Presa canadiană, despre acordul de liber-schimb: Guvernul de la Ottawa nu se teme de ameninţările României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Canada nu se teme de ameninţările României
Canada nu se teme de ameninţările României

Presa canadiană a relatat declaraţiile ministrului de Externe Titus Corlăţean, care a ameninţat că România ar putea bloca semnarea acordului de liber-schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada, în cazul în care Guvernul de la Ottawa nu elimină vizele pentru cetăţenii români.

Site-urile  “La Presse Affaires”, “Vosges Matin”, Radio Canada, precum şi versiunea canadiană a “The Huffington Post” au publicat o serie de materiale referitoare la poziţia României în ce priveşte acordul de liber-schimb dintre Canada şi Uniunea Europeană.

“La Presse” precizează, într-un material cu titlul “Ameninţările României nu neliniştesc Ottawa”, că experţii canadieni se îndoiesc că o problemă precum cea a vizelor ar putea împiedica semnarea acordului de liber-schimb, motivând că, la nivel înalt, s-a ajuns la un acord de principiu.

Într-un interviu pentru acelaşi site, ministrul Comerţului, Ed Fast, a subliniat că problema vizelor trebuie tratată separat de cea privind acordul de liber-schimb.

“Suntem în discuţii cu Bulgaria şi România. Am vorbit cu ministrul Imigraţiei: este complet dedicat rezolvării acestor probleme şi sunt convins că vom găsi o soluţie. Dar vreau să insist asupra faptului că, în cadrul acestor negocieri dintre UE şi Canada, problema vizelor este distinctă şi o vom trata separat”, a explicat Fast.

Site-ul “Huffington Post” citează opinia unui alt expert, care consideră că simpla opoziţie a României nu ar putea bloca negocierile.

Avocatul Simon Potter, specializat în comerţ internaţional, susţine că “este imposibil ca un membru (n.r.: al UE) ca România să ţină ostatică întreaga comunitate. Va trebui să se poarte discuţii în interiorul Europei pentru obţinerea semnăturilor, din partea tuturor”, afirmă el.

Radio-Canada.ca susţine că România „profită” de negocierile din cadrul acordului de liber-schimb pentru a ridica problema vizelor. “Nu se ştie ce vor decide politicienii canadieni, dar la Bucureşti situaţia este clară: Parlamentul nu votează semnarea acordului dacă vizele nu sunt eliminate”, relatează postul de radio.

România, prin vocea ministrului de Externe Titus Corlăţean, a ameninţat că va refuza ratificarea tratatului de liber-schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada, în cazul în care Guvernul de la Ottawa refuză să elimine vizele impuse cetăţenilor români. Declaraţiile făcute de ministrul de Externe vin pe fondul unui precedent, în condiţiile în care, anterior, premierul canadian Stephen Harper le-a promis cehilor eliminarea vizelor odată cu semnarea acordului de liber-schimb.

Principiile acordului de liber-schimb dintre UE şi Canada au fost stabilite de premierul canadian Stephen Harper şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, iar anunţul privind semnarea acordului a fost făcut săptămâna trecută, marcând finalul negocierilor demarate în 2009. Totuşi, chiar dacă Parlamentul European ratifică tratatul, acesta trebuie să fie semnat şi de Legislativele tuturor statelor membre.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite