Preşedintele Iohannis îşi doreşte un executant docil la guvern. Şi dacă ordinele sale sunt greşite? Suportăm o nouă dictatură?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă cineva mai avea îndoieli este acum lămurit. Florin Cîţu e un om prea slab să facă ceva de capul lui. În spatele deciziilor sale s-a aflat în permanenţă preşedintele Iohannis. Inclusiv în privinţa remanierii lui Stelian Ion şi a promovarii PNDL 3. Preşedintele era extrem de iritat că USR PLUS nu se duce să ia „lumină” de la Cotroceni, aşa că i-a ordonat lui Cîţu să-i execute. Iar Cîţu s-a conformat.

Sper ca societatea românească este suficient de „coaptă” încât să respingă o nouă dictatură.

Cine este Florin Cîţu?

Încep cu reluarea unei caracterizări făcute de un coleg de facebook:

„Cîţu e atât de slab că om politic, a demonstrat atâta laşitate, narcisism şi autoritarism găunos, încât mi se pare din start că dacă câştigă vă fi doar o marionetă, din cel mai prost soi, adică din cei care sunt păpuşi fără ştiinţa lor”.

Avea dreptate şi a apărut şi păpuşarul. Preşedintele Iohannis.

Să-i facă pe plac lui Iohannis, Cîţu a aruncat în aer coaliţia de guvernare, ducând ţara într-o criză politică profundă. Şi la ce se aşteptau „Păpuşarul” şi marioneta? Ca USR PLUS să înghită broscoiul şi să vină să pupe ghiulul jupânului de la Cotroceni? Uite că nu s-a împlinit calculul preşedintelui.

Trecutul lui Florin Cîţu demonstrează că şefia guvernului este o pălărie prea mare pentru el. A spart coaliţia de guvernare fără prea mari şanse de refacere. Calcul greşit. Chiar dacă moţiunea de cenzură nu trece, rămâne fără majoritate parlamentară şi atunci să vezi „guvernare”. Că pe USR PLUS nu-i poate cumpăra cum a făcut PSD cu Tăriceanu în 2007-2008.

În plus, România se află îngenunchiată de  mai multe crize: pandemia, explozia preţurilor, riscul de a nu se mai putea împrumuta, pierderea încrederii partenerilor din UE, acum când aşteptăm aprobarea PNRR, dezechilibre bugetare majore. Asta ne mai lipsea! O criză politică majoră.

În plus, PNL, principalul partid de guvernare este paralizat de o bătălie internă pentru şefia partidului. Toate ingredientele să ne prăbuşim în prăpastie.

Ce spune preşedintele Iohannis?

Noua alianţă creată în aceste zile între USR PLUS şi AUR este un afront adus românilor care, la alegerile parlamentare de anul trecut, au decis prin votul lor drumul pe care trebuie să meargă ţara noastră”.

O mare parte dintre români a votat PSD şi USR PLUS. Deci „afrontul” este adus unei părţi dintre români, nu tuturor românilor. Şi nu preşedintele tuturor românilor poate caracteriza ce este şi ce nu este un afront. Cititorii mei îşi amintesc că n-am fost de acord nici când preşedintele demoniza PSD în anii trecuţi. Era ca şi cum ar fi demonizat alegătorii PSD.

Prin alianţa cu un partid care nu respectă valorile occidentale, USR PLUS trădează voinţa cetăţenilor care şi-au pus speranţele într-o coaliţie de centru-dreapta, care să dezvolte România”.

Preşedintele ignoră intenţionat declaraţiile şefilor USR PLUS care au spus  repetat că nu este vorba de nicio alianţă, ci despre schimbarea premierului, care nu este în stare să conducă o alianţă,  cu un comportament civilizat, respectând  norme democratice explicite şi implicite. În schimb, nu are nimic de spus despre PNDL 3, un jaf din bani publici, o invitaţie de de fraudare a bugetului statului de către clientele de partid şi de către baronii locali.

Coaliţia de centru dreapta nu a făcut nimic într-un an şi 10 luni. Spera preşedintele ca Florin Cîţu, ajuns şi şef al PNL, să treacă la un galop de reforme? Chiar aşa fiind, într-o democraţie nu arunci în aer, cu binecuvântarea preşedintelui, singura alianţă capabilă să reformeze România.

„Prin decizia de a semna şi a depune o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern, USR PLUS s-a discreditat iremediabil în faţa românilor, a propriului electorat”.

Cine decide ca USR PLUS s-a discreditat în faţa românilor? Un om, fie el şi preşedintele românilor? Greşit, dle preşedinte. Cine este discreditat şi cine nu se vede doar la vot. Şi deşi aţi demonizat PSD în trecut, acesta tot a câştigat alegerile parlamentare. Cine a greşit? Dumneavoastră sau poporul? Întrebare de trecere la examenul de democraţie, capitolul Constituţie!

Dinamitarea Coaliţiei şi compromiterea iremediabilă a întregului pachet de reforme asumat prin programul de guvernare riscă să arunce România într-o profundă criză economică şi socială. Dezvoltarea comunităţilor din România este absolut necesară şi nu se poate încerca blocarea ei de către USR PLUS doar pentru un joc politic meschin”.

Domnule preşedinte, aţi citit criticile presei, ale EFOR, anchetele Recorder la modul în care s-au derulat PNDL 1 şi PNDL 2? Sau credeti exclusiv ce vă spun Cîţu, baronimea şi clientelele de partid? Societatea civilă şi presa nu au niciun cuvânt în faţa dv?

Solicit USR PLUS să cumpănească foarte bine implicaţiile asocierii cu obiectivele promovate de AUR şi să pună punct acestor gesturi politice iresponsabile, să îşi respecte electoratul şi să se întoarcă la masa dialogului, pentru a găsi împreună cu partenerii din Coaliţie o soluţie viabilă şi raţională de a debloca actuala situaţie”.

Dar dacă USR PLUS îşi respectă electoratul exact prin poziţia pe care a adoptat-o? De a se opune jafului din bani publici, aşa cum am văzut că s-a întâmplat cu PNDL 1 şi PNDL 2? Nu preşedintele decide ce este responsabil şi ce nu. Doar alegătorii în 2024.

Acum înţelegem de ce Ludovic Orban a căzut în dizgraţia preşedintelui. A refuzat să-i execute ordinele. Şi de ce se lăuda Cîţu peste tot că are susţinerea preşedintelui. Pentru că îi execută ordinele.

Proiectul „România educată” este cel mai la îndemnă exemplu. Deşi a fost criticat de către majoritatea specialiştilor şi a oamenilor de cultură, preşedintele s-a enervat şi i-a dat ordin lui Cîţu. Până la 10 septembrie să fie gata pachetul legislativ, iar până la 1 octombrie Legea Educaţiei. Şi ministrul Educaţiei bâiguie timid că nu-i posibil aşa ceva. Doar Cîţu le tramsmite miniştrilor că ordinele sale (ale preşedintelui, de fapt), se execută nu se discută!

Ce va urma

Şi dacă nu trece moţiunea, actuala coaliţie nu mai poate funcţiona. Iar guvernul Cîţu rămâne şi fără majoritate parlamentară. A luat în calcul preşedintele această situaţie? Oricând,  în viitor, parlamentul  poate veni cu o altă moţiune de cenzură şi guvernul lucrează cu sabia deasupra capului.

Cum vor primi membri  PNL declaraţiile presedintelui Iohannis? Ca o demonstraţie a faptului că dacă Cîţu ajunge seful PNL, va transforma şi partidul în „remorca” preşedintelui. Iar in 2024, când preşedintele Iohannis pleacă, ce se va alege de partid?  

Soluţia refacerii coaliţiei este plecarea premierului Cîţu. Cu sau fără moţiune. Da, dar atunci preşedintele Iohannis nu mai are o „slugă” la conducerea guvernului. Este mai importantă „sluga” de la guvern, în comparaţie cu interesele României de a ieşi cu fruntea sus din multiplele crize în care se află? Şi pe care nu Cîţu este capabil să le rezolve!

Aşteptăm de la preşedinte răspunsul la această întrebare. Şi să mai reflecteze la vechea zicere: „daca tăcea, filosof rămânea”!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite