Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente: Klaus Iohannis poate promova referendumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
aep

Preşedintele Autorităţii Electorale Centrale (AEP) a explicat că preşedintele Klaus Iohannis poate participa la campania pentru referendum, după ce liderul PNL a anunţat că PSD intenţionează să modifice legea referendumului printr-o ordonanţă de urgenţă.

„Nu există nicio interdicţie în niciun act normativ că preşedintele nu poate participa în campanie şi promova acel referendum. Este interpretat greşit un alineat cu privire la autorităţile publice – interdicţia aceea se referă ca şi în codul de bune practici al Comisiei de la Veneţia cu privire în principal la autorităţile administraţiei publice” a explicat presedintele AEP citat de ziare.com

    

Potrivit Legii 3/2000 privind organizarea şi desfaşurarea referendumului, campania electorală începe la momentul aducerii la cunoştinţă publică a datei şi întrebărilor referendumului. "Suntem în campanie electorală pentru referendum", a spus Mituletu-Buica.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat vineri că PSD intenţionează să-i interzică preşedintelui Klaus Iohannis să se mai pronunţe asupra referendumului public de pe 26 mai, printr-o ordonanţă de urgenţă care să modifice legea referendumului.

În mod concret, este introdus prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă un nou alineat al articolului 30 din Legea referendumului prin care se precizează: „Autorităţile publice au obligaţia de a fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”.

Potrivit Constituţiei, instituţia Preşedintelui României este menţionată la Titlul III (Autorităţi publice), Capitolul 2.

„În susţinerea acestei reglementări, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă invocă, în fals, Codul de bune practici în materie de referendum al Comisiei de la Veneţia, care face referire la neutralitatea «autorităţilor administraţiei publice», şi nu la actorii instituţionali care declanşează referendumul. În mod firesc, Comisia de la Veneţia se raportează la administraţia publică întrucât aceasta este cea care se ocupă de organizarea şi desfăşurarea referendumului – în cazul României, Guvernul şi celelalte organe ale administraţiei publice implicate în organizarea scrutinului”, subliniază liderul PNL.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite