VIDEO Dăncilă: Iohannis nu va pune un alt premier PSD. Ponta vrea să ne distrugă. Candidez la prezidenţiale şi dacă trece moţiunea. Nu renunţ la şefia PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă a vorbit, la Adevărul Live, despre încercarea de a rămâne la guvernare, în contextul în care joi se votează moţiunea de cenzură a Opoziţiei. Dăncilă susţine că unii parlamentari care au semnat moţiunea se vor răzgândi şi nu vor vota în plen. Pe de altă parte, în cazul în care moţiunea va trece, Dăncilă spune că va candida în continuare la prezidenţiale şi va încerca să rămână în fruntea partidului.

Adevărul Live: Opoziţia a strâns 237 de semnături la moţiunea de cenzură şi susţine că ar putea avea peste 240 de voturi. De partea cealaltă, liderii PSD şi dvs spuneţi că moţiunea nu va trece. Pe ce vă bazaţi când spuneţi că moţiuneanu va trece?


Viorica Dăncilă: Nu întotdeauna numărul de semnături coincide cu numărul voturilor. Bineînţeles că sunt destui deputaţi, destul senatori care iau în calcul atât faptul că moţiunea poatre trece, cât şi celălalt aspect legat de păstrarea guvernării de către PSD. Eu cred că moţiunea nu va trece, aşa cum am spus în nenumărate rânduri. Şi îmi bazez această convingere pe faptul că sunt destui oameni responsabili în Parlamentul României. În momentul în care nu vii cu o alternativă, cu un program de guvernare, cu o formulă guvernamentală ca să ia locul actualului guvern, acest lucru denotă multă neseriozitate. Dărâmăm guvernul ca să facem ce? Ce politici avem? A, că s-a ieşit public şi s-a spus că dau afară 400.000 de oameni, că nu mai sunt bani de pensii şi salarii, că vor tăia pensiile şi salariile. Acestea sunt doar declaraţiile unor oameni politici dar cred că intenţia lor duce în această direcţie. Cred că sunt destui oameni responsabili care ştiu că e nevoie de stabilitate, că avem nevoie de predictibilitate, că ceeac e facem noi acum influenţează atât politica internă cât şi imaginea României în plan extern şi cred că vor fi destui deputaţi şi senatori care nu vor vota ceastă moţiune de cenzură.

Deci e posibil ca o parte dintre cei care au semnat moţiunea să se răzgândească la vot.

Da, o parte dintre cei care au semnat moţiunea mă aştept să se răzgândească atunci când va fi vorba de exercitarea votului şi cred că acest lucru se va întâmpla.

Ce anume i-ar determina să revină asupra semnăturii pe care au dat-o pe moţiune?

Cred că aşteptările unor au fost altele. Vedem că preşedintele României, alături de Opoziţie şi-au propus ca acest guvern să cadă, să treacă moţiunea. Dar revin la ce am spus anterior. În momentul în care vrei ca un guvern să plece acasă, că nu e bun, atunci bineînţeles vii cu o formulă. Cine va fi premier? cine vor fi miniştri? ce program ai? Nu poţi să spui că vreau să cadă acest guvern dar în acelaşi timp eu nu vin cu nicio precizare pentru perioada imediat următoare.

Partidele de Opoziţie vor alegeri anticipate. Credeţi că se poate ajunge la acest scenariu?

Nu, nu cred că se va ajunge la alegeri anticipate. Am văzut că partidele de opoziţie vor alegeri anticipate. Dacă vor şi guvernul va cădea aşa cum preconizează domnul preşedinte şi partidele de opoziţie, putem merge şi la alegeri anticipate. PSD nu se teme.

Adică sunt dispuşi parlamentarii PSD să demisioneze?

Nu sunt dispuşi nici parlamentarii PNL, nici alţi parlamentari să-şi întrerupă mandatul. Acest lucru ţine doar de declaraţii politice

Atunci vom avea un guvern Orban?

Nu. Vom avea un guvern Dăncilă în continuare.

Totuşi, dacă e să pice guvernul, Ludovic Orban poate fi capabil să facă un guvern?

Dincolo de persoana care va fi ministru important e ceea ce vor să facă pentru oameni. Programul lor de guvernare. După cum ştiţi, am venit cu un pact pentru bunăstarea românilor. Un apolitic, şi am vrut ca toate partidele politice să ne asumăm să nu se taie pensii, să nu se taie salarii, să fie ajutaţi în continuare antreprenorii. Au semnat doar minorităţile. Niciun partid politic nu şi-a asumat acest lucru. Deci în momentul în are nu-ţi asumi această direcţie, direcţia în care vor să meargă este tot o direcţie a austerităţii, care am văzut că a fost practicată în ultimii ani de către partidele de dreapta. Deci eu cred că dincolo de persoane e important ceea ce vrei să faci. Şi nu am văzut nici un program de guvernare, nu am văzut nicio direcţie în care vrei să conduci ţara sau ceea ce vrei să faci pentru oameni. Şi oamenii privesc cu multă atenţie şi  multă speranţă. Ca să mergi într-o aventură ca să ai un nou guvern, dar nu ştii ce va face acest guvern, ce măsuri va lua pentru fiecare categorie socială, ce măsuri are în vedere pentru ţară, într-o perioadă relativă grea. Vine iarna, sunt foarte multe măsuri de luat pentru anul următor. Deci sunt lucruri la care nimeni nu are un răspuns din partea Opoziţiei, doar o moţiune foarte slabă ca şi text. Acuzaţii fără cifre sau comparaţii şi nimic despre programul viitor.

Totuşi, bătălia din Parlament este foarte dură. Aproape om cu om este luat în momentul de faţă. Pro România anunţă noi mutări dn PSD către ei. Cum vedeţi situaţia. Aveţi oameni care negociază, oameni care încearcă să explice celor care au plecat din PSD că au făcut o greşeală. Cum puteţi să-i aduceţi înapoi? Sunteţi acuzată că promiteţi bani, promiteţi funcţii.

Cine a făcut aceste acuzaţii este iresponsabil. Să spui acest lucru că premierul Românei promite bani, promite funcţii ca să aducă în partid mi se pare un lucru deosebit de grav care arată numai ură. Aceste afirmaţii nu sunt văzut numai în acest unchi al alegerilor prezidenţiale şi a câştigului pe campania electorală. Aceste afirmaţii sunt preluate şi de către alte state membre şi aceste lucruri nu ne fac bine ca şi imagine. Probabil vorbesc şi din experienţa proprie. Eu pot să vă garanez că nu am plătit niciodată, nu am promis funcţii şi nici nu am dat bani. Că am stat de vorbă cu oamenii mi se pare un lucru firesc. Stau foarte mult de vorbă cu oamenii şi încerc să înţeleg unele argumente, să înţeleg ce vor. Şi este foarte bine ca oricine ocupă o funcţie în statul român, fie că vorbim de preşedinte, de premier, de miniştri, trebuie să discute cu oamenii ca să înţeleagă ceea ce vor. Da, am discutat şi cuparlamentari, am discutat cu primari, am discutat cu cetăţeni, Cred că mulţi se vor răzgândi pentru că atunci când se vor întoarce în colegiul în care au fost votaţi vor da ochii cu primarii, vor da ochii cu cetăţenii. Şi îi vor întreba - „bun, aţi votat moţiunea. Ce-a adus asta bun pentru noi cei care v-am votat, care v-am susţinut să ajungeţi în Parlamentul României?”. Pentru că nimeni nu ajunge pe persoană fizică. Foarte puţini. Mulţi au avut în spate sigla unui partid. Atunci când primarii nu-şi vor mai primi fondurile lor pentru proiectele lor de dezvoltare locală şi mă refer la PNDL1, PNDL2, am dat acum drumul la fondul de dezvoltare şi investiţii, cred că acest lucru va crea o mare nemulţumire, iar cei care iau decizie trebuie să se gândească că se vor întâlni cu oamenii şi îi vor întreba„de ce aţi luat această decizie”. Cred că sunt destui de mulţi parlamentari care se gândesc că n-or să stea numai în Parlamentul României. Vor merge acum în campanie, vor merge acasă, şi cu siguranţă oamenii vor reacţiona.

Chiar şi această alocare de fonduri din fondul naţional de investiţii pare tot un fel de mită electorală mascată. Le-aţi promis primarilor şase miliarde de lei exact înaintea moţiunii de cenzură. Nu e o formă de presiune pe care primarii trebuie să o pună la rândul lor pe parlamentarii puterii sau opoziţiei?

Nu. Este o interpretare total eronată. Despre fondul de dezvoltare şi investiţii vorbim de un an de zile.El a fost prins în programul de guvernare. Este normal să ajutăm comunităţiel locale. Dacă vă uitaţi pe programele pe care acest guvern le-a implementat. Guvernul PSD, nu guvenul Dăncilă neapărat, veţi vedea că la PNDL1 şi PNDL2 nu există comunitate în România, sau există foarte puţine care nu au primit fonduri pentru dezvoltarea comunităţii prin aceste două programe. Indiferent de culoarea politică. Vrem să introducem şi PNDL3 pentru aducţiunea de gaze. Vrem în cotinuare să dezvoltăm comunităţile din România. Fondul de dezvoltare şi de investiţii este tot o măsură prin care comunităţile locale se pot dezvolta. Ce nu a intrat la PNDL1 şi PNDL3 încercăm se rezolvăm prin fondurile de dezvoltare şi investiţii. Am spus şi voi repeta de fiecare dată. Sunt premierul tuturor românilor. Şi a celor care ne votează şi a celor care nu ne votează. Şi a celor care ne apreciază şi a celor care mă urăsca sau mă jignesc. Trebuie să luăm măsuri unitare pentru toate comunităţile dacă vrem să vorbim de dezvoltare.

Problema aici e că aici cei mai mulţi bani se duc totuşi către primarii PSD într-o proporţie de peste 70%.

O să vedeţi că nu este tocmai aşa. Aşa au spus şi cu PNDL1 şi PNDL2. O să vă arăt o situaţie şi o să vedeţi că marea majoritate s-au dus către priamrii din Opoziţie şi să ştiţi că poate am avut reproşuri în cadrul PSD că au fost mai ajutaţi cei de la PNL sau de la alte partide. Nu am introdus aceste programe ca să urmăm o linie politică. Vrem ca fiecare comunitate din România să se dezvolte pentru că interesul meu ca şi premier este să dezvolt toate judeele ării şi în acelaşi timp să fie un pic de coeziune în dezvoltarea judeţelor, a regiunilor şi bineînţeles a ţării noastre în comparaţie cu alte state.

Revenind la moţiune, ar fi o întrebare legată de modul în care au votat unii dintre colegii dvs săptămâna trecută când s-a stabilit programul moţiunii. De exemplu domnul Paul Stănescu spunea că a greşit şi că a votat prezent în loc să voteze „împotrivă” sau „pentru”. Cum vă explicaţi? Aţi avut o discuţie cu dumnealui?

Nu. Eu merg pe buna-crediţă a colegilor mei. Vor demonstra dacă au greşit sau nu când vor vota moţiunea.

Dar cum simţiti partidul în campania asta? Chiar şi în lupta pentru moţiune

Implicat. Şi am să spun şi de ce. Este ultima campanie înainte de alegerile locale. Fiecare primar vrea să se asigure că are credibilitate în comunitatea pe care o conduce. Şi eu sunt convinsă că fiecare va lupta ca şi pentru propria persoană. Am mers în foarte multe judeţe, am vorbit cu preşedinţi de organizaţii, am vorbit cu foarte mulţi primari, voi continua să merg în ţară şi în perioada următoare. Am văzut o implicare şi o organizare care cred că PSD nu a avut-o la alegerile prezedente. Deci vă spun că simt partidul aproape, simt partidul unit. Această moţiune îmi intăreşte această convingere. Toţi vor fi foarte implicaţi.

Dacă această moţiune de cenzură trece demisionaţi din fruntea guvernului?

Nu. Repet. Această moţiune nu va trece. Dar dacă vreţi să luăm şi acest scenariu în care moţiunea de cenzură trece, ne vom continua lupta. Ne vom continua lupta şi vom urmări fiecare decizie pe care o va lua guvernul care va veni. Nu voi demisiona pentru ca sunt un om respnsabil. Dar îi voi solicita preşedintelui României să facă o nominalizare cât mai rapidă pentru un nou guvern dacă nu vrea să se joace cu soarta acestei ţări din motive electorale.

Adică să nu aştepte rezultatul la alegerile prezdienţiale

Exact. Eu cred că preşedintele ar trebui să facă o nominalizare cât mai repede. Dacă vrea într-adevăr să dea dovadă de bună credinţă şi că vrea să schimbe acest „guvern eşuat” cum spune domnia sa. Eu spun că suntem un guvern eficient. Nu am rezolvat totul, dar am rezolvat foarte multe puncte din programul de guvernare. Eu cred că atunci trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi să numrească un premier cât mai repede posibil.

În aceste condiţii veţi rămâne în continuare candidatul PSD la prezidenţiale?

Categoric da. Voi rămâne candidatul PSD la prezidenţiale şi ne vom bate cu colegii mei. Am mai câştigat din Opoziţie, von monitoriza fiecare gest făcut de Opoziţie, vrem să fim cât de eficient va fi guvernul care va urma. Ce măsuri va lua pentru populaţie, cum va răspunde la solicitările populaţiei. Deci voi rămâne în continuare candidatul PSD şi preşedintele al PSD. Sunt convinsă că alături de mine voi avea toate organizaţiile. Gândiţi-vă că mai avem o lună şi câteva zile până la primul tur al alegerilor prezidenţiale şi nu ne putem permite experienţe. Deci vom merge înainte cu aceeaşi forţă şi aceeaşi tărie.

Credeţi că într-un astfel de scenariu partidul se va uni mai mult în jurul dvs sau vor fi forţe centrifuge şi mai mari către Pro România sau alte formaţiuni?

Nu. Eu cred că partidul se va uni în jurul meu. PSD întotdeauna şi-a susţinut proprii candidaţi. Dacă vă uitaţi în istoricul alegerilor pe care le-am avut, de fiecare dată PSD nu a acceptat un candidat din afara partidului. A crezult în propriul candidat şi doar candidatul a reuşit să mobilizeze organizaţiile pentru a intra în luptă. Eu sunt convinsă că această susţinere va fi în continuare.

Totuşi experienţa anilor trecuţi ne arată că PSD-ul nu a prea avut succes în campania prezidenţială. Practic, din 2000, de când a fost ales Ion Iliescu, a cam pierdut toate alegerile.

Eu cred că este timpul ca PSD să câştige şi am convingerea că putem face acest lucru


Unde s-au făcut greşeli în trecut?

Pot să vă spun de la ultimele alegeri. Partidul a fost implicat, partidul a luptat. Eu am lutat o lună de zile, am făcut campanie zi de zi pentru Victor Ponta. Aroganţa cred că a fost unul dintre motivele care a făcut să pierdem aceste alegeri.

Aroganţa faţă de cine? De dvs, de alegători?

Nu, aroganţa la modul general. Faţă de propriul partid, dar şi aroganţa afişată în emisiuni. Cred că acest lucru a fost pentru noi un semnal de alarmă şi trebuie să învăţăm din aceste lucruri.

Aţi mai negocia vreodată cu Victor Ponta dacă s-ar pune problema formării unui guvern PSD-ProRomânia-ALDE?

Nu, nu am încredere în Victor Ponta

De unde această înverşunare şi relaţie îngheţată cu Victor Ponta? Pentru că în urmă cu o lună aţi discutat cu domnul Ponta şi s-a pus atunci chiar problema unei colaborări, a unei cooptări Pro România în Guvern, şi planul a eşuat. Din acel moment s-a produs o ruptură totală de Victor Ponta. Acum nu regretaţi puţin că nu i-aţi oferit trei ministere şi v-aţi retras din cursa pentru prezidenţiale în favoarea domnului Diaconu? Acuma aţi fistat liniştită înaintea moţiunii de cenzură, nu s-ar fi pus problema trecerii.

Nu regret absolut deloc. În momentul în care discuţi cu cineva, eu sunt un om care-şi respectă cuvântul. Când hotărâm un lucru, mergem pe acea hotărâre până la capăt. Victor Ponta nu şi-a respectat cuvântul şi nu-şi va respecta cuvântul faţă de nimeni.

În ce sens nu şi-a respectat cuvântul faţă de dvs?

În momentul în care ai o discuţie cu un lider există o regulă nescrisă. Nu ieşi imediat în public şi spui despre ce ai discutat, spui subiectele pe care le-ai abordat, ba mai adaugi şi de la tine. Deciziile devin publice atunci când  îşi dau acordul cei doi. Nu am văzut acest lucru la Victor Ponta. Ce am văzut la el nu e dorinţa de a câştiga. E conştient că era mult mai mare şansa dacă venea şi mergeam cu cineva din interiorul partidului. Dorinţa lui Victor Ponta este de a distruge PSD. Cred că este o ură împotriva PSD pentru că atacuri în ceea ce mă priveşte am avut din partea multora. Mă aşteptam de la el să fie un om cu mai multă atenţie, ca să fiu elegantă în exprimare dar am văzut jigniri, am văzut..puteam şi eu să jignesc dar n-o să fac. Tocmai astfel vor veadea oamenii care este diferenţa. Dar Victor Ponta nu-şi doreşte binele PSD. UItaţi-vă ce s-a întâmplat cu Călin Popescu Tăricenu. Ş-a scos din curs pentru alegerile prezidenţiale. Îl vedeţi domnul Tăriceanu alături de domnul Ponta? Nici măcar când s-a semnat lista liderii nu au fost unul lângă altul.

Credeţi că ruptura dintre cei doi este mult mai mare decât apare pe scena publică?

Nu ştiu, e problema lor. Nu vreau să să-i judec. Dar eu cred că mulţi au văzut acum că s-a făcut o greşeală. O greşeală preconizată de foarte mulţi. Dar e problema dânşilor şi sper să şi-o rezolve.

Cu toate astea domnul Ponta vorbeşte despre o viitoare guvernare PSD-ALDE-Pro Româna. Vedeţi un asemenea scenariu politic? Matematic are prima şansă.

Haideţi să o luăm logic. Nu cred că domnul preşedinte Iohannis va nominaliza un premier nici de la Pro România, nici de la PSD şi nici de la ALDE. Eu cred că Victor Ponta, aşa cum este obişnuit, spune aceste lucruri. Preşedintele Iohannis va desemna pe cineva de la libearli, tehnocrat, nu ştiu. Dar nu va desemna pe cineva de la PSD sau Pro România.

Deci excludeţi un nou guvern PSD din care să facă parte Tăriceanu şi Ponta.

Nu, nu va fi un nou guvern din care să facă parte cei doi.

Ce părere aveţi de sndajele de opinie în care sunteţi clasată oarecum cap la cap cu alţi doi candidaţi la preşedinţia româniei pentru turul doi.

Depinde de sondaj.

Pe surse ştim că sunteţi undeva la 20%. În mod ciudat, staţi mai bine în sondajul făcut de USR decât cel al PSD.

Cel mai bun sondaj este votul. Dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în 2014, atunci Victor Ponta avea treizeci şi ceva la sută, Klaus Iohannis avea 15%. A câştigat Klaus Iohannis. Eu cred că discuţiile pe care le ai cu cetăţenii, crediblitatea care o generezi, vor fi importante în perioada următoare. O să intrămîn turul doi şi vom câştiga alegerile prezidenţiale.

Pun din nou scenariul nefavorabil în faţă. Dacă pierdeţi guvernarea şi rămâneţi în cursa pentru prezidenţiale cum vă vedeţi viitorul dvs politic în fruntea PSD? Veţi duce campania la nesfârşit? Dacă ajungeţi preşedinte e simplu. Faceţi Congres pentru alegerea unui nou preşedinte. Dar dacă veţi pierde alegerile? Fie că veţi ajunge în turul 1 sau turul 2? Ce faceţi, demisionaţi din fruntea partidului, faceţi un nou Congres?

Depinde de procentul la care reuşesc împreună cu colegii să aducem partidul. Gândiţi-vă că am preluat partidul cu 22%, un scor foarte mic, preşedintele partidului arestat, o perioadă grea pentru PSD, în care se vorbea de ruperea partidului. Erau scenarii foarte urâte. Am reuşit împreună cu echipa să ţinem partidul unit. Dacă vom reuşi să ducem partidul la un scor bun în alegeri, peste 23%, înseamnă că am făcut paşi importanţi într-o perioadă relativ scurtă. Am preluat partidul în iunie. Nu este uşor să ridici un partid iar colegii să ridice scorul în judeţe într-o perioadă atât de scurtă. Bineînţeles decizia se va lua în partid, se va asculta opinia fiecărui coleg, pentru bine dincolo de această funcţie de preşedinte al PSD important e ca partidul să obţină un scor bun. Să creăm un val de credibilitate mare pentru alegerile locale, care sunt foarte importante, şi bineînţeles un alt obiectiv este să câştigăm prezidenţialele.
 

Să tragem linie. Aţi spus că dacă nu intraţi în turul 2 demisionaţi din fruntea partidului

Nu există să nu intră în turul 2.

Dacă intraţi în turul 2 şi obţineţi peste 23% vă doriţi să rămâneţi în continuare în fruntea partidului.

Îmi dorescă să câştig alegerile prezidenţiale.

Dacă o să pierdeţi în turul 2, când va trebui organizat un nou Congres al PSD?

Vom hotărî în Comitetul Executiv Naţional.

Dar dacă chiar dacă veţi pierde în turul doi şi veţi obţine un scor bun care să dea perspective partidului pentru viitor, veţi dori să rămâneţi în fruntea PSD.

Îmi doresc să rămân în fruntea PSD dacă obţin un scor bun. Dar vom hotărâ în Comitetul Executiv Naţional, vom discuta cu toţi colegii şi hotărârea finală va în urma unui vot.

Că tot am amintit de fostul preşedinte Liviu Dragnea. Cum vedeţi demersul lui de a cere în instanţă dizolvarea PSD? Credeţi că e o răzbunare împotriva colegilor, a dvs?

Vă daţi seama, nu este o decizie a fostului preşedinte care să ne bucure. E o decizie care ne întristează. Sunt convinsă că nu se va ajunge la acest lucru pentru că am îndeplinit toate normele legale.

Deci vi se pare mai degrabă o răzbunare personală sau încă domnul Dragnea vrea să şicaneze partidul? Fără persoana dvs.Totuşi a făcut apel la acea decizie a instanţei.

Nu am mai discutat cu domnul Dragnea dinainte să fie arestat. Nu ştiu care sunt considerentele pentru care dânsul face acest demers. Am văzut asear, spunea cineva că discut, că primesc ordine de acolo. Nu, nu am discutat după ce a fost arestat. Nu a mai fost absolut nicio discuţie şi este regretabil că sunt oameni care recurg la astfel de lucruri care nu au măcar niciun sâmbure de adevăr.

Dacă veţi ajunge preşedintele României îl veţi graţia pe domnul Drangea?

Doamne, nici nu se pune problema. Nu.

E război între palate, în mod cert. Nu credeţi că un dialog cu preşedintele ar fi rezolvat această situaţie? În momentul de faţă avem o Justiţie fără cap şi coadă. Nu avem ministru, nu avem şef la DNA, la Secţia Specială văd că se duce o luptă foarte grea între diferite grupări.

Mi-aş fi dorit să avem un dialog interinstituţional. De fiecare dată am spus că atunci când sunt obiective importante pentru ţară trebue să avem dialog. Administraţia prezidenţială, Guvernul, Parlamentul. Aceasta este România normală la care face apel domnul preşedinte, dar dânsul nu acţionează în acest sens. În momentul în care nu respecţi Constituţia României, nu respecţi deciziile CCR, cred că acest dialog nu mai poate avea log. Este o decizie a CCR şi cred că ea trebuie respectată de fiecare român. În momentul în care nu o respectă preşedintele României poţi cere altcuiva să o respecte? Eu cred că domnul preşedinte greşeşte foarte mult. Face un abuz prin faptul că nu respectă o decizie a CCR. Jurământul dânsului ca preşedinte chiar aşa începe „jur să respect Constituţia”. Păi când nu respecţi o decizie a CCR cum respecţi Constituţia? Preşedintele trebuie să fie un exemplu pentru ceilalţi cetăţeni. Dar vedem un preşedinte care este implicat politic, un preşedinte care cere căderea guvernului, trecerea moţiunii, încurajează partidele de opoziţie pentru a avea „guvernul meu”. Am mai avut o dată „guvernul meu” şi a fost guvernul zero care ne-a ţinut pe loc ca ţară. Acum vrea din nou „guvernul meu”. Dar când vrei un „guvern al meu”, trebuie să vii cu un program care să dubleze acest lucru. Mai mult, un preşedinte nu are voie să împartă ţară între „ai mei” şi „ceilalţi”. Un preşedinte trebuie să adune. Iar preşedintele Iohannis nu a făcut şi nu face acest lucru. „Oamenii mei” şi „oamenii ceilalalţi”, „partidul meu” şi „ceilalţi”, „cei care sunt alături de mine” şi ceilalţi. România e a tuturor, a tuturor românilor. Nu putem să avem această abordare mai ales din funcţia de preşedinte. Niciodată ca prim-ministru şi credeţi-mă. Am avut foarte multe atacuri, jigniri, niciodată nu am împărţit românii, nu am împărţit pe anumite măsuri luate pentru o anumită parte a societăţii care m-ar fi preferat pe mine. Preşedintele, premierul trebuie să aibă măsuri şi să se adreseze tuturor românilor. Nu avem voie să facem acest lucru. De aceea, ce dialog? Eu nu fac parte din „guvernul meu”, nu fac parte din românii pe care-i agreează domnul preşedinte şi atunci acest dialog nu mai există din păcate. Şi acest lucru ne costă mai puţin poate pe noi dar pe noi ca ţară ne costă foarte mult. Am văzut, pentru că tot aţi menţionat de această schindare, am văzut abordarea în cazul comisarului european. La a doua nominalizare. Ce altă ţară îşi critică candidatul la Bruxelles? Nicio altă ţară. Eu am fost europarlamentar şi l-am avut candidat pe domnul Dacian Cioloş pentru portofoliul de comisar pe Agricultură şi dezvoltare rurală. Eram român. Nu numai că l-am votat, am vorbit cu colegii mei de grup din grupul socialiştilor şi democraţilor europeni. L-am susţinut pentru că era candidatul României. Indiferent de culoarea politică. Acum vedem o altă abordare.

V-a cerut preşedintele Comisiei Europene să discutaţi cu preşedintele României înainte de a face o nouă nominalizare pentru funcţia de comisar european?

Nu.

Aţi dicutat cu Ursula von der Leyen despre noile nominalizări pe care vreţi să le faceţi?

Da. Am discutat cu preşedintele României prima dată când i-am spus despre cele două nominalizări pe care vreau să le fac. Am făcut acele nominalizări, acum am luat în calcul cel de-al doilea nume din cele două propuneri pe care le-am trimis la Bruxelles. Nu mai aveam ce să spun odată ce preşedintele şi-a dat o dată acordul. Ştia despre aceste lucruri. Putea să spună că nu sunt de acord.

Preşedintele susţine că v-a spus atunci că Rovana Plumb nu este o propunere potrivită, că va pica în Parlamentul European. Aţi avut această discuţie cu preşedintele?

Nu am avut această discuţie. Preşedintele mi-a spus „credeţi că sunt propuneri potrivite”? Eu am spus „da”. Şi vreau să vă spun un lucru. Eu nu vreau să se creeze impresia că atunci când am făcut aceste propuneri că nu am avut încredere că lucrurile vor decurge bine. Am văzut ce s-a întâmplat în Comisia Juridică. Dacă altor candidaţi li s-a dat posibilitatea să rezolve problemele care au fost identificate, nouă nu ni s-a dat această posibilitate. Veneam cu o altă nominalizare, dar trebuia să fie o abordare corectă şi unitară.

Aţi trimis la Bruxelles noile propuneri?

E trimisă deja propunerea cu Rovana Plumb şi a picat şi e retrimisă propunerea cu Dan Nica.

Pare că şi aceste noi propuneri au nişte probleme de integritate. Doamna Ciot cu un plagiat, iar domnul Nica cu dosarul care s-a clasat.

Dar e sigur acel plagiat? Dacă mâine v-aş propune pe dvs sau pe oricine altcienva, sunt convinsă că un Siegfied Mureşan, cineva care-şi doreşte foarte tare să ocupe acest post, va ieşi şi va găsi un defect. Ceea ce e neplăcut este faptul că merg cu aceste lucruri la Bruxelles. Nu ne face un bine. Dimpotrivă.

Întrebarea este. Aţi putea veni şi cu un alt set de propuneri?

Avem în cadrul PSD foarte mulţi oameni care pot să ocupe această funcţie. Deci dacă refuză şi aceste propuneri, avem în cadrul partidului şi alte propuneri pe care le putem face.

Este posibil ca una dintre aceste propuneri să fiţi chiar dumneavoastră?

Nu. Categoric nu. Am văzut că a apărut în spaţiul public această informaţie. Nu pot să las partidul şi să plec. Să le spun colegilor mei „eu vă las”  şi „îmi este bine dacă mă duc comisar european”. Eu sunt un om de echipă şi aşa voi rămâne. Din punctul meu de vedere aş fi plecat şi atunci aş fi ocupat acest post. Dar eu nu pot să-mi las colegii, să le zdruncin încrederea pe care mi-au acordat-o şi voi merge alături de echipa mea până la capăt.

Credeţi că Ursula von der Leyen aşteaptă rezultatul moţiunii de cenzură pentru a vă spune dacă acceptă sau nu aceste propuneri?

Eu cred că toată lumea aşteaptă rezultatul acestei moţiuni. Au fost omologi de-ai mei care ma-au sunat, m-au întrebat ce fac, dacă am probleme. S-au legat unele relaţii inter-umane pe care le avem dincolo de funcţia pe care o ocupăm. Să nu uităm că într-un an şi jumătate am avut 41 de vizite externe unde m-am întâlnit cu omologi de-ai mei, faţă de preşedintele României care aşa cum a menţionat domnia sa, în cinci ani a avut 25 de vizite externe. Deci toată lumea se uită, vor să vadă dacă în România există stabilitate, şi tocmai de aceea aceste lucruri care apar acum, dincolo de moţiune care este instrumentul Opoziţiei, toate aceste declaraţii, dezinformări care apar în spaţiul public nu ne fac bine ca ţară. Bun, trece moţiunea, vine un alt guvern. Alţii care au legătură cu imaginea României.

Până la urmă aţi aflat cum a votat ambasadorul Luminiţa Odobesc în cazul Laurei Codruţa Kovesi?

Nu, nu am avut încă o discuţie cu Luminiţa Odobescu. Trebuia să merg la Bruxelles dar având în vedere moţiunea am rămas în ţară.

Dar credeţi că a respectat mandatul Guvernului?

Nu vreau să fiu suspicioasă. Atunci când spun un lucru vreau să fiu sigură că lucrurile au mers în acest sens.

Cum funcţionează un guvern în care avem foarte multe ministere neocupate. Şase plus două funcţii de vicepremier. Cum se ţine o şedinţă de guvern astfel?

Important pentru noi este să rezolvăm problemele pe care le au oamenii. Dacă nu identificam o posibilitate, erau pensionari care nu-şi primeau pensiile. Erau salariaţi care nu-şi primeau salariile, erau comunităţi locale care erau în imposibilitate de funcţionare, erau lucrări de investiţii pe care noi le stopam. Am încercat să nu aibă implicaţii foarte multe faptul că nu avem miniştri pe portofolii importante. Tocmai de aceea cred că preşedintele trebuie să respecte decizia Curţii Constituţionale. După moţiune o să mergem cu remaniere în Parlament. 

Să discutăm puţin şi despre acest subiect.

Nu avea sens să merg cu remanierea înaintea moţiunii. Mergeam cu remanierea, era moţiune, Opoziţia spune că trece, noi spunem că nu trece. Să treacă ziua moţiunii şi pe urmă vom putea să mergem cu remanierea.

Să explicăm puţin. Dacă nu trece moţiunea de cenzură mergeţi în Parlament cu remaniere, nu cu restructurare. Să facem această distincţie. Remaniere ce înseamnă? Că nu veţi avea nevoie de o majoritate absolută în Parlament?

Jumătate plus unu din cei prezenţi.

Deci ăsta e scenariul PSD dacă pică moţiunea de cenzură

Exact, şi sper ca preşedintele să ia act de acest lucru şi să respecte din nou Constituţia.

E o discuţie şi pe acest subiect. Opoziţia susţine că aveţi nevoie de majoritate absolută, în timp ce PSD susţine că e nevoie de majoritate simplă.

Vom vedea

Se poate ajunge la CCR.

Sunt convinsă că vor face acest lucru. De când am preluat guvernarea, principalul obiectiv al preşedintelui Klaus Iohannis şi al Opoziţiei a fost să creeze cât mai multe piedici. Uitaţi-vă de câte ori a trimis preşedintele României la CCR legi din Parlamentul României. De câte ori ne-a blcoat pe legi importante. De câte ori ne-a blocat numirea unor persoane in Guvern. În loc să vorbească de legalitate a vorbit despre oportunitate, cu toate că acesta este atributul primului ministru. De fiecare dată a încercat să şicaneze Guvernul, să oprească anumite decizii. Ne aşteptăm ca şi de acum încolo să facă acelaşi lucru, bineînţeles până la alegerile prezidenţiale care sunt convinsă că le va pierde.

De ce nu veţi încerca un vot de restructurare în Parlament? Pentru că dacă pică moţiunea Opoziţia nu mai are şansa de a vă da jos din nou printr-o altă moţiune. Şi dvs dacă nu reuşiţi să strângeţi 233 de voturi, nu riscaţi nimic. Dar cu toate astea, dacă încercaţi să le strângeţi, e posibil să le primiţi, pentru că vor mai migra parlamentar dintr-o tabără în alta. 

Intrăm în campania electorală. Ca să faci o restructurare trebuie să faci o restrcuturare foarte bine, foarte aşezat, foarte bine documentată. Gândiţi-vă că uneşti nişte ministere, trebuie să vezi ce se întâmplă cu oamenii, cum îi transferi, unde îi transferi. Pe mine soarta oamenilor mă interesează foarte mult. Că am văzut declaraţiile unora „dăm 400.000 de oameni afară”. Gândiţi-vă câtă îngrijorare provoacă o asemenea afirmaţie. În momentul în care faci o restructurare ştii că anumite agenţii, anumite birouri se desfiinţează şi atunci trebuie să ai grija unde duci aceşti oameni. Să-i iei dintr-o parte de exemplu să-i ducem la Casa de Asigurări de Sănătate, unde avem personal mai puţin. Să nu lăsăm oameni pe drumuri. Pentru mine este foarte important acest lucru. 

Luaţi în calcul o restructurare în februarie, martie?

Da, luăm în calcul o restructurare. Dar v-am spus că la o restructurare trebuie să lucrăm, să avem în vedere orice amănunt astfel încât impactul să fie cât mai mic. 

Cam câte ministere ar trebui să fie pentru a avea un Guvern eficient şi o birocraţie mai mică? 

Cred că între de 18-20.

Dacă veţi depăşi moţiunea de cenzură, credeţi că vă veţi duce mandatul la bun sfârşit până în 2020 sau Opoziţia va încerca vă dea jos din nou? 

Sunt convinsă că Opoziţia va încerca să depună o nouă moţiune de cenzură. Vom vedea. Eu cred că este bine să duc acest mandat până la capăt. De ce spun acest lucru? Oamenii ne-au votat în 2016 să intrăm la guvernare. Nu cred că trebuie să-i dezamăgim. Nu vii şi spui: mam supărat, îmi dau demisia şi plec.  În momentul în care moţiunea trece, atunci este clar că va trebui să respect votul din Parlament şi va veni un alt Guvern. 

Ce politician v-a provocat cea mai mare dezamăgire? Liviu Dragnea, prin dorinţa de a dizolva partidul, Victor Ponta, pentru că a vorbit public despre nişte negocieri pe care le-aţi purtat între patru ochi, sau Călin Popescu-Tăriceanu, pentru că a rupt alianţa cu PSD şi contribuie acum şa şansele moţiunii de cenzură?

Cred că de la fiecare am avut dezamăgiri. În rest, nu aş putea da un exemplu dintre cei trei. Liviu Dragnea, că s-a poziţionat împotriva partidului pe care l-a condus, Victor Ponta, care vrea să desfiinţeze un partid care i-a oferit atât de multe - postul de premier, chiar şi postul de deputat. Călin Popescu-Tăriceanu, pentru că a plecat dintr-o alianţă în care oamenii au crezut, lăsând toate promisiunile făcute în urmă. cred că de la fiecare au fost dezamăgiri. Important e să învăţăm din aceste lucruri. Eu nu pot să-i sancţionez, dar sigur vor fi sancţionaţi la vot de oameni. 

Doamna Birchall a venit la Ministerul Justiţiei propusă într-un moment critic, după plecarea lui Tudorel Toader, dar s-a ajuns în situaţia ca partidul să vă ceară demiterea sa din funcţie. Ce s-a întâmplat? 

Este revocată. Eu am propus revocarea. Relaţiile cu ea sunt cele instituţionale, pe car ele am cu ceilalţi minişştri. E adevărat, partidul a fost foarte supărat pentru că noi am spus că nu mai intervenim în Justiţie. Am învăţat de la alegerile europarlamentare că nu mai trebuie să avem ca subiect Justiţia. Justiţia trebuie făcută de magistraţi,. Acolo trebuie căutat consens pentru a merge mai departe. Anumite afirmaţii ale doamnei ministru au nemulşumit şi de aceea au fost reacţiile de la partid. 

Acest conflict dintre Ana Birchall şi Lia Savonea cum îl vedeţi din poziţia dumneavoastră de premier? 

Mi se pare că astfel de lucruri nu trebuie să aibe loc. Nu e normal ca între un ministru şi şeful CSM să fie un astfel de conflict, iar acest conflict să se facă prin intermediul mass-mediei. Cred că lucrurile se puteau lămuri astfel şi dialogul era cel mai important în această situaţie. 

Doamna Savonea a încercat să vă explice de ce doreşte cu atâta ardoare să forţeze votul pentru Adina Florea?

Nu am discutat cu doamna Savonea. 

Sunteţi de acord cu numirea doamnei Florea la şefia Secţiei speciale? 

Nu trebuie să fiu eu de acord. Nu o cunosc. Cred că am văzut-o o singură dată. Nu vreau să intervin în Justiţie. Cred că cei din Justiţie trebuie să hotărească ceea ce se accepta şi nu pe GRECO, ce se întâmplă în Justiţie. Magistraţii îşi cunosc singuri meseria. Am şi spus: nu voi da nicio ordonanţă de urgenţă pe Justiţie. 

Dar cu Secţia specială sunteţi de acord? 

Nu trebuie să fiu eu de acord. trebuie să fie cei din magistratură. 

Pe 1 Decembrie în ce funcţie vă vedeţi: preşedinte, premier sau în afara politicii? 

Preşedintele României. Prima femeie preşedinte. Pe 1 Decembrie sper că având sprijinul românilor să fiu preşedinte al României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite