi oficiali.

La finalul vizitei la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu Joseph Daul, preşedintele Partidului Popular European.

Preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker şi Frans Timmermans, au dat publicităţii, în urmă cu o săptămână, o declaraţie comună în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile recente din România şi subliniază că CE avertizează din nou cu privire la pericolul regresării şi va analiza în detaliu modificările finale aduse legilor justiţiei.

”Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, se arată în declaraţie.

Juncker şi Timmermans amintesc că o condiţie esenţială pentru a putea renunţa treptat la mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat Reprezentanţa Comisiei Europene în România că a transmis la Bruxelles informaţii false. "Minciună dusă picătură cu picătură şi de aici, din ţară şi de la Bruxelles şi de către europarlamentari, dar şi de către funcţionari de acolo", a declarat Liviu Dragnea, luni seară, la Antena 3.

Liderul PSD a spus că speră că atunci când va merge la Bruxelles preşedintele Klaus Iohannis va discuta cu Jean Claude Junker despre "modul în care se iau informaţii din România": "Aici este vorba de România şi, dincolo de PSD, de coaliţia PSD-ALDE, e o chestiune importantă şi pentru preşedintele României, care sper că va merge la Bruxelles să discute ori în plen, ori în privat cu preşedintele Junker despre tipul ăsta şi modul în care se iau informaţii din România. Pentru că noi dorim ca informaţiile din România să fie cele reale". 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite