Președintele Grupului PPE: Sunt îngrijorat de nerespectarea statului de drept în Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joseph Daul liderul PPE din Parlamentul European
Joseph Daul liderul PPE din Parlamentul European

Președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, afirmă că va cere o dezbatere în Parlamentul European despre situația democrației în România.

Daul s-a arătat îngrijorat de faptul că premierul a ignorant decizia Curții Constituționale cu privire la reprezentarea la Consiliul European.

„Sunt profund ingrijorat de nerespectarea statului de drept in Romania. Am fost extrem de neplacut surprins sa aflu ca Victor Ponta a ignorat decizia Curtii Constitutionale cu privire la reprezentarea Romaniei la Consiliul European. in plus, nefiind multumit de aceasta decizie, a mers mai departe, trecand Monitorul Oficial, care ar fi trebuit sa publice decizia respectiva in scopul intrarii acesteia in vigoare, sub autoritatea Guvernului. Aceste practici ma fac sa ma intreb daca nu cumva democratia din Romania este grav amenintata. Voi cere o dezbatere in Parlamentul European pe acest subiect", sustine Joseph Daul, citat intr-un comunicat oficial.
Mesajului grupului Partidului Parlamentar Europan pentru premier este că nimeni nu este mai presus de lege.

„Legile sunt create pentru a fi respectate, nu comentate sau modificate atunci cand acestea nu servesc interesul prim-ministrului. Fac apel la prim-ministru sa respecte poporul roman si institutiile sale. Reamintesc, de asemenea, ca, in conformitate cu standardele europene si jurisprudenta clar stabilita, premierul roman nu poate conduce un guvern al unei tari a Uniunii Europene in cazul in care a comis o frauda in obtinerea gradului sau universitar.

Aceasta chestiune trebuie sa fie clarificata cat mai curand posibil, deoarece nu este pusa in joc doar credibilitatea unui stat membru, ci credibilitatea Uniunii Europene ca intreg. Sper ca nu se va schimba o lege sau recurge la amenintarea oficialilor comisiei de ancheta, in scopul acoperirii presupusei fraude", sustine Daul.

Premierul Victor Ponta a plecat joi dimineata spre Bruxelles, insotit de ministrul de Externe si de cel al Afacerilor Europene.

Curtea Constituțională a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, ca președintele României să meargă la Consiliul European, în calitate de șef al statului, însă această atribuție ar putea fi delegată de către acesta prim-ministrului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite