Premierul Victor Ponta: „Traian Băsescu este un politician singur. Nu a jucat niciodată în echipă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a explicat, în cadrul emisiunii „Realitatea la Raport”, că anul 2013 este anul în care vor trebui luate toate deciziile nepopulare amânate de celelalte guverne, cele mai multe dintre ele ţintind avantajele bugetarilor din fruntea unor instituţii ale statului.

Despre negocierile de mâine cu FMI:

Cei de la FMI spun că orice reducere a TVA înseamnă mai puţine încasări la buget, atunci, de principiu, nu suntem de acord să reduceţi încasările. FMI nu ne impune nimic. Ei ne spun acum doi-trei ani v-am dat nişte bani, acum vrem să vedem dacă ni-i daţi înapoi. Ei vor să garantăm că nu vom intra din nou în necazul din 2009.

Avem constrângeri: o parte din împrumutul de la FMI trebuie restituită anul acesta. Am reuşit anul trecut şi anul acesta să avem un curs leu/euro foarte bun, să ne împrumutăm cu dobânzi foarte bune şi să avem o creştere la bursă, deci avem un climat care îţi permite să te împrumuţi mai ieftin. Avem astfel o stabilitate financiară care ne permite să ne ţinem de cuvânt. Anul acesta avem la scandeţă 15 miliarde de euro. Le vom refinanţa, deci deficitul va rămâne de 3 miliarde de euro.

Despre reducerea TVA:

Ca să putem dovedi cine are dreptate FMI, am vrut să luăm un singur domeniu, precum cel al pâinii, un domeniu semnificativ în România, pentru că majoritatea românilor consumă pâine, pe tot lanţul, pentru că ideea de a o pune doar la producător era o problemă – am vrut să vedem dacă, introdus fiind la 1 iunie, care va fi bilanţul din decembrie. Vreau să ştiu ce se întâmplă.

Noi am mărit de la 12 la 24 TVA-ul cu cinci procente. A crescut TVA-ul de la 11 la 13, deci am mărit cu cinci procente, ca să crească, de fapt, cu două procente.

Punctul cel mai dificil cu FMI este partea de reforme structurale. Listarea la bursă a companiilor din energie, Oltchim, CFR Marfă, companii care au foarte multe pierderi suferite de români. Acolo (LA Hidroelectrica) e locul în care sper să obţin de la FMI dreptul de a nu avea securea pusă pe 31 martie, ca să nu păţesc ca la Oltchim.

Despre Oltchim:

Pentru Oltchim, la fel ca pentru Poşta Română sau Hidroelectrica sunt plângeri penale făcute la DNA din mai pentru remedierea situaţiei şi pedepsirea vinovaţilor. Dacă întreb ce se întâmplă cu ele, voi fi acuzat că subjug justiţia. Vreau să ştiu dacă e vinovat cineva şi să existe un rechizitoriu.

Mâine avem în sedinţa de Guvern o discuţie despre Oltchim, împreună cu FMI şi ministrul Industriei, Varujan Vosganian. FMI ne-a cerut să nu mai acceptăm pierderi ale companiilor de stat, astfel încât să nu mai fie o gaură. Ei ne-au sugerat inclusiv să închidem aceste companii neprofitabile.

Deciziile incomode ale Guvernului trebuie luate în următoarele şase luni

În ultimele 12 zile, exact asta le explic tuturor colegilor mei: Dacă noi ne închipuim că am ajuns la Guvernare şi nu se întâmplă nimic, nu ştiu. Noi avem o majoritate foarte clară şi durabilă în Parlament, dacă noi nu luăm măsurile care dor în primele şase luni şi dacă nu explicăm oamenilor ce se întâmplă – uite atât dau, atât iau de la tine, cu atât de împrumut – aşa încât şi eu sunt absolut convins să ţara noastră poate să meargă pe drumul vechi şi să moară la un moment dat – n-o să-ţi mai poţi duce copilul la şcoală sau la spital, or luăm deciziile pe care alţii nu le-au putut lua din diferite motive: bătălii politice, alegeri, astfel încât să fie totul bine şi să remediem lucrurile care merg prost. Când le spun că nu putem spune întotdeauna că nu mai mărim nicio taxă, dar o să avem mai mulţi bani. Nu le putem spune la minister că sunt 800 de oameni acolo, dar îi păstrăm pe toţi. Noi nu putem spune parlamentarilor că le dăm bani de câte ori sunt ei mai mulţi – aşa se întâmplă şi la Parlamentul European, primeşti o sumă fixă pentru cheltuieli şi stai unde vrei, la prieteni şi-ţi ţii banii sau te duci la un hotel scump şi dai mai mulţi bani.

Vom lua anul acesta toate deciziile amânate de celelalte guverne

La începutul acestui an trebuie să facem codul electoral să avem grijă să nu mai fim atât de mulţi parlamentari vreodată. Primul proiect este acela al formării unui buget transparent şi în al doilea rând un buget care să nu însemne că amânăm din nou un necaz ca să ne confruntăm cu el anul viitor. Anul acesta ne confruntăm cu situaţia restituirilor, cu problema magistraţilor, a salariilor. Aşa cum se întâmplă de fiecare dată, intenţia este de a amâna. De-asta mă văd cu colegii mei din Guvern în fiecare zi ca să le explic că nu le mai putem amâna.

Despre reducerea cheltuielilor la RA-APPS:

Faptul că partea de stabilitate – a ce aşteaptă omul de la stat (pensia, salariul etc.) - vreau să o rezolv anul acesta pentru totdeauna. Şi o să încerc acelaşi lucru, am câteva pariuri a propos de RA-APPS – mâine dau prima listă cu toţi cei care au locuinţe de serviciu, absolut toţi, iar până la sfârşitul săptămânii am lista cu toate fundaţiile, asociaţiile etc, precum şi vilele de protocol. Voi face un exerciţiu de transparenţă. După care voi veni în Guvern să stabilim cine beneficiază în România de locuinţe de serviciu – miniştri şi eventual secretari de stat, deşi acolo sunt cam mulţi care sunt asimilaţi. Domnul Geoană primeşte 3.200 de euro pentru locuinţa domniei sale. Stabilim în primele şase luni cine primeşte locuinţă, pentru că Guvernul nu e agenţie imobiliară. Pentru câţiva demnitari ţinem câteva locuinţe şi câteva vile de protocol, restul le vom vinde, pentru că Guvernul nu este administrator de agenţie imobiliară.

Victor Ponta: "Îmi doresc autostradă Comarnic - Braşov"

După ce am zis ceva de cei de la CNSC, eu vreau autostrada Comarnic – Braşov şi vreau să fac pentru prima oară în România între Piteşti şi Craiova o autostradă, pentru că în oraşele astea sunt cei mai mari producători de automobile.

Eu cred că o reuşesc şi să reduc bugetul pe cap de parlamentar pentru prima dată. E drept că acest gen de decizii vor fi greu de luat. Dar mai e un lucru: am discutat despre ce facem cu marile salarii din zona publică – pentru că sunt parlamentari, miniştri, secretari de stat, cei de la companiile naţionale, cei de la comisiile acestea. Am zis că atunci când le-au tăiat salariile, le-au tăiat tuturor. Eu mă întorc la ideea mea de bun simţ cum că între cel mai mare veni la stat şi cel mai mic venit la stat trebuie să scurtăm distanţa. Legea salarizării a fost sublimă, dar nu s-a aplicat niciodată. Prima problemă este că dacă lucrezi la nu ştiu ce Autoritate ai 10000 de lei, dar dacă lucrezi la nu ştiu ce minister de care ţine respectiva Autoritate ai 1.500 de lei. Ideea este că sunt câteva lucruri pe care toată lumea ştie că trebuie să le facă şi nu le-a făcut nimeni. Eu, ca şi schimbarea Constituţiei, ca şi codul electoral, eu cred că toate trebuie începute în 2013 şi terminate cel mai târziu în 2014.

2013 este anul cu marile decizii.

A fost greu în 2010 când am preluat şefia PSD, care era un partid înfrânt. Aceasta este cea mai mare provocare. Unii trag alături de mine, alţii sunt speriaţi că o să ne înjure lumea – evident, nu poţi să guvernezi şi să te iubească toţi. Eu vreau ca peste 10 ani să pot spune că am făcut ceva. Eu am o zestre de popularitate din care voi scădea, dar vreau să folosesc această zestre de protocol ca să fac lucrurile cât se poate de bine.

Dezavantajul şefului statului, care a avut aceeaşi zestre de popularitate, a fost că nu a avut pe nimeni în jurul lui. Traian Băsescu este un politician singur, nu a jucat niciodată în echipă.

Despre CFR Marfă:

A fost trecut ca privatizare cu prioritate, în februarie 2012. Atunci, în şedinţa CSAT, s-a hotărât să nu privatizăm CFR Marfă şi nu avem bani de investiţii. O să punem zilele astea un management privat. Astăzi noi nu avem banii necesari pentru a investi în CFR Marfă astfel încât să facă faţă competiţiei private.

Renegocierea redevenţelor la petrol şi gaze:

Redevenţele contractului cu Petrom nu pot fi modificate până în 2014. Am început negocierea cu OMV, pentru că negocierea e pe mai multe paliere, pentru că trebuie să aplicăm o taxă pentru creşterea preţului la gaze. Cea mai mare investiţie în momentul acesta este al OMV pentru exploatările off-shore din Marea Neagră. Evident că vom mări redevenţele, dar nu le putem mări doar la Petrom, le vom mări în toate zonele, astfel încât să se menţină investiţiile. Anul acesta adoptăm legea privind actualizarea redevenţelor privind petrolul şi gazele. Eu mă gândesc şi la o supra-taxare, că o să se inflameze toată lumea, că suntem socialişti.

Eu vreau ca Petrom să rămână cel mai mare plătitor de taxe la bugetul de stat. Vreau să mărească locurile de muncă şi vreau să primesc la bugetul de stat (de-aia m-am văzut de trei ori cu preşedintele OMV) mai mult decât ceea ce înseamnă activitatea de energie. Eu cred că aşa e drept şi nu cred că-i nedreptăţesc pe ei şi nici nu vreau să mă pun cu satârul pe marile companii că ne trezim că vom fi cu investitorii noştri.

Vreau să vă spun că oamenii în care eu am avut încredere au discutat cu OMV şi Exon au negociat două luni în fiecare zi, ei în fiecare zi spunând că nu mai negociază. Până la urmă, din punctul meu de vedere, am obţinut o participare corectă pentru RomGaz care nu va fi privatizat în totalitate, ci rămâne majoritar cu capital românesc. E foarte important ce face şeful, ca să facă şi ceilalţi. Dacă ei văd că aşa scot eu, ca să fie bine, fac şi ei, măcar de frică. Eu vreau să vă spun că motivul pentru care l-am pus pe ministrul Energiei acolo este foarte depărtat de lumea Energiei româneşti. El nu ştie nici cine e Hăhăianu, nici cine e Videanu. Eu am încredere că va putea lua deciziile fără a fi influenţat de sfera politicului şi de coducerea de la Electrica şi de la Transgaz.

Despre aducerea Armatei în MF:

Nu a fost ideea domnului Voiculescu, dar el a promovat-o. Ideea a fost dacă face reorganizarea directului vamal, ceea ce înseamnă că nu se mai duce garda financiară la fiecare om, ci numai şi numai acolo unde ai semnale, la accize, la flori şi fructe. Ideea era dacă putem detaşa din alte ministere oameni care să nu fie din lumea asta.

Despre impozitul forfetar:

Am înţeles că atunci când ne grăbim cu anunţul, mai bine aşteptăm cu impozitul forfetar. Dacă reuşim să facem două lucruri: dacă e clar că e bine, îl facem din iunie, daca nu, nu-l facem nici din iunie. Dacă se poate, vreau să reduc partea de birocraţie fiscală. Noi ca fenomene avem: unii care plătesc impozit şi alţii care nu plătesc. Trebuie să găsim o soluţie, poate nu impozitul forfetar.

Tichetele de călătorie şi pentru salariaţi şi pentru pensionari, la 1 ianuarie s-au înjumătăţit, dar în 2013 rămân identice.

Despre CSM:

Acolo e o bătălia pentru putere, în interior. Cine are puterea asupra celor doi şefi, are putere asupra tuturor procurorilor. Dar ei nu sunt independenţi, în sens constituţional, aşa cum sunt judecătorii.

Înţeleg că judecătorii care l-au ales, vor să-l revoce. Deci să înţeleg că domnul Băsescu vrea să-l revoce. Judecătorii trebuie să fie independenţi. La fel şi procurorii. Noi nu am făcut nicio reformă în Justiţie.

E un serviciu care nu funcţionează, cel public, nu funcţionează pentru ceea ce înseamnă secolul 21.

Prima problemă. pe care eu trebuie să o rezolv, este să ieşim din logica potrivit căreia eu aş vrea să subjug Justiţia. Am aflat că dau indicaţii la judecători. Voiculescu a fost condamnat şi Ponta i-a cerut să-i anuleze sentinţa. Pe mine m-au votat ca să fac reformă peste tot.

Am cerut şi am lucrat şi cu cei interni SRI, DGIPI ca să-mi spună tot ceea ce ţine de partea de influenţe, fapte de corupţie ca să pot lua decizii de numire şi demitere. Mă ajută să îndrept multe lucruri. Pe de altă parte, eu cred că încet, încet, ideea că aceste servicii trebuie să nu facă niciun fel de politică, chiar daca preşedintele este comandatul suprem, ci trebuie să stea departe de bătălia politică. În momentul în care un şef de serviciu devine prim-ministru, îndoiala devine evidentă.

Despre scandalul din Sănătate:

Eu vreau să vă spun că, după cum mi-a fost mie prezentat, pentru medicii de familia şi asistenţa ambulatorie, absolut totul, rămâne decontatat de la CNAS. Asistenţa medicală de Urgenţă: se decontează primul ajutor şi transportul la spital, mai departe nu. Asistenţa medicală spitalicească: la orice spital privat, CNAS deconta 1500 de lei, restul, până la 8000 de lei, din buzunar. 

Niciodată cei cu venituri sub medie nu vor apela la spitale private. Cele mai grele şi costitistoare intervenţii se fac în spitale publice. Eu nu cred că putem să facem concurenţă între privat şi public. Asistenţa şi dreptul la asistenţă publică sunt drepturi universale.

Este o clinică în Bucureşti care a primit mai mulţi bani decât maternitatea Giuleşti. Dacă faci concurenţă între privat şi public, trei miliarde şi jumătate am pus în buget ca să plătim datoriile la medicamente ale spitalelor publice.

Despre clasa pregătitoare, în grădiniţe:

Marea reformă a fost să luăm copiii şi să-i înghesuim la şcoală. Pentru prima dată, nu avem nicio problemă cu locurile la grădiniţă. În Bucureşti sunt 300 de săli pentru clasa zero. Nu au manuale, au tot nişte fişe. Însă s-a mutat clasa de la grădiniţă, la şcoală. Nu există, de fapt, nicio reformă. L-am chemat pe ministru şi i-am spus că nu rămâne aşa şi mi-a răspuns că, dacă îi mutăm şi fizic la grădiniţă, cele 300 de săli trebuie găsite la grădiniţe, din nou. Şi atunci l-am rugat să-mi spună situaţia logistică, ce facem cu educatorii şi învăţătorii.

Astăzi doamna Raluca Turcan mi-a cerut să abrog ticăloşia asta cu studii superioare la învăţătoare. M-am dus să o abrog şi am văzut că a fost aprobată de Guvernul PDL

Despre exploatarea gazelor de şist:

Ministrul polonez m-a făcut să-mi schimb părerea, pentru că mi-a arătat că, din momentul în care au început să exploateze gazele de şist, nu doar ca s-a schimbat cifra economică, dar şi negocierile cu investitorii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite