Premierul Cioloş trage linie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa am fost avertizaţi: după Paşte, premierul evaluează prestaţia fiecărui ministru şi trage linia. Vom afla zilele acestea cine rămâne şi cine pleacă. Deja 2 miniştri au fost „convinşi” să demisioneze, ministrul Muncii şi al Fondurilor Europene.

Al treilea, ministrul Culturii, a fost anunţat că marţi va fi remaniat. Altfel spus, premierul Cioloş e decis să treacă şi la fapte de guvernare. Că de promisiuni ne-am cam săturat.

La începutul mandatului guvernului Cioloş ni s-au fluturat pe la nas promisiuni privind transparenţă, eficienţa guvernării şi cheltuirii banului public, criterii europene pentru evaluarea funcţionarilor, salarizarea bugetarilor pe baza acestor criterii, curăţenie în aparatul administraţiei centrale şi locale şi câte şi mai câte, de ziceam că ne-a pus Dumnezeu mâna în cap.

Acum, după 6 luni de guvernare, se pare că şi premierul Cioloş îşi dă seama ce prăpastie există între socoteala din târgul guvernării şi aceea de acasă.

Despre cei trei miniştri plecaţi sau aproape, numai de „bine”. Şi-au trăit traiul şi-au mâncat mălaiul.

Să-l ajutăm pe dl Cioloş cu evaluări asupra celor rămaşi.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

În urma suspiciunilor de plagiat la cel mai înalt nivel, Victor Ponta (care recunoaşte că a copiat, într-un recent interviu), la Petre Tobă, ministrul de Interne, la Gabriel Oprea, fost ministru în cabinetul Ponta, ministrul Curaj a ales să desfiinţeze singură entitate cu prerogative în domeniu, CNE (Consiliul Naţional de Etică).

Câţi alţii de la celebra Academie de plagiate condusă de Oprea, ASSN, aşteaptă cu sufletul la gură să le fie evaluate tezele de doctorat?

Iniţial, ministrul Adrian Curaj a propus  o variantă adoptată acum de comisia din Senat, condusă de Ecaterina Andronescu.

Plagiatele să fie devoalate de chiar universitatea care le-a produs, adică să-şi pună singură cenuşă în cap şi să recunoască public că a patronat hoţii.

Minunea asta o fi valabilă la 2-3 universităţi, precum Universitatea din Bucureşti, majoritatea, însă, vor ascunde gunoiul sub preşul autonomiei universitare. Că doar nu vor risca să-şi terfelească imaginea acum, când amatori de studenţie sunt din ce în ce mai puţini.

Să-i fi „sugerat” dna Andronescu ministrului Curaj cum să rezolve problema? Posibil.

După noua legislaţie, ce ar putea fi amputată de Senat, nu se mişcă nimic. Se tot amână repopularea CNATDCU cu oameni de valoare, prin septembrie, octombrie va intra în pâine noul CNATDCU, guvernul pleacă şi adio! Rămâne cum am stabilit!

O altă eroare grosolană a fost patronată de ministrul Curaj, cu ocazia adoptării Planului Cadru pentru gimnaziu, criticat de mai toată suflarea şcolară, de la specialişti, elevi, părinţi, chiar profesori, până la fostul ministru Miclea care l-a caracterizat drept „curat meşteşug de tâmpenie”.

Să accepţi în planul cadru, pentru copii de 12-13 ani,  34 de ore pe săptămână, 7 ore pe zi, la care se adaugă cel puţin 3 ore de pregătire a temelor pentru acasă, 10 ore ore zi, aşa cum nici adulţii nu muncesc, e o prostie pedagogică.

Şi totuşi prostia a trecut, a fost aprobată de către ministrul Curaj fără să clipească.

Chiar şi numai aceste două „isprăvi” sunt suficente pentru a fi remaniat.

Până la aceste „isprăvi”, ministrul Curaj avea datoria să facă faţă unui bilanţ al sistemului de Educaţie halucinant:

-ultimele locuri în Europa la evaluări internaţionale credibile, PISA, TIMSS, PIRLS.

-abandon şcolar de 18%

-prapastia dintre piaţa muncii şi şcoala

-50% promovare la Bacalaureat

-învăţământul superior la coada clasamentelor europene şi scăderea dramatică a amatorilor de studenţie.

   Ministrul Sănătăţii, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu

   Brambureală  la cazul bebeluşilor din Argeş, diagnosticaţi cu „sindromul hemolitic uremic”, provenit ba de la bacteria E-coli, ba de la altceva, existentă în brânză de vaci, ba în altă parte, soldată cu patru fetiţe decedate.

   Spitalul din Piteşti a greşit  administrarea tratamentului, dar nu poate fi sancţionat pentru că este în administrarea autorităţilor locale şi nu se ştie cine poate sancţiona directorul, DSP Argeş (Direcţia de Sănătate Publică) nu are nici o vină, pentru că se ocupă de altceva decât scrie în denumire.

   Totul a rămas ca în tren, părinţii se întreabă cu groază de ce doar judeţul Argeş a fost pedepsit de Dumnezeu, ce să dea şi ce să nu dea de mâncare bebeluşilor.

Un alt caz în desfăşurare este scandalul legat de diluarea substanţelor dezinfectante din spitale şi până la de 10 ori.

   Nu există autorităţi, mecanisme, proceduri, care să controleze ce se întâmpla prin spitale, dacă medicamentele şi substanţele folosite sunt conforme cu standardele legale.

   Posibil şi aceasta să fie cauza infecţiilor suferite de arşii de la Colectiv, internaţi în spitalele româneşti.

Nimeni nu este vinovat, statul plăteşte salarii multe la „specialiştii” DSP-urilor, care nu se ştie ce sarcini au.

   Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu

   Nu e clar ce măsuri a luat ministrul privind funcţionarea ADS (Administraţia Domeniilor Statului), ce sprijin a fost acordat micilor fermieri, dacă se construiesc silozuri de depozitare a produselor agricole, fabrici de preparare a produselor agricole şi zootehnice, etc.

   În schimb, ministrul Achim Irimescu ne-a anunţat triumfător că fabrica de la Brădet este vinovată de moartea bebeluşilor, acuzaţie infirmată ulterior, şi că din România au plecat 35 de miliarde de euro cu camionul!

   Dacă Achim Irimescu era şeful SRI, mai înţelegeam, dar aşa… Probabil ministrul Agriculturii s-a visat şeful SRI şi a uitat că nu este.

   Petre Tobă, ministrul Afacerilor Interne

   Apreciat, se pare, pentru prestaţia ca ministru, Petre Tobă are în raniţă nu un baston de mareşal, ci o teză de doctorat plagiată, fapt constatat de ziarişti şi specialişti externi, inclusiv de la Universitatea din Bucureşti.

Premierul a declarat că se simte inconfortabil cu această situaţie, dar nu are o decizie a unei instituţii oficiale a statului.

De unde astfel de instituţii, dacă ministrul Curaj le-a desfiinţat şi n-a pus altceva în loc?

Ministrul Tobă este apărat de vicepremierul Vasile Dancu, care ne anunţă: nu există legătură între plagiatul tezei de doctorat şi eficienţa activităţii de ministru.

Relativizarea aceasta, poţi fi hoţ (intelectual) dar un foarte bun ministru, ne pune întrebări asupra înţelegerii conceptului de moralitate de către vicepremierul Dâncu.

Ar mai fi multe de spus, dar să nu-l obosim pe dl Dacian Cioloş înaintea evaluării promise. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite