Presa internaţională: Şase candidaţi cu probleme de integritate arată cele şase feţe ale politicii putrede din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vanghelie şi Adrian Severin, doi politicieni controversaţi prinşi în analiza Politico.eu. FOTO Arhivă Adevărul
Marian Vanghelie şi Adrian Severin, doi politicieni controversaţi prinşi în analiza Politico.eu. FOTO Arhivă Adevărul

Site-ul Politico a arătat într-un articol publicat recent faptul că românii au neşansa de a da votul lor, la alegerile locale din 5  iunie, unor candidaţi care au probleme de integritate sau care au o imagine controversată.

Cei de la Politico.co au făcut o scurtă analiză în ceea ce priveşte candidaţii pentru alegerile locale, oprindu-se la prezentarea profilurilor a şase dintre cei care îşi doresc un scaun de edil.

„Nici ieşirea din scenă a lui Victor Ponta, provocată de tragedia din clubul Colectiv care a fost posibilă din cauza indiferenţei autorităţilor faţă de reglementările în materie de securitate, nici activitatea prodigioasă a DNA nu au pus capăt corupţiei. Parte a problemei o constituie faptul că legislaţia română nu împiedică persoane acuzate de corupţie să candideze pentru posturi publice, aşa cum sunt cele peste 3.000 de mandate de primar sau cele peste 8.000 de locuri în consiliile locale, care ”sunt scoase la concurs” pe 5 iunie“, arată site-ul Politico. Cei de la Politico au ales pentru analiza lor şase exemple de candidaţi care au probleme de integritate sau de imagine, aceştia fiind: Marian Vanghelie, Adrian Severin, Robert Turcescu, Robert Negoiţă, George Scripcaru şi Lia Olguţa vasilescu. 

Marian Vanghelie, „primarul poporului”

A fost ales primar al Sectorului 5 pentru prima oară în anul 2000 şi a condus această instituţie până în 2015, când a fost arestat sub acuzaţia de mită şi spălare de bani.Suspendat din funcţie şi plasat în arest la domiciliu, a anunţat în aprilie, în cursul anchetei, că va încerca să îşi recâştige postul.

La începutul lunii mai, DNA l-a pus sub acuzare într-un nou dosar, pentru abuz în serviciu. Şi dosarul cu semnături pentru susţinerea noii candidaturi este verificat, după ce mass-media româneşti au scris că există suspiciuni de fals de semnătură.Fostul primar a afirmat că nu se lasă intimidat de acţiunile procurorilor. ”Vreau să arăt că nu îmi este frică de nimeni, numai de Dumnezeu”, le-a spus Vanghelie susţinătorilor pe 26 mai.

Adrian Severin, europarlamentarul „amendamente pe bani”

O decizie de condamnare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie emisă în februarie, ca urmare a faptului că în 2011, când activa la Bruxelles, a cerut bani pentru a introduce amendamente într-un proiect de lege european, nu a fost suficientă pentru a-l opri pe Adrian Severin să intre în competiţie pentru fotoliul de primar general al Capitalei.

După 1989, Severin s-a afirmat în România şi în strâinătate după ce a ajuns ministru de Externe. A demisionat din PSD în martie 2011, după un reportaj incognito al unor jurnalişti străini, şi a fost exclus din Grupul Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European.

Într-o postare pe blog la cinci ani după izbucnirea scandalului de la Bruxelles, Adrian Severin a oferit propria versiune a poveştii, afirmând că a fost obiectul unei tentative de compromitere realiză de agenţă sub acoperire deghizaţi în reporteri ai publicaţiei Sunday Times deţinută de Rupert Murdoch.Severin afirmă că va face apel la Înalta Curte. Până atunci, candidează din partea partidului lui Marian Vanghelie la Primăria Capitalei.

Robert Turcescu, „jurnalistul în dizgraţie“

Ani la rând, Robert Turcescu a fost unul dintre jurnaliştii celebrii din România, realizator de talk-show-uri la televiziune şi posturi de radio. În toamna anului 2014, Turcescu  a mărturisit public că a fost agent acoperit al unui serviciu secret. Pe blog a publicat documente care să îi susţină mărturisirea. Mai mulţi politicierni au cerut procurorilor să înceapă o investigaţie, aceştia refuzând cu justificarea că nici posibila colaborare a lui Turcescu cu un serviciu secret şi nici declaraţiile sale nu constituie o încălcare a securităţii naţionale.

După o pauză de câteva luni, Turcesu revine cu o televiziune privată, în online. În aprilie, devine candidatul PMP, partid al al fostului preşedinte Traian Băsescu, la Primăria Generală. După anunţul candidaturii sale, Turcescu a spus presei că nu a fost niciodată în slujba unui serviciu secret, contrazicându-şi astfel propriul anunţ din 2014

Robert Negoiţă, „omul de afaceri îndatorat“

Politico îl prezintă pe Robert Negoiţă ca pe un om prins între pasiune pentru  femei tinere şi afaceri. Astyfel aceştia aminetsc faptul că a divorţat şi se află într-o relaţie cu o fată de 23 de ani, fotomodel, mult mai tânără ca el, deşi aceasta n-ar fi o problemă. Problema lui Negoiţă este că, deşi e om de afaceri, el conduce - potrivit ANAF - în topul datornicilor la bugetul de stat, cu o datorie de 51 milioane de euro.

George Scripcaru, „omul de la munte”

George Scripcaru a fost primar al Braşovului timp de 11 ani, până ce a fost arestat sub acuzaţia de abuz în serviciu. Acum a fost eliberat, dar se află sub control judiciar. Întrucât PNL l-a dat afară, Scripcaru candidează pentru un nou mandat de primar ca independent. Braşoveanu nu a vrut să vorbească cu jurnaliştii Politico. 

Lia Olguţa Vasilescu, „femeia puternică din Sud”

Lia Olguţa Vasilescu, primar şi candidat la Craiova, a fost reţinută, pentru scurtă vreme, sub acuzaţia de trafic de influenţă. Vasilescu s-a declarat nevinovată şi a subliniat că îşi menţine candidatura, întrucât „România are nevoie de oameni curajoşi".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite