Preşedintele Comisiei de control a SRI: Coldea a prezentat copii ale unor documente identice cu cele făcute publice de Sebastian Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei de control a SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat joi seara, la TVR 1, că familia Coldea a prezentat nişte „copii” ale unor documente care fac dovada că şi-au suportat cheltuielile în vacanţele pe care le-au petrecut alături de familia lui Sebastian Ghiţă, acestea cuprinzând aceleaşi date şi informaţii ca cele făcute publice de fostul deputat.

Chestionat dacă există suspiciuni în privinţa documentelor prezentate de familia Coldea referitoare la excursiile pe care le-au făcut împreună cu familia lui Sebastin Ghiţă, Adrian Ţuţuianu a spus: „Sunt mai multe informaţii pe care, în general, le cunoaştem cu toţii. În primul rând avem afirmaţia domnului Ghiţă, cum că ar fi contrafăcut nişte documente pe care le-a spus la dispoziţie. În al doilea rând, am întrebat eu, în cadrul anchetei, dacă au putut fi prezentat documente originale, o factură, o chitanţă. Mi s-a spus că documentele prezentate cuprind aceleaşi date şi informaţii ca cele făcute publice de domnul Ghiţă şi că există copii ale acelor documente”.

De asemenea, întrebat dacă familia Coldea a prezentat nişte copii ale documentelor, preşedintele Comisiei de control a SRI a răspuns afirmativ. „Cu nişte copii ale unor documente care fac dovada faptului că şi-au suportat cheltuielile legat de aceste excursii”, a subliniat social-democratul.

În legătură cu veridicitatea acestor documente, Adrian Ţuţuianu a spus că „orice factură, chiar şi o copie, până la proba contrară beneficiază de prezumţia că ele sunt reale”.

El a mai fost întrebat dacă SRI a apelat la anumite organe care pot întreprinde acţiuni pentru clarificarea situaţiei, răspunzând că „mai departe nu s-a mers”. „O să cerem noi anumite informaţii, o să ne clarificăm în cadrul dezbaterilor din cadrul comisiei”, a completat preşedintele Comisiei de control a SRI.

Ţuţuianu a reiterat faptul că documentele au fost verificate şi că acestea „conţin aceleaşi informaţii legate de sume pe care le conţineau şi documentele prezentate în înregistrările domnului Ghiţă”. „Am întrebat dacă au mers mai departe. Mă gândesc dacă şi Comisia de control poate face aceste lucruri. Voi avea un răspuns după ce mă consult cu toţi colegii mei”, a conchis Adrian Ţuţuianu.  

„SRI poate coopta jurnalişti; legea nu prevede o interdicţie”

Senatorul a mai declarat că Serviciul Român de Informaţii poate coopta ”oameni valoroşi” din presă, dacă aceştia pot contribui informaţii la securitatea naţională, în condiţiile în care legea nu prevede o interdicţie expresă, cum este în cazul magistraţilor şi al politicienilor.

”Dacă în anumite zone există interdicţia - judecători, procurori şi în politică - în celelate zone ale societăţii civile nu există interdicţia. Ca atare, dacă este identificat un om valoros care poate contribui cu informaţii la securitatea naţională a României, poate fi şi din presă”, a declarat Adrian Ţuţuianu, referindu-se la posibilitatea existenţei unor ofiţeri SRI sub acoperire în rândurile jurnaliştilor.

Întrebat dacă nu-l deranjează această situaţie, Ţuţuianu a răspuns: ”Nu sunt comod neapărat, în plan personal, cu ideea, dar putem face şi altfel analiza: un jurnalist este un om cu foarte multe contacte, cu foarte multe informaţii care pot fi foarte valoroase, cu acces în foarte multe medii. Ca urmare, lucrurile astea se pot întâmpla, indiferent că ne plac sau nu.”

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, miercuri, după audierea sa în comisia parlamentară de control, că Serviciul nu are ofiţeri sub acoperire în politică şi în justiţie. Hellvig a adăugat că există interesul de a destabiliza SRI, dar a precizat că acesta dispune de instrumentele necesare pentru a se apăra pe sine, cât şi pe cetăţenii României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite