Planurile lui Ponta în fruntea Guvernului: Vrem să reducem TVA, să reparăm tot ce a făcut Predoiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a vorbit marţi seara, la România TV, despre planurile Guvernului pentru 2015. Şeful Executivului a promis reducerea TVA la 9% la toate produsele alimentare, respectiv o reducere de până la 20% la toate celelalte produse.

Rămâi pe adevărul.ro pentru a urmări principalele declaraţii:

Care sunt măsurile fiscale prin care garantaţi că românii vor avea un trai mai bun?

În primul rând, mulţumim că ne daţi ocazia să vorbim despre asta. Ca şi premier, am garantat câteva lucruri: să se dea înapoi salariile tăiate, pensiile tăiate, să aplicăm indexarea pensiior, veniturile suplimentare pentru medici şi profesori, reducerea contribuţiilor sociale, fonduri europene de la 7% la 50% s-a făcut.

Ce a mai rămas? A rămas reducerea TVA la 19%. Cam toate măsurile noastre au fost aşa: ce a făcut rău Băsescu cu Boc şi Predoiu, noi reparăm. Domnul Vâlcov are o contribuţie importantă la noul Cod Fiscal. Putem să ne ţinem de cuvânt şi faţă de promisiunea cu TVA.

Încercăm să îndreptăm nu doar partea cu salariul minim, dar şi o reaşezare a modului în care plătim bugetarii în ţară. Bugetari înseamnă medici, profesori, iar aici e cea mai mare provocare la care doamna Plumb s-a angajat, şi anume un mod de salarizare în domeniul bugetar. Asta am propus în 2012, am obţinut un vot covârşitor.

Cum se reflectă toate astea în portofel?

S-a resimţit, repet, de la salariul minim la venitul minim garantat la dublarea alocaţiilor pentru 600.000 de copii, la creşterea pensiilor şi în momentul în care avem aprobate noile măsuri fiscale, vom reduce TVA la 9% la alte produse alimentare şi la toate produsele la 20%. Practic, va fi o influenţă asupra preţurilor de 5%.

Aţi propus până în 2016 reducerea la 20%, sunteţi sub media UE. Se va resimţi în buzunare?

Da. Singura măsură universală, inclusiv chestiunea cu accizele, deci singura măsură de care beneficiază toţi cetăţenii este TVA. Nu întâmplător, cea mai mare prostie făcută de Guvernul Boc, de Guvernul Predoiu, trebuie să spun, că domnul Predoiu era acolo şi a semnat, a fost creşterea TVA.

Noul Cod Fiscal are, pentru prima dată, o concepţie predictibilă despre ce se întâmplă cu fiscalitatea în România. Avem mai multe venituri şi mai puţine cheltuieli, toţi românii au muncit mai mult şi mai bine.

Vorbiţi despre 2016, 2017, dar nu avem buget multianual. Aţi discutat cu liberalii? Cine îşi asumă paternitatea acestor măsuri?

Teama noastră, a tuturor, nu este că vin liberalii, ci pedeliştii. Când noi, social-democraţi, liberali, lansam acest program de guvernare pe care l-am îndeplinit, domnul Predoiu era de la PDL împreună cu Ialomiţianu, Andreea Paul Vass şi semna reducerea TVA. Eu pe cine cred în chestia asta? Normal că nu pe cine vorbeşte mai frumos.

De ce să cred că dacă o dată ai făcut ceva rău, a doua oară te-ai îndreptat? Nici măcar nu am auzit scuze pentru ce au făcut.

Domnul Ialomiţianu a făcut asta, şi-a cerut scuze.

E de apreciat, dar să mai stea nişte ani. Noi am mai plătit săptămâna trecută o altă tranşă la FMI. Guvernul pe care îl conduc este unul social-liberal. Nu este nicio măsură socială în programul PNL, deci ne întoarcem la junglă. Pot să moară toţi:pensionari, copii. Eu ştiu că ei au mărit TVA şi noi îl dăm jos. Cine îl scade cu adevărat TVA?

Cine l-a crescut cu adevărat ştim.

Aceste măsuri se vor reflecta în viaţa de zi cu zi. La anul, când mergem la alegeri, românii vor aprecia. Nu, vin alţii. Vin cei care au tăiat.

Aveţi în continuare siguranţa guvernării?

Da. Am aceste realităţi. În rest, pe cine mai cumpără prin Parlament e altă discuţie. Ideea e următoarea: noi am avut acest program, avem experienţa de guvernare pozitivă în ce priveşte rezultatele. Eram reticent să vorbesc despre programul opoziţiei. Nu l-au citit nici ei.

Este, la un moment dat, un punct unde spun, şi întâmplător, domnul Predoiu a fost ministrul Justiţiei, că vor înfiinţarea de puncte de plată pentru cumpărarea timbrelor judiciare. Eu vreau să spun că nu există timbre judiciare. Nu cred că el nu ştie, dar nu a citit programul.

Nu ştiu dacă au dezbătut programul cu domnul Vanghelie, el e mai ancorat în realitate. Că mai suntem o zi sau 10 ani de acum încolo, trebuie să ne facem treaba.

Singurul lucru care este important şi se poate întâmpla, care poate influenţa radical un proces este situaţia regională. Trăim într-o zonă din ce în ce mai agitată, şi aici nu vorbesc doar despre Ucraina, ci despre ce se întâmplă în ţările din jurul nostru: presiunile Rusiei, proiecte politice diferite, ce se întâmplă în Grecia cred că este important. În acest context, şi vorbeam şi azi la CSAT, România a rămas ţara cea mai stabilă.

Dacă noi ne apucăm să ne aruncăm în aer, să trecem prin crize politice, trendul pozitiv o ia în  jos. Sper să nu fim sinucigaşi. Întrebaţi dacă vin liberalii şi nu mai sunt de acord cu TVA. Ne-au criticat, după care au spus că vor şi ei TVA redus, ca la şeptică.

Cota unică nu s-a schimbat şi nu se schimbă de către Guvernul nostru, CAS s-a redus şi s-a spus că nu se va putea, că se reduce doar în alegeri. Cred că mai aveţi filmările cu tot felul de oameni comici care spuneau asta. Nu avem alegeri anul ăsta, chiar credem că e momentul să reducem TVA.

De ce acum toate aceste măsuri care sunt privite cu ochi buni de români?

Am auzit în 2014 şi m-a enervat întotdeauna formula absolut stupidă a pomenilor electorale. Nu e corect deloc. Dacă e vreo pomană electorală, ce se taie din toate? Nu se mai dublează alocaţiile? Ba da, chiar au proiect de lege să le triplăm, să le cvadruplăm. S-a terminat 2014, au rămas măsurile de dreptate socială absolut necesare.

E imposibil să creşti un copil cu 84 de lei, deci trebuie în continuare să alocăm.

Acum, răspunsul logic şi de bun simţ este următorul: în 2012, după trei ani de recesiune nu puteai să repari toate lucrurile. Le-am reparat în trei ani pentru că a existat creştere economică.

Fiind trei ani buni, cum se spune, poţi să ai şi ce ai să redistribui sau să scazi. La cum am preluat noi în 2012, era câte o bombă care exploda în fiecare zi, câte o datorie de plătit. Anul trecut am vrut să luăm măsurile de dreptate socială. Tot 2014 este anul scăderii CAS, al impozitului pe profit reinvestit, două măsuri pe care liberalii le-au tot anunţat, dar noi le-am făcut.

Şi cu ce compensăm?

Cu încasările din buget, nu sunt poveşti.

Ne-am certat cu FMI şi CE când am spus că vrem reducerea TVA la pâine. Anul trecut au plecat că am spus că reducem CAS. Uite că am redus CAS şi e în regulă. Ei sunt pesimişti fiindcă s-au învăţat cu Guvernul Boc. Am făcut lucruri care s-au dovedit corecte şi s-au reflectat în reducerea deficitului.

Nu uitaţi că 2017 e anul unor angajamente legate de Apărare. Eu am semnat contractul privind achiziţionarea de F16. Anul viitor vom fi singura ţară care are capabilităţi de acest gen.

Cum a fost la CSAT cu Iohannis în loc de Băsescu?

Nu suportă comparaţie. A fost o reuniune eficientă şi civiilzată. Am trăit în CSAT momente pe care nu vreau să mi le amintesc sau le voi evoca doar când îmi scriu memoriile. A fost o întâlnire aşa cum trebuie să fie.

A fost o şedinţă între cei mai importanţi oameni care răspund de ţara asta. Dincolo de ceartă, noi răspundem zi de zi de siguranţa ţării. Nu exclud nici un nou acord cu FMI, dar vreau foarte mult să nu mai fim trataţi de fiecare ca elevul din prima bancă care face tot ce spune profesorul şi mai e şi tras de urechi.

 

 

 

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite