Preşedintele Iohannis îl doreşte pe Florin Cîţu încă 3 ani la guvernare. Cu ce majoritate parlamentară? Secretul lui Polichinelle…

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Iohannis a făcut declaraţii interesante ieri la New York, din care rezultă că premierul Florin Cîţu poate conduce Executivul până la următoarele alegeri. Cu ce majoritate parlamentară, nu ne spune preşedintele. Să fi uitat regula după care un guvern rămâne în funcţie? Sau ştie de o majoritate parlamentară pe care noi nu o ştim încă?

Cum USR PLUS a spus de nenumărate ori că este exclus să revină la un guvern condus de Florin Cîţu, rămâne o singură variantă.

Ce a declarat preşedintele Iohannis la New York

"Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (...) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis".

Mai spun ziariştii prezenţi la declaraţiile preşedintelui Iohannis că acesta nu crede într-o eventuală demitere a Guvernului după cele două congrese şi consideră că premierul Florin Cîţu poate conduce Executivul până la următoarele alegeri.

Absolut ciudată declaraţia preşedintelui. Să nu ştie că în prezent guvernul Cîţu nu se mai sprijină pe o majoritate parlamentară? Să nu ştie că există o moţiune de cenzură în curs, care-şi va produce efecte după decizia CCR în această speţă? Ştie că nu va trece moţiunea, pentru că PSD nu o va vota? Nu există multe explicaţii, cea mai logică este ultima.

Mai spune preşedintele că va participa la congresul de alegeri în PNL din 25 septembrie, şi că nu-l mai intelege pe Ludovic Orban: "Dar cine mai înţelege reacţiile lui Ludovic".

Participarea preşedintelui la congresul PNL este la fel de ciudată. Speră să-i „sperie” pe delegaţii la congres, şi aceştia să voteze cu Florin Cîţu? Cum şi prin ce să-i sperie?

Senzaţia mea este că preşedintele trăieşte în „wishful thinking”. Îşi supralicitează puterile politice. Iohannis spera că delegaţii la congresul PNL vor vota cum le „dictează” preşedintele ţării, parlamentul nu-l va demite pe Cîţu pentru că preşedintele doreşte să-l menţină la guvernare încă trei ani. Pe USR PLUS l-a gonit de la guvernare cu o „smetie” ce nu poate fi trecută cu vederea.

Mai există o explicaţie. Preşedintele se bazează pe colaborarea PSD pentru menţinerea unui guvern minoritar condus de Cîţu, la schimb cu miliardele de lei din PNRR şi PNDL 3, alocaţi baronilor şi primarilor PSD.

Dar ce câştigă Klaus Iohannis din toată „afacerea”? Florin Cîţu premier îi poate aloca resurse şi decizii guvernamentale pentru punerea în operă a proiectului România Educată. Criticile dure aduse de specialişti acestui proiect l-au ambiţionat şi mai mult. Iohannis se doreşte al doilea „Spiru Haret” în materie de educaţie, dacă a şi declarat:

„Prin implementarea Proiectului „România Educată” şi cu sprijinul alocărilor record prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, avem de acum şansa unică de a transforma radical mediul şcolar”.

În plus, este clar pentru toţi cei care urmăresc politica românească că Florin Cîţu nu face nimic fără să ceară acordul lui Iohannis. Demiterea lui Stelian Ion, şi lansarea în şedinţa de guvern a PNDL 3, pe nepusă masă şi fără discuţii în coaliţie, decizii care au aruncat în aer coaliţia de guvernare, nu puteau fi luate de către premierul Cîţu fără acordul lui Iohannis, după cum a şi confirmat premierul.

Interesul lui Iohannis pentru menţinerea lui Cîţu în fruntea guvernului are două componente: acesta îl ascultă ca o slugă credincioasă şi i-a promis implementarea proiectului România Educată.

PNL şi PSD votează împreună în parlament pentru respingerea marilor proiecte de reformă

Deja este limpede acum.

  • Senatorii PNL şi PSD au boicotat votul din Comisia de buget pe un proiect prin care ar fi schimbată legea lui Cătălin Rădulescu (PSD), care îi scapă de închisoare pe evazioniştii care plătesc prejudiciul. 
  • Deputaţii PSD, PNL şi UDMR din Comisia pentru Drepturilor Omului au dat aviz negativ proiectului de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale ale primarilor. PSD şi PNL votaseră la fel şi în precedentă sesiune parlamentară în Senat.
  • Senatorii PSD şi PNL, secondaţi de UDMR, au votat în Comisia pentru administraţie raportul de admitere pentru legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă a PNDL 3 “Anghel Saligny”, care alocă bani primarilor şi Consiliilor Judeţene. Cum vor fi împărţiţi aceşti bani, vom vedea. Dar votul comun ne dă indicaţii suficiente.
  • Proiectul Legii pentru alegerea primarilor în două tururi a fost respins în Senat de către senatorii PSD şi UDMR, la care s-au adăugat 15 senatori liberali, iar 10 liberali s-au abţinut.
  • Moţiunea de cenzură a fost blocată prin acţiunea comună a PSD cu „echipa învingătoare” a PNL.

Ce zice şi ce va face PSD

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că va vota moţiunea de cenzură USR PLUS-AUR, iar dacă aceasta nu va ajunge la vot va iniţia propria moţiune de cenzură. Dl Ciolacu a declarant multe şi s-a răzgândit a doua zi. Aşa că până nu vedem PSD votând vreo moţiune de cenzură, nu putem crede că o va şi vota.

Toate cele de mai sus sunt piese într-un puzzle care va arăta în final că preşedintele Iohannis şi Florin Cîţu au batut deja palma cu „PeSeDe”, pentru a menţine un guvern liberal minoritar condus de Cîţu, până la alegerile din 2024.

Şi ce e rău în asta, vor spune unii. Partea rea este că vor fi promovate doar legi şi HG-uri favorabile PSD şi PNL, nu şi intereselor poporului român. Chiar preşedintele Iohannis a demonizat PSD cât s-a aflat la guvernare, spunând că este „duşmanul” poporului român. Acum e bun? S-a transformat în salvatorul poporului român?

Partea şi mai rea este că PSD câştigă electoral doar dacă îl critică pe Cîţu, şi îi blochează acele iniţiative care ţin de integrarea euro-atlantica, de economia de piaţă liberă, de toate principiile şi convingerile liberale, pe care Cîţu se laudă că le are.

Tot acest scenariu pesimist s-ar dezumfla dacă Orban ar câştiga şefia PNL. Atunci ar fi posibilă anularea planului guvernului minoritar condus de Cîţu dar şantajat de PSD, refacerea coaliţiei de guvernare cu USR PLUS prin eliminarea lui Cîţu din fruntea guvernului.

Inapetenţa pentru reforme a lui Orban, arhicunoscută, ar putea fi contracarată de un calendar fix de reforme, plasat în noul Acord de guvernare la cererea USR PLUS, şi care dacă nu e respectat va duce automat la plecarea USR PLUS de la guvernare.

Este un moment important în existenţa PNL, în care delegaţii la congres vor decide dacă lasă partidul condus de Cîţu să devină remorca lui Iohannis, iar guvernul minoritar în permanenţă şantajat de PSD. Sau, dimpotrivă, dau o şansă refacerii coaliţiei de guvernare, prin alegerea lui Orban, cu un guvern reformist sub presiunea continuă a USR PLUS. Şi asigură, astfel, progresul ţării prin debirocratizare, creşterea infrastructurii, eliminarea cheltuielilor bugetare nenecesare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite