Premierul Victor Ponta participă astăzi la reuniunea liderilor socialiştilor europeni, în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Partidului Socialiştilor Europeni, structura executivă a formaţiunii, se reuneşte sâmbătă în capitala Bulgariei.

Şedinţa Consiliului PES, care este cel mai mare forum anual al partidului, va reuni sâmbătă reprezentanţii partidelor socialiste, social-democrate şi laburiste din întreaga Europă. Printre oaspeţii străini se va afla şi premierul României, Victor Ponta, care va participa în calitate de preşedinte al Partidului Social Democrat, informează Agerpres.

Consiliul va defini priorităţile pentru următoarele luni şi va da startul pregătirilor pentru campania electorală în vederea alegerilor pentru Parlamentul European din vara lui 2014. Forumul a fost precedat vineri de reuniunea organizaţiei de femei a PES.

Evenimentul are loc pe fondul unei situaţii destul de tensionate în Bulgaria. De o săptămână, câteva mii de bulgari protestează în străzile Sofiei, cerând demisia premierului Plamen Oreşarski, care a fost nominalizat de Partidul Socialist Bulgar. Nemulţumirea a fost provocată de nominalizarea unui controversat parlamentar, reprezentant al partenerului de alianţă a socialiştilor - partidul etnicilor turci, la şefia agenţiei pentru securitate naţională.

Sute de bulgari au confirmat până vineri seara că vor veni sâmbătă în faţa Palatului Naţional al Culturii pentru a-şi exprima părerea despre Serghei Stanişev, lider al socialiştilor bulgari şi preşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni. Stanişev a fost cel care a apărat nominalizarea controversatului parlamentar Delian Peevski în plenul Legislativului.

Deşi Peevski s-a restras aproape imediat, iar Stanişev a recunoscut că a făcut o greşeală politică şi şi-a cerut scuze, nemulţumirea continuă, inclusiv în rândurile Partidului Socialist Bulgar. Din ce în ce mai mulţi socialişti şi filiale ale partidului insistă să fie convocat un congres extraordinar la care ar putea fi schimbat liderul partidului. În pofida declaraţiilor de la începutul săptămânii, Stanişev s-a răzgândit şi nu a cerut joi un vot de încredere din partea Consiliului Naţional.

Şedinţa acestuia s-a încheiat numai cu adoptarea unor recomandări generale şi cu programarea următoarei şedinţe pentru data de 20 iulie, subiectul convocării unui congres extraordinar nefiind obiect al discuţiilor, spre supărarea adversarilor interni ai lui Stanişev

Protestatarii discută deja pe Facebook cum ar putea să se organizeze, astfel încât să ajungă în apropiere şi să fie observaţi de oaspeţii străini. „Important este să nu-i huiduim pe oaspeţii din Europa, ei nu au nici o vină pentru cele făcute de Stanişev în Bulgaria“, avertizează organizatorul protestului de sâmbătă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite