Preşedinta Comisiei juridice din Senat îi cere ministrului Justiţiei să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul închiderii „Dosarului 10 august”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuliana Scântei, preşedinta Comisiei juridice din Senat. FOTO Facebook
Iuliana Scântei, preşedinta Comisiei juridice din Senat. FOTO Facebook

Preşedinta Comisiei juridice din Senat, Iuliana Scântei, îi cere ministrului Justiţiei să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare de către procurorii care au instrumentat „Dosarul 10 august”. Scântei punctează faptul că nimic nu împiedică IJ să se sesizeze din oficiu sau la cererea procurorului general al PÎCCJ, a preşedintelui ÎCCJ, a CSM.

Iuliana Scântei a identificat mai multe căi prin care s-ar putea trece la verficarea modurilor cum au acţionat procurorii în ceea ce priveşte „Dosarul 10 august”, dat fiind eşecul lor în convingerea Tribunalului Bucureşti să redeschidă dosarul.

Redăm integral mesajul adresat de preşedinta Comisiei juridice din Senat:

„Domnule ministru al justitiei Stelian Ion,

dacă există indicii, suspiciuni şi neclarităţi în modul în care s-a realizat actul de justiţie în Dosarul 10 August, vă solicit să sesizaţi Inspecţia Judiciară pentru ca autoritatea judecătorească să restabilească adevărul faptic şi juridic, în conformitate cu legea.

Soluţia instanţei care a respins în mod definitiv cererea DIICOT de redeschidere a Dosarului 10 August nu ţine de apărarea “independenţei justiţiei”, nici de Executiv sau de Legislativ să exprime “opinii”, dar cu siguranţă ţine de asumarea #responsabilităţii autorităţii judecătoreşti pentru #eficienţa actului de justiţie îndeplinit în faţa cetăţenilor şi mai ales, a celor care au fost victime ale actelor de violenţă comandate de miniştri şi politicieni PSD şi executate de unii jandarmi la protestul din 10 august 2019 din Piaţa Victoriei.

Guvernul, Preşedintele şi Parlamentul nu au atribuţii constituţionale pentru a interveni în actul de justiţie care este apanajul exclusiv al autorităţii judecătoreşti şi expresia independenţei justiţiei. Atât #PNL, cât şi Preşedintele Klaus Iohannis au apărat consecvent indepedenţa justiţiei atunci când guvernele PSD au încercat prin modificarea legilor Justiţiei, să transforme puterea judecătorească într-o anexă a puterii politice. #Justiţia este un serviciu public, beneficiarii ei sunt cetăţenii, iar acest serviciu public are ca finalitate satisfacerea interesului public de dreptate, prin aplicarea obiectivă, independentă, imparţială şi cu eficienţă a legii. Cetăţenii, inclusiv cei gazaţi la 10 august de jandarmi la comanda politică, au încredere în justiţie şi în judecători, dar actul de justiţie înfăptuit trebuie explicat acestora. Cetăţenii aşteaptă #răspunsuri publice în Dosarul 10 August ca să înţeleagă eficienţa actului de justiţie. Inclusiv Directiva 13/2012/UE recomandă explicarea soluţiei nu doar în cuprinsul hotărârii judecătoreşti, ci prin comunicarea publică a magistraţilor de rang înalt făcută într-un limbaj simplificat şi accesibil publicului larg, mai ales în dosarele penale.

Autoritatea judecătorească este şi trebuie susţinută să fie independentă, dar nu lipsită de #responsabilitate. Iar atunci când sunt întrunite condiţiile legale, să fie angajată #răspunderea disciplinară, civilă sau penală a magistraţilor.

Independenţa justiţie nu poate fi folosită de nimeni ca o “pălărie” pentru a justifica lipsa responsabilităţii ori lipsa răspunderii juridice.

Din păcate, nu am văzut nicio reacţie din partea magistraţilor cu funcţii reprezentative (membrii CSM, procuror general) prin care să comunice public din partea sistemului judiciar pe această temă.

Ministrul Justiţiei Ion Stelian poate să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare de către procurorii care au instrumentat dosarul 10 august. Totodată, nimic nu împiedică Inspecţia Judiciară să se sesizeze din oficiu sau la cererea procurorului general al PÎCCJ, a preşedintelui ÎCCJ, a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a verifica existenţa unor abateri disciplinare săvârşite de judecători şi procurori în acest caz.

Doar autoritatea judecătorească poate să restabilească adevărul faptic şi juridic, în conformitate cu legea.”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite