Victor Ponta: PNL nu va lua 20% la europarlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a fost invitatul emisiunii „Ediţie Specială“, la România TV, alături de ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, şi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea. Premierul a declarat, printre altele, că în 2014 salariile nu vor creşte. De asemenea, premierul a spus că nu crede că PNL va lua 20% la euroalegeri, aşa cum estimează liberalii.

Principalele declaraţii ale invitaţilor:

Despre reducerea CAS:

Victor Ponta:  Ştiu că şi domnul Băsescu şi domnul Antonescu au susţinut ideea că în România taxarea muncii este la un nivel foarte înalt. Este adevărat! Soluţia inteligentă din 2010 a fost să tăiem pensiile şi salariile. O asemenea soluţie nu susţinem. În ceea ce ne priveşte este un deficit al bugetului asigurărilor sociale care se compensează din bugetul de stat. 2013 am încheiat cu o creştere economică cu mult peste ce mă aşteptam: 3,5%. Singura cerinţă a mediului de afaceri este reducerea taxării pe forţa de muncă. Îmi pare rău că domnul Băsescu nu spune adevărul. Problema României este faptul că peste 15-20 ani, dacă nu creem locuri de muncă, ne vom sufoca. În mod sigur nu tăiem de la pensii.Trei surse: încasări suplimentare, reducerea unor anumitor tipuri de cheltuieli şi noi venituri.

Eu văd criza din Ucraina ca pe un mare pericol. Ceea ce se întâmplă din punct de vedere militar, economic va afecta ţările din zonă. Dar pentru România este şi o mare oportunitate: au crescut investiţiile, am devenit mai competitivi din punct de vedere economic, am importat din Rusia anul acesta doar 5% din gaze. 

O altă problemă a României este lipsa infrastructurii. Pentru autostrăzi vom avea 4 miliarde de euro, ceea  este foarte puţin, avem bugetul de stat şi parteneriate public-private, unde statul vine cu o contribuţie. 

Despre acciză:

Nu am avut o plăcere extraordinară să o măresc. Băsescu a zis: Mai amân-o, măi. Am avut un deal: că amânăm trei luni, iar dânsul a promulgat bugetul. Acest buget a fost votat de USL, iar acum vor să facă moţiune. 

Vorbeam azi cu Mugur Isărescu că anul acesta terminăm de plătit împrumutul din 2009, cei 20 de miliarde. Politicile economice conduse de domnul Boc, de domnul Băsescu au fost o catastrofă.  

Au fost nişte măsuri aberante în 2009, pe lângă criză. A fost criză mai gravă în Grecia, de exemplu. Această chestiune ipocrită care apare în ani electorali că putem da mai mulţi bani nu e adevărată. Prefer să le spun românilor că nu pot anul ăsta să dublez salariile. E o propunere a liberalilor să mărim de patru ori alocaţia, dar nu, nu pot. M-ar lăuda oamenii, dar ar însemna ca la anul să o tai din nou. 

Domnul Ialomiţeanu este analfabet fiscal. Orice ţară democratică are o ţintă de împrumuturi. Noi avem un calendar. Domnul Voinea şi doamna Petrescu mi-au spus că suntem într-un moment foarte bun cu dobânzile şi că putem împrumuta. Ideea de a putea împrumuta sub 4% dobânda, am spus: am împrumutat tot ce trebuia să împrumutam tot anul şi indiferent ce se întâmplă în Ucraina bufferul ne ţine să plătim tot. 

Am mărit salariile doar la rezidenţi şi medicii debutanţi pentru că 2 miliarde le-am dat pentru despăgubiri. 

În 2014, nu putem face alte creşteri salariale. 

Despre pensii:

Singurul proiect pe care l-am avizat este cel legat de grupele de muncă, care este în vigoare. Celelalte proiecte mai uşor. Sigur că e un campionat de măsuri. 

Despre timbrul de mediu

Noi plătim acum oamenilor ce le-a luat Boc în mod greşit. Maşinile euro 1 şi euro 2 nu se mai înmatriculează. La euro 5 taxele au scăzut. Ideea este de a încuraja achiziţia de maşini noi care sunt mai puţin poluante.

Liviu Voinea: Pentru pensii şi salarii sunt bani. În 2014 ne împrumutăm cu 2 miliarde mai puţin decât în 2013, pentru că am reuşit să ne refinanţăm. Noi facem acum reducerea deficitului nu doar dând înapoi salariile ci şi prin despăgubirile pentru ce s-a făcut în trecut. 

Despre taxa pe stâlp

Ioana Petrescu: Se face confuzie între norme metodologice şi cerinţele celor din mediul privat.Primul termen este pe 25 mai, iar după ce se discută în Parlament vom vedea ce sugestii vor intra în vigoare. 

Dacă se vor face după 25 mai, legea va intra cu acele modificări.

Victor Ponta: Ideea este că e un singur punct în care Băsescu a spus un lucru adevărat: că e posibil să avem încasări suplimentare decât cele previzionate. Această încasare e unul din principalele argumente că putem face reducerea de asigurări sociale.

Sunteţi siguri că Parlamentul va adopta ordonanţa?

Eu cred că este posibil în mentalitatea 2008-2009, când majoritatea parlamentară spunea: După noi, potopul. Eu sunt convins că în 2015 această majoritate va continua să guverneze. Eu nu vreau să-mi dau un autogol. Nu se va respinge şi nu se vor face lucruri populiste.

Despre cele 70 de taxe

Petrescu: Sunt taxe şi tarife parafiscale.Vorbim de tarife şi taxe care sunt în curtea mai multor ministere, adică nu sunt în codul fiscal. Nu se justifică din punct de vedere economic şi prin eliminarea lor arătam un pic de respect faţă de contribuabil.

Despre TVA

Ponta: cel cu pâinea a fost un succes în zona de fiscalitate. Anul acesta va fi greu dacă facem reducerea CAS să mai reducem TVA. De la 1 ianuarie aş vrea la legume, fructe şi produse bio să reducem TVA cu 9%

După reducerea TVA-ului la firme, pe lângă cele 50.000 de firme de panificaţie, au mai apărut 3.000 de firme.

Victor Ponta: În contextul crizei din Ucraina vom avea o creştere a alocării pentru Ministerul Apărării. Este vorba de întreţinerea tehnicii militare. Toată această investiţie se va duce către industria militară românească. 

Despre jignirile lui Crin Antonescu

Nu pot să spun că nu m-au afectat. M-au afectat strict uman. Voi vorbi numai de bine de Crin Antonescu în continuare. A fost cu familia la ziua fiicei mele. Am avut relaţii foarte bune. Eu nu aş face aşa ceva electoral. Refacerea proiectului USL după 25 mai.....Eu nu aş pune condiţii. Domnii Udrea şi Blaga puneau condiţii. Nu vreau să pic în ridicol. 

Ar mai putea fi Antonescu candidatul USL?

Ponta: Dacă aşa decide USL, de ce nu? Leg candidatura unui membru al PSD de refacerea USL. Cred că prin votul din 25 mai al oamenilor PNL va înţelege că refacerea USL este o.... Nu cred că PNL va lua 20%. În 2014, în continuare, s-a votat pentru şi împotriva lui Ion Iliescu, Adrian Năastase. Obiectivul nostru la europarlamentare este 35%.

Uitaţi un scenariu: USL a obţinut în 2012, 59%. În doi ani de guvernare înseamnă că USL a pierdut doar 2 %, ceea ce e formidabil. Asta înseamnă că oamenii vor în continuare USL. Eu voi face primul pas.Luna iunie va fi o lună de clarificări legată de prezidenţiale. Sunt mulţi membri ai PNL care vor refacerea USL.Când am construit USL nu am făcut-o ca să vedem cine stă în aşteptare. Dacă nu se reface USL, PSD-PC-UNPR va numi un candidat. E foarte important rezultatul de pe 25 mai. În acest moment am văzut anunţaţi candidaţi, domnul Antonescu cu 15% şi domnul Ungureanu cu 3%. Normal că e ridicol!

Din partea PMP susţineţi că va candida doamna Udrea?

Sunt convins. Pentru că este singura copie cât de cât apropiată de domnul Băsescu. Ceilalţi sunt nişte clone penibile.E Traian Băsescu în varianta feminină.  

Despre semnăturile PMP

A venit domnul Geantă şi a depus un vraf de bibliorafturi. Eu ştiu ce înseamnă să strângi 300.000 de semnături. Au semnat şi 12 morţi. E vorba de fals, de uz de fals.

Despre prigoana baronilor PSD

Nu vreau să-i numesc baroni. Toţi au participat la vot în 2012. Acei oameni se bucură de mai mare încredere în oraşul lor decât domnul Băsescu, decât doamna Udrea. Cred că aţi văzut că am luat atitudine când au sărit martorii sectei lui Macovei. 

Despre inundaţiile din Teleorman

De ce v-aţi dus acolo? Acolo puteam să fac ceva concret. Era o zonă în care a fost cea mai mare problemă şi o puteam rezolva. acolo a fost inundat în 2005 şi s-a făcut digul doar pe  dreapta. În 2014, s-au inundat numai cele de pe partea stângă.

Aţi fost la Patriarhie?

Aveam de mult o invitaţie şi eu mă văd regulat cu...Ultima dată am fost înainte să mă duc în vizită la Papă.Nu m-am spovedit. Am discutat şi despre Catedrala Neamului. Este un proiect pe care îl susţin. 

Despre Adrian Năstase

Vrea să renunţe la cetăţenie pentru că la foarte multe luni după ce a fost condamnat nu s-a motivat condamnarea. La patru luni după ce a fost condamnat nu ştie pentru ce a fost condamnat. Consider că modul în care este tratat un om care în 2004 a ridicat steagul NATO... Evident că mă afectează foarte mult şi nu pot avea decat o mare admiraţie pentru Andrei şi restul familiei care trec cu mare demnitate peste acest lucru.

Mai puteţi citi: 

Programul Guvernului Ponta III: impozit diferenţiat, CAS şi TVA reduse dacă e posibil, sistem de pensii bazat pe conturi individuale, facilităţi pentru firme. Guvernul a aprobat, miercuri seară, programul politic care actualizează programul de guvernare, documentul fiind transmis Parlamentului joi dimineaţă. Multe dintre prevederile prevăzute în actualul program se regăseau şi în vechiul program de guvernare. „Adevărul“ vă prezintă care sunt modificările apărute în planurile Cabinetului Ponta III de a guverna în următorii trei ani.

Petrescu, ministrul Finanţelor: Cota unică se menţine în acest an, dar de anul viitor s-ar putea păstra doar la firme. Cota unică va fi menţinută la 16% pe tot parcursul acestui an, dar din 2015 s-ar putea păstra doar pentru companii, în timp ce pentru populaţie se va reveni la cota progresivă, ca soluţie de relaxare fiscală, dacă spaţiul bugetar o va permite, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor.

Noul program al Guvernului: Lărgirea bazei de impozitare, impozit diferenţiat, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale şi scăderea TVA la 19% dacă este posibilLărgirea bazei de impozitare, o cotă redusă de TVA la produsele agroalimentare de bază cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar, revenirea la TVA de 19% şi reducerea CAS cu 5 puncte la angajator în măsura în care cadrul fiscal-bugetar va permite sunt prevederile din noul program al Guvernului.

Ioana Petrescu, „pariul“ lui Ponta de la Finanţe, va da piept cu birocraţia românească: Topul provocărilor din acest anNumirea tinerei economiste Ioana Petrescu în funcţia de ministru al Finanţelor în cel de-al treilea Cabinet condus de Victor Ponta a surprins pe multă lume luni. Victor Ponta spune însă că este un "pariu" pe care îl face prin numirea unui tehnocrat aşa de tânăr. Profesoara de politici publice care a studiat la Harvard va trebui însă să dea piept cu birocraţia şi realităţile economiei bazându-se doar pe lecţiile învăţate în cărţile de economie.

Cine este Ioana Petrescu, propusă ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta III, care declară război evaziunii fiscale: doctor în finanţe, şcolit la HarvardIoana Petrescu (34 de ani), numită în septembrie 2013 consilier economic al premierului Victor Ponta, este propusă acum pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice în Cabinetul Ponta III. Şcolită peste Ocean, cu doctorat în finanţe publice la Universitatea Harvard, Ioana Petrescu l-a consiliat pe Ponta în ultimele cinci luni pe probleme de fiscalitate şi l-a asistat la toate vizitele misiunii FMI la Bucureşti.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite