Dăncilă a prezentat bilanţul, la şase luni de guvernare: Creşteri de salarii şi de pensii. Au crescut investiţiile străine. Vom continua, în ciuda piedicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Premierul Viorica Dăncilă şi-a prezentat luni, la Palatul Victoria, bilanţul la şase luni de guvernare. Mandatul celui de-al treilea premier al majorităţii PSD-ALDE în decurs de un an şi jumătate a fost marcat de critici atât din partea opoziţiei, cât şi din partea românilor, care au ieşit în stradă să protesteze, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut de mai multe ori să demisioneze.

UPDATE Viorica Dăncilă: Înainte de a începe bilanţul, din raţiuni de timp, mă voi referi la cele mai importante realizări. Indicatorii macroeconomici: în visteria statului au intrat cu aproape 15 miliarde de lei în plus faţă de primul semestru al anului trecut. 

Investiţiile publice sunt un capitol vizat de critici. În semestrul I 2017 investiţiile erau de 6 miliarde de lei, în 2018 sunt de 9.1 miliarde lei. Graficul ne arată cât de lipsite de temei au fost aceste critici. Investiţii străine directe - ne arată că din fericire investitorii nu se lasă impresionaţi de ştirile false şi alarmiste. Semestrul I 2016 1,33 miliarde euro. Semestrul I 2017 - 1,93 miliarde euro. Semestrul I 2018 - 2,21 miliarde euro - investitorii nu au plecat, ci dimpotrivă au venit şi au investit cu încredere în România. 

Şomajul: dacă ne uităm la grafice, în decembrie 2017 era de 4.02%, iar în iulie 2018 e de 3,48%, sub pragul de 3,5%. Vă asigur că vom continua pe acest drum şi îi vom stimula pe cei care vor să muncească.

Măsurile sociale - majorarea punctul de pensie de la 1.000 la 1.100 de lei. Anul viitor va ajunge la 1.265 de lei. Am majorat pensia minimă garantată de la 520 de lei la 640 de lei, deci o creştere cu 23%. Pensia minimă garantată s-a majorat de la preluarea guvernării cu 60%. 

Creşterea plafonului de venit pentru cei care pot beneficia de medicamente compensate, de la 900 de lei la 990 de lei, deci cu 10%. Să nu uităm că acest plafon era de doar 700 de lei la preluarea guvernării. Creşterea indemnizaţiei pentru persoanele cu handicap. În decembrie 2017 era 73 de euro, în iulie 2018 e de 108 euro. O creştere cu 110% faţă de 2016 şi o creştere cu 48% faţă de 2017. 

Debirocratizarea: Am redus de la 7 declaraţii fiscale la o singură declaraţie şi de asemenea termenele scandente, de la 5 la 1. Din 2019 toate plăţile se vor face online.

În domeniul sănătăţii, majorarea consistentă a salariilor medicilor. Creşterile sunt mult peste 100%, această guvernare e cu certitudine singura care a realizat creşteri atât de mari, dacă adăugăm şi celelalte sporuri şi gărzi, ne comparăm cu Uniunea Europeană. S-a oprit exodul specialiştilor, din ce în ce mai mulţi se întorc. Am dotat cu echipamente medicale de ultimă generaţie. În acest prim semestru am achiziţionat 16 computere tomograf, 24 de aparate de rezonanţă magnetică, 51 echipamente pentru terapie intensivă. Urmează să fie instalate. 

Educaţia: Creştere de 23% pentru profesorii debutanţi şi 25% pentru profesorii universitari cu peste 25 de ani vechime. În ceea ce priveşte infrastructura de educaţie, 145 de unităţi de învăţământ modernizate şi 45 de creşe şi grădiniţe construite de la 0. Altele se află în fază e execuţie şi se vor finaliza în cursul acestui an. 

Agricultura: Protestele fermierilor au încetat după venirea PSD la guvernare. Una dintre promisiuni a fost aceea că vom acorda subvenţiile la timp şi am respectat această promisiune. Subvenţiile plătite sunt de 1,7 miliarde euro din care cele pentru toamna lui 2018 sunt la 1 miliard de euro. Am promis o suprafaţă irigabilă de 2 milioane de hectare, după un an şi jumătate am ajuns la 1,2 milioane de hectare şi am aprobat încă 47 de proiecte de investiţii. Acest guvern a asigurat apa gratuită până la staţia de pompare. Circa 70% din lâna produsă în România se ardea înainte, noi acordăm 1 leu pentru fiecare kg de lână colectată - 3.444 de tone au fost exportate şi 8.865 tone au fost colectate în total. 

Programul anti-grindină: peste 870.000 de hectare protejate împotriva grindinei. Programul tomate în fermele româneşti: Noi exportam doar 3.000 de tone, astăzi producem 65.544 de tone şi vom ajunge la 90.000 la finalul anului, aproape dublu faţă de valoarea importurilor.

Dezvoltare locală: Am finalizat 939 km de drumuri judeţene şi comunale, 608 km conducte de apă şi canal, 243 de locuinţe. 

Reducerea accizelor la motorină cu 10% pentru transportatori. O altă măsură e programul „Investeşte în tine” care oferă sprijin tinerilor. 

Ajutor de stat pentru producţiile de film în România. Au fost discuţii ample cu case de producţie celebre de la Hollywood. Guvernul va susţine cu 35% plus 10% dacă promovează România în film.

O altă măsură e ajutorul de stat acordat investiţiilor mai mari de 3 miloane de euro, între 25% şi 50% din valoarea investiţiei. Măsurile pentru accelerarea investiţiilor strategice întârziate din cauza legilor stufoase. Am modificat Legea achiziţiilor publice şi a parteneriatului public-privat. A fost reglementat regimul metalelor preţioase. 

Autostrada Ploieşti- Comarnic- Braşov, avem toate şansele ca până în septembrie să avem licitaţia de atribuire. În ceea ce priveşte construcţia aeroportului Bucureşti- Sud, studiul va fi gata la sfârşitul semestrului I al anului 2019. 

Am prevăzut construcţia a două spitale regionale. spitalul regional Timişoara şi Brăila-Galaţi. Cel mai important proiect e compelxul Carol-Davila. Un alt proiect e construirea şi operarea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem. Toate cele cinci proiecte vor avea studiile gata până la finalul acestui an. 

Amenajarea unui complex turistic pentru schi în masivul Făgăraş. 

Investiţii strategice realizate: România are pentru prima oară o abordare ofensivă în domeniul energetic. Am primit 180 de milioane de euro de la UE şi putem demara proiectul gazoductului Brăila. Achiziţia a cinci aeronave Tarom. Statul redevine acţionarul majoritar la şantierul naval Mangalia, astăzi s-a finalizat tranzacţia.

Cu siguranţă mai sunt foarte multe lucruri de făcut şi le vom face în ciuda tuturor obstacolelor care apar zi de zi tocmai pentru a ne împiedica să ducem la bun sfârşit programul de guvernare. În perioada următoare, miniştrii vor expune pe larg ceea ce au făcut în domeniile pe care le coordonează. 


Prezentarea bilanţului la şase luni de mandat va avea loc luni, de la ora 14.00, la Palatul Victoria.

Viorica Dăncilă este al treilea premier al coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, după Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, îndepărtaţi din funcţie chiar de partidul care i-a numit. Guvernul Dăncilă a fost învestit de către Parlament în 29 ianuarie.

Mandatul Vioricăi Dăncilă a creat controverse încă de la început, fiind criticat atât de români, care au ieşit de mai multe ori în stradă pentru a protesta, cât şi de opoziţie, care a depus şi o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de aceasta. Moţinea de cenzură, depusă de PNL şi citită în Parlament în 27 iunie, a picat pentru că nu au fost suficiente voturi favorabile. Atunci, în discursul de aproape o oră din plen, Viorica Dăncilă a acuzat opoziţia de minciună, dezinformare şi intoxicare nu doar prin textul moţiunii, ci şi "în presa de propagandă sau în reţelele sociale folosite drept paravan de cei care lucrează la dărâmarea puterii politice". Ea a enumerat o listă de "minciuni şi manipulări", a vorbit despre majorări de salarii, de pensii şi despre economia românească, "tigrul Europei". Dăncilă a făcut mai multe greşeli în timpul discursului, vorbind, de exemplu, despre Banca Monetară, în loc de Banca Mondială.

De altfel, nu a fost singura eroare făcută de Dăncilă. Premierul a fost, de-a lungul timpului, ţinta ironiilor şi criticilor din cauza greşelilor gramaticale şi de exprimare. De exemplu, Dăncilă a anunţat la începutul unei şedinţe de Guvern că Executivul va adopta modificarea pachetului de legi privind achiziţiile publice şi, vrând să spună că acestea schimbări vor reduce birocraţia, Viorica Dăncilă a spus că va fi redusă democraţia: "Putem spune pe scurt că reducem democraţia şi reducem... reducem birocraţia”. Într-o altă şedinţă de Guvern, la anunţul că va fi adoptată o OUG prin care vor fi achiziţionatate, la propunerea MAI, 22 de elicoptere şi un simulator de zbor, Viorica Dăncilă a spus că "dorim să ne anexăm pe prevenţie", în loc de "să ne axăm pe prevenţie”. De asemenea, întrebată la un moment dat de jurnalişti pe holurile Parlamentului dacă îi este frică de o plângere penală, prim-ministrul a răspuns că "Orice om îi este teamă de o plângere penală”. O altă gafă a premierului a venit în contextul unei declaraţii la Antena 3. 

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut de mai multe ori premierului Viorica Dăncilă să demisioneze, invocând disputa Guvern - BNR şi memorandumul privind mutarea ambasadei României la Ierusalim. El spunea că "este imperioasă” demisia premierului Vorica Dăncilă, pentru "a face loc unor oameni responsabili şi competenţi şi că "este din ce în ce mai vizibil că Dragnea şi ai lui nu au nicio soluţie pentru o guvernare bună şi eficientă". Premierul Viorica Dăncilă a susţinut că nu va demisiona din fruntea Guvernului atât timp cât are sprijinul preşedintelui PSD şi al coaliţiei de guvernare, că este un om responsabil şi că nu vrea să creeze instabilitate. 

Dăncilă este şi subiectul unei plângeri penale. În 17 mai, Ludovic Orban a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) împotriva premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD, Liviu Dragnea. Liderul PNL o acuză pe Dăncilă de "înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului", în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Ludovic Orban o acuză pe Viorica Dăncilă că ar fi făcut publice informaţii confidenţiale şi i-ar fi prezentat preşedintelui României informaţii false în legătură cu memorandumul adoptat de guvern pe tema mutării Ambasadei României în Israel. Plângerea a fost declinată către DIICOT, iar în 7 iunie instituţia a anunţat că a început urmărirea penală in rem pentru infracţiunea de înaltă trădare.

Ultima controversă legată de Guvernul Dăncilă este cea referitoare la o posibilă ordonanţă de urgenţă pe amnistia şi graţierea unor fapte de corupţie, vehiculându-se că va fi adoptată în ultima şedinţă de Guvern. 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, la România TV, că luni Viorica Dăncilă va prezenta "un fel de bilanţ" al celor şase luni de guvernare, "cele mai bune măsuri adoptate şi efectele lor". Dragnea a spus că atât el, cât şi premierul au "o oarecare mâhnire" pentru că miniştrii nu îşi fac timp să comunice, măcar o dată pe săptămână, ceea ce s-a realizat pe domeniile lor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite