Premoniţia lui Orban. Discuţie în şedinţa PNL: „Domnule Ciucă, am auzit că vreţi să fiţi premier“. Ciucă a dat-o pe fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban, premier demis, desemnat şi resemnat (după decizia CCR)
Ludovic Orban, premier demis, desemnat şi resemnat (după decizia CCR)

Cu două ore înainte de decizia CCR, Ludovic Orban a ironizat, în şedinţa PNL, o ştire despre posibilitatea ca ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, să devină premier, susţin surse liberale pentru Adevărul. Orban era sigur că CCR nu va da dreptate PSD. A ieşit pe dos. Nicolae Ciucă este una dintre variantele de premier ale preşedintelui Iohannis, susţin sursele citate.

În şedinţa cu parlamentarii PNL, la care au participat şi membrii Cabinetului, premierul interimar Ludovic Orban a glumit cu ministrul Apărării. „Domnule Ciucă, am auzit că vreţi să fiţi premier“, i-a spus liderul PNL, în contextul în care presa scrisese că Nicolae Ciucă ar putea fi desemnat premier de preşedintele Klaus Iohannis în cazul în care CCR va da dreptate PSD.

„Ciucă i-a răspuns cu o aluzie la fotbal, ceva despre Iordănescu şi Balaci. Sala a râs, în frunte cu Ludovic Orban“, susţin surse citate. Liderul PNL era convins că CCR nu va bloca desemnarea sa ca premier.

Numai că, două ore mai târziu, magistraţii CCR au decis că Iohannis a încălcat Constituţia atunci când l-a propus pe Ludovic Orban premier. Motivul: liderul PNL spuse public că nu vrea să fie reînvestit, ci vrea să pice în Parlament pentru a declanşa alegeri anticipate.

Surse din conducerea PNL susţin că preşedintele Klaus Iohannis chiar ia în calcul să-l popună premier pe Nicolae Ciucă (foto jos), unul dintre politicienii acceptaţi şi de PSD, astfel încât să poate fi învestit un nou guvern până la alegerile parlamentare din decembrie.

Generalul Nicolae Ciuca  FOTO Mediafax

Ludovic Orban, Bogdan Aurescu şi Raluca Turcan, variante pentru Iohannis

Potrivit surselor citate, preşedintele Klaus Iohannis are trei variante de premier: Nicolae Ciucă (ministrul Apărării), Bogdan Aurescu (ministrul de Externe) şi Raluca Turcan (vicepremier). Primele două nume ar putea strânge o majoritate parlamentară, fiind acceptate şi de PSD, susţin surse politice pentru Adevărul. Raluca Turcan ar fi o variantă pentru a forţa alegerile anticipate.

Unul dintre magistraţii CCR a explicat pentru „Adevărul” de ce i-a dat CCR dreptate lui Ciolacu în disputa cu Iohannis. Preşedintele nu a respectat articolul 103 din Constituţie, care presupune consultări pentru a forma o majoritate parlamentară. Or, Iohannis a desemnat deliberat un premier care a spus din start că vrea să pice în Parlament, nu să formeze un Guvern. Aşadar, Constituţia a fost încălcată în încercarea de a provoca anticipate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite