Premierul Poloniei se alătură Vioricăi Dăncilă în mesajul pentru eliminarea dublei măsuri şi a inechităţilor din UE

Premierul
Poloniei se alătură Vioricăi Dăncilă în mesajul pentru eliminarea dublei măsuri
şi a inechităţilor din UE

Mateusz Morawiecki

„Uniunea Europană trebuie să-şi schimbe direcţia“, avertizează premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, într-un articol publicat în Politico.eu.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Uniunea Europeană este blocată într-un cerc vicios, iar pentru a ieşi din această criză UE trebuie să-şi schimbe urgent direcţia după alegerile pentru Parlamentului European din luna mai. Am trecut prin multe crize în trecut, însă situaţia în care ne aflăm astăzi este cea mai gravă: Brexitul, valurile ulterioare de migraţie, terorismul, încetinirea economică, datoria publică în multe state membre - toate acestea au ridicat îndoieli serioase asupra viitorului proiectului european în rândul cetăţenilor săi", scrie premierul polonez.

După părerea lui Morawiecki, răspunsul Bruxelles-ului la aceste crize este unul total greşit. Liderul Guvernului de la Varşovia spune că Bruxelles-ul doar a centralizat puterea, a uitat de democraţie, de transparenţă şi de responsabilitate şi a ignora suveranitatea naţională, aceasta fiind o abordare profund greşită.

"Bruxelles-ul pare să trateze unele state europene mai bine decât pe altele, cu abordări ce privesc deficitele bugetare, ajutorul de stat sau reformele instituţionale care par să difere în funcţie de ţările implicate. Este inacceptabil ca autorităţile europene să critice instituţiile unor ţări pentru practici faţă de care în cazul altora nu au obiecţii. Bruxelles-ul dă adesea dovadă de lipsă de înţelegere a situaţiei interne a ţărilor din Europa Centrală şi de Est", mai remarcă şeful Executivului polonez.

Morawiecki apreciază că UE trebuie să se reinventeze pentru a le oferi speranţe noi cetăţenilor din toate statele membre, iar dacă blocul comunitar nu va acţiona, alegătorii europeni vor fi din ce în ce mai dezamăgiţi.

Mesajele promovate de Guvernul României în această perioadă se regăsesc şi în Polonia, Ungaria sau Cehia.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: