Victor Ponta: „Problema de atitudine este la Bucureşti, nu la Bruxelles. Comisarii europeni au fost dezinformaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta va fi invitatul emisiunii "Sinteza Zilei"    FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta va fi invitatul emisiunii "Sinteza Zilei"    FOTO Adevărul

Premierul Victor Pont, preşedintele Senatului, Crin Antonescu şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin sunt invitaţii lui Mihai Gâdea, în emisunea "Sinteza Zilei". Aceştia vorbesc despre reuşitele şi eşecurile proiectului politic care înseamnă Uniunea Social Liberală.

Despre demiterea lui Traian Băsescu:

Victor Ponta: Nu ne e frică de Băsescu. După alegerile din decembrie, Traian Băsescu nu şi-a mai încălcat drepturile constituţionale. Opţiunea mea ca premier – nu ca om, care sunt cel mai jignit de Traian Băsescu – este de a calcula care este costul pentru România al unei noi crize politice. 

Este un cost pe care nu vreau să-l plătesc acum. Merită să îndreptăm sistemul, să sesizăm fraude grave de la Hidroelectrica, de la ANAF, de la Poşta Română. O criză politică ar însemna un cost prea mare. 

Despre acuzaţiile de naţionalism la adresa lui Crin Antonescu:

Crin Antonescu: Este o campanie mizerabilă a lui Băsescu, care s-a desfăşurat în ţară şi în câteva articole plătite din afară. Dar nimeni altcineva nu m-a acuzat de naţionalism. 

Trebuie să vedem cine discută. Discută premierul unei ţări (măcar a şaptea ţară din Europa, poate cel mai legitim premier din Europa) învestit cu 70% din voturi şi discută o Comisie. Trebuie să vedem care e legitimitatea. O forţă politică care nu a făcut nimic neconstituţional nu poate fi trasă aşa la răspundere de o Comisie. Traian Băsescu este preşedintele României de mai mulţi ani. Am stat de vorbă despre raportul MCV cu el, în timp ce vorbea cu noi şi se prefăcea interesat ca raportul să iasă bine, iată ce făcea în continuare. 

Problemele nu constau în a spera că Băsescu va înceta diversiunile care sunt împotriva României, problema este aici unde oamenii ne-au dat toată puterea pe care puteau să ne-o dea şi trebuie să vedem cum rezolvăm lucrurile.

Despre raportul MCV:

Crin Antonescu: Nişte funcţionari ai unei insituţii nu pot jongla la nesfârşit cu imaginea unei ţări. Nu poţi să nu remarci că în România, în interiorul Corpului Magistraţilor se întâmplă ceva. E pentru prima oară când apar nişte cereri de revocare din CSM făcute chiar de magistraţi. Se vorbeşte, însă, în continuare despre instituţii, despre politicieni etc. 

Noi am luptat cu armele Opoziţiei împotriva amplului fenomen de corupţie din România. Cum e posibil ca acei funcţionari să nu se întrebe în cei trei ani ce cazuri de corupţie au apărut atunci când PDL avea toată puterea şi cum e posibil ca într-un raport să apară un atac la doi oameni dintr-o anumită tabără politică. 

Despre raportul MCV:

Victor Ponta: Atmosfera faţă de luna iulie până acum este total schimbată, e un alt tip de respect, pentru că noi am câştigat alegerile. Marea problemă nu e la Bruxelles, este în România. Asta a fost o problemă pe care am ridicat-o şi cu Barroso, vă rog să mergeţi să spuneţi că dumneavoastră aţi fost informat că libertatea presei este îngrădită. 

Atâta timp cât din Bucureşti li se spune că s-au arestat judecătorii CC şi că s-au furat două milioane de voturi la referendum şi toate celelalte minciuni, e normal să acţioneze aşa. Trebuie să mergem să arătăm că nu e chiar aşa – că cei trei erau doi şi de fapt e unul singur, care nu e cercetat pentru fapte de corupţie. Asta este treaba mea să explic, şi o să fac asta, deşi e neplăcut. Dar îmi asum. 

Despre aparatul birocratic al României:

Victor Ponta: Aparatul birocratic al României înseamna peste 1.800. 000 de bugetari. Dacă reuşeşti să faci acest aparat să consume mai puţini bani şi să îşi facă mai bine treaba, este ceea ce îţi trebuie. Să faci acest aparat bugetar să funcţioneze este un proiect extrem de important. Marea problemă este că de ani de zile avem aceleaşi probleme: pe de-o parte venituri mici în sectorul bugetar, şi oameni care nu sunt aleşi pe criterii de competenţă.

Eu mă mândresc cu faptul că tot Cabinetul pe care îl conduc este o generaţie nouă de oameni politici în care eu cred şi sub inspiraţia mea sper să avem un alt tip de management, care să se vadă în următorii ani.

Cele mai mari realizări ale USL:

Marea noastră ambiţie – pentru că nu avem ambiţii mici- este de a construi ceva, de a deschide acest canal de încredere fără de care şansa de prosperitate a acestei ţări va fi în pericol.

Daniel Constantin: Consolidarea din 2009 şi victoria din 2012. Noi am făcut USL într-o perioadă în care se crease în România o falie importantă în societate. Pe fondul acestei aşteptări şi în antiteză cu ce era înainte, a venit USL, care a demonstrat că e un proiect politic de succes. Noi am venit cu un alt tip de guvernare, bazat pe unitate. Cred că am avut mai multe reuşite, dar după ce am avut un vot de 70% vorbim de început a ceea ce înseamnă proiectul USL. 

Cele patru proiecte politice ale USL:

  • instalarea lui Ponta în funcţia de premier
  • revizuirea Constituţiei. Sper să îndeplinim asta în 2013
  • reforma statului, reformă care să aibă printre elemente descentralizarea şi regionalizarea României
  • instalarea în funcţia de preşedinte a lui Crin Antonescu După ce am primit un asemenea vot ne putem îndeplini toate aceste proiecte politice.   

Realizările şi eşecurile USL în ultimii doi ani:

Victor Ponta: Am promis că putem să fim împrenă în bătăliile foarte grele şi ne-am ţinut de cuvânt. Am arătat că putem să fim parteneri.

Cu ce ne-am propus, ca să fim mai direcţi, ştiţi povestea cu bubele: Băsescu, Udrea, Boc, Anastase. A rămas unul singur.

Aşteptările de la USL:

Crin Antonescu: Gama aşteptărilor de la USL este enormă. Noi în contact cu mii şi mii de oameni în 2012, am cunoscut dorinţele oamenilor, ştim care este cea mai fierbinte şi cea mai răspândită. Pe angajamente ferme – ne-am angajat guvernarea României, în raportul cu contextul dificil economic şi politic, dar acele măsuri, decizii de putere, legitimate democratic, aşteptăm schimbarea Constituţiei, iar reuşita acestor proiecte este schimbarea atitudinii – căutarea şi selectarea oamenilor. În fond, transmiterea sentimentului autentic că între noi şi cei care ne-au dat Puterea există comunicare autentică, deci reprezentăm oamenii şi lucrăm pentru ei. Puţini oameni mai păstrează speranţa acestei comunicări vii, reale, autentice. Cei mai mulţi merg la vot fie din răzbunare, fie pentru că au propriul lor partizanat, dar nu pentru a schimba feţele răului.

Marea noastră ambiţie – pentru că nu avem ambiţii mici- este de a construi ceva, de a deschide acest canal de încredere fără de care şansa de prosperitate a acestei ţări va fi în pericol.

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru a citi declaraţiile liderilor USL în timp real

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite