„Dezbatere prezidenţială“ doar cu Ponta, la România TV. Moderatoarea, amuzată: „Poate Iohannis a greşit televiziunile!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta FOTO Mediafax
Victor Ponta FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC la alegerile prezidenţiale, a fost invitat la România TV, unde a venit alături de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar şi de mai mulţi miniştri. „Adevărul” vă prezintă transcrierea integrală a emisiunii. Pe tot parcursul emisiunii, moderatorii au subliniat că „aşteaptă” sosirea lui Iohannis, deşi acesta se afla în direct la Realitatea TV, într-un interviu programat dinainte.

Luni seară, cu un sfert de oră înainte de ora 20.00, jurnalista România TV Liliana Ruse a anunţat, în direct, că la dezbatere sunt aşteptaţi atât Victor Ponta, cât şi Klaus Iohannis. Asta, deşi Iohannis programase, din timpul zilei, o emisiune la Realitatea TV şi a refuzat invitaţia celor de la România TV.

Moderatoarea a insistat, însă, că „speră” ca Iohannis să se prezinte în studioul de televiziune.

„E bine să-i vezi pe cei doi faţă-n faţă, stresaţi", a continuat Ruse, nestingherită, în timp ce televiziunea titra: „Prima confruntare Ponta-Iohannis la România TV". „Rămâneţi cu noi, va veni şi Klaus Iohannis", susţine moderatoarea.

Principalele declaraţii:

Cătălin Striblea: Alături de Corina Drăgotescu, vă prezentăm o dezbatere decisivă pentru viitorul României. I-am invitat alături de noi pe candidaţii la alegerile prezidenţiale. Încercăm să vă ajutăm să luaţi o decizie. De fapt, încercăm acest lucru şi pentru noi, nu atât ca jurnalişti, cât ca oameni.  Din păcate, invitaţia noastră a fost acceptată pe jumătate. Sunt alături de noi Victor Ponta şi preşedintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu. Le sunt alături celor doi colegi de guvern, oameni care pot răspunde la câteva întrebări-cheie: Rovana Plumb, Remus Pricopie, Daniel Constantin, Răzvan Nicolescu. Domnule prim-ministru, pentru că contracandidaţii nu sunt aici – noi le-am păstrat locurile...

Corina Drăgotescu: Am zis că poate vin. Avem 90 de minute să le arătăm alegătorilor că nu se tem.

Cătălin Striblea: Eu nu cred că Iohannis şi echipa sa ignoră milioanele de oameni care se uită la noi. Noi am pregătit aici nu mai puţin de 12 pagini de întrebări, am muncit vreme de trei zile la aceste întrebări.

Victor Ponta: Emisiunea din seara asta are o importanţă deosebită, nu e vorba nici măcar despre alegerile de duminică. Este vorba despre ceea ce noi - deja nu mai sunt eu - propunem românilor în următorii cinci ani. Vorbim de faptul că, între cele două tururi de scrutin, apele s-au separat. Principiile pe care noi le-am pus la baza formării USL, schimbarea regimului Băsescu, lucrurile promise legate de creşterea pensiilor, a salariilor, asta vreau să prezint în această seară. Voi prezenta şi mâine, la un alt post de televiziune. Mâine seară (marţi, n.r.) voi merge la Realitatea TV. 

Dacă voi fi preşedinte, am o obligaţie egală faţă de toţi românii, motiv pentru care merg la toate posturile de televiziune, cele care relatează tot ce se întâmplă şi sper ca în seara asta să fie clar ce doresc să fac dacă ajung preşedinte, de aceea am vrut să fiu însoţit de nişte oameni. Îmi pare rău că nu sunt aici domnul Iohannis şi domnul Predoiu. Vreau să spun oamenilor adevărul despre ce ne aşteaptă. 

Corina Drăgotescu: Aţi discutat cu Titus Corlăţean referitor la demisie?

Victor Ponta: În afara teritoriului României au votat 161.000 de oameni. Din cauza procedurilor antifraudă, români care au vrut să voteze nu au putut vota la finalul programului. Nemulţumirea lor e legitimă, s-au luat măsuri să fie mai multe cabine de vot.

Corina Drăgotescu: E clar!

Victor Ponta: E prima parte. Băsescu şi Iohannis au deturnat, confiscat, manipulat nemulţumirea legitimă a unor cetăţeni din străinătate, au organizat proteste care nu erau pentru vot, ci anti-Ponta. Iohannis este candidat.

Corina Drăgotescu: De ce spuneţi că Băsescu s-a implicat în organizare?

Victor Ponta: O să vă spun. Băsescu şi Iohannis ne cer să încălcăm legea, eu am discutat cu toată echipa MAE, sunt presiuni: să fie mai multe secţii. L-am întrebat pe un om cu experienţă, Meleşcanu, dacă poate organiza totul.

Cătălin Striblea: Cum e cu presiunea?

Victor Ponta: Sunt adrese oficiale de la Preşedinţie către BEC.

Corina Drăgotescu: Domnul Meleşcanu va putea ieşi din încâlceala juridică?

Victor Ponta: El poate, cu resursele MAE, cu măsurile care s-au luat, în primul rând acel formular să fie completat online, să aibă ştampile, buletine de vot, oameni de la MAE care să suplinească reprezentanţii partidelor, pentru că la turul întâi ACL a avut 132 de oameni absenţi. Acum trimitem 132 de diplomaţi de la MAE, iar pe 16 noiembrie se va vota. Confiscarea, deturnarea votului celor din diaspora este un lucru care ţine de regimul pe care vrem să-l schimbăm, un regim care a găsit în Iohannis candidat.

Corina Drăgotescu: Deci Corlăţean a demisionat pentru că, pur şi simplu, nu a mai putut suporta presiunile lui Băsescu! A fost un  gest politic.

Victor Ponta: Toate acţiunile ACL erau strict politice.

Corina Drăgotescu: Dar care este miza? Nu se votează atât de mult încât să răstoarne votul la o diferenţă atât de mare. Poate fi miza o eventuală apropiere între candidaţi.

Victor Ponta: Doamna Drăgotescu, eu am ipoteza: în 2009, Geoană a câştigat alegerile în România, după care au venit voturile din diaspora. Diferenţa era foarte mică.

Corina Drăgotescu: Diferenţa era foarte mică...

Victor Ponta: ... acum, domnul Băsescu doreşte să fie şeful opoziţiei, să spună că e singurul care se va lupta cu Ponta, Tăriceanu.

Corina Drăgotescu: Dar vă aşteptaţi ca Traian Băsescu să conteste alegerile?

Călin Popescu Tăriceanu: Am să vă aduc aminte că, de fiecare dată, Băsescu a creat un mare incident electoral, în 2004, acuzând de fraudă electorală, la vremea respectivă, BEC. În 2009, altă mişcare, de data asta reuşită, de a frauda el voturile. Ştim că la Paris s-a votat cu o viteză incredibilă. Au ieşit la suprafaţă şi problemele din 2009, anchetele desfăşurate, măsurile punitive aplicate. Cred că merită subliniat că, aşa cum spunea Ponta, miza este exclusiv politică. Manifestaţiile care au avut loc vizau un atac la actualul prim-ministru, în persoana domnului Ponta. Ce încearcă Băsescu este să delegitimeze viitorul preşedinte. De luni de zile mi-am răcit gura explicând că asta este intenţia lui.

Corina Drăgotescu: Vă aşteptaţi ca după 16 să mai aibă loc manifestaţii?

Victor Ponta: Mă aştept ca, după alegeri, să continue scenariul din 2012, cel în care au ţinut-o că la referendum, de fapt, au fost milioane de fraude. Sper să fie cât mai mulţi români care vin la vot, să fie o diferenţă clară.

Eu am fost în această campanie în diaspora, în Italia şi în Spania. Domnul Iohannis nu a fost. Unii m-au plăcut, alţii nu, dar eu îi voi reprezenta pe toţi. Nu am nimic să le reproşez doamnei Macovei, Udrea, au votanţii lor. Preşedintele României are un contract cu toţi cei care sunt cetăţeni români.

Corina Drăgotescu: Sunt curioasă, nu cumva motivul pentru care vreţi refacerea USL ţine de încercarea de a arăta că sunteţi capabil să aveţi parteneri de dreapta, adică reprezintă o parte a populaţiei care gândeşte în acest fel?

Victor Ponta: Categoric, da! Coaliţia care este un USL 2.0, îi spuneam noi, se bazează pe un vot uriaş şi aceasta este coaliţia cu care eu voi lucra ca preşedinte, în următorii doi ani, lucru care cred că e foarte important pentru toţi cei care ne privesc. Sunt două variante: eu să fiu preşedinte şi să lucrez cu Guvernul sau Iohannis să fie preşedinte şi să se certe cu Guvernul.

Cătălin Striblea: Câteva mii de cetăţeni au fost în stradă...

Victor Ponta: Am tot respectul pentru ei!

Cătălin Striblea: Puteţi să le garantaţi că votul va fi altfel? De ce nu daţi OUG să măriţi numărul secţiilor?

Victor Ponta: Domnul Striblea, CCR anulează alegerile!

Cătălin Striblea: Nu ar fi fost mai simplu?

Victor Ponta: Modificarea legii este cea mai gravă încălcare!

Cătălin Striblea: Chiar dacă asiguraţi oamenilor dreptul să voteze?

Corina Drăgotescu: Chiar dacă!

Victor Ponta: Modificarea legii nu e posibilă.

Cătălin Striblea: Ni s-a sugerat ieri că se poate ajunge la război civil, dumneavoastră scoateţi manifestanţii, ei, la fel.

Victor Ponta: Cred că avem noi mai mulţi manifestanţi. Totul e aşa, un îndemn la ură: votaţi contra! Nu am auzit pe nimeni să spună: Hai să-l votăm pe Iohannis!

Corina Drăgotescu: De ce credeţi că vă urăşte lumea?

Victor Ponta: Nu cred că mă urăşte. Propaganda alimentează acest gen de ură. E o minciună.

Cătălin Striblea: Sunteţi de părere că se duce o campanie menită să nască falii în societate?

Victor Ponta: Echipa de campanie practică acest model de luptă între categorii sociale. Bătălia mea nu e cu Iohannis, ci cu acest gen de a conduce societatea.

Cătălin Striblea: Care e mesajul acela potrivit căruia Iohannis învrăbeşte ardelenii?

Victor Ponta: La Cluj a spus că ardelenii ar trebui să voteze ardeleni.

Corina Drăgotescu: L-aş întreba pe domnul Tăriceanu - înţeleg că până în 2016 e formula USL - deci dvs. sunteţi prim-ministru doi ani de acum înainte. Nu vă deranjează că staţi doi ani?

Călin Popescu Tăriceanu: Poate mă deranjează, dar nu e relevant. În 2016 se vor ţine alegeri şi, sigur, ne supunem judecăţii şi alegerii cetăţenilor. Peste tot în Europa există problema ciclurilor electorale care împiedică adoptarea unor strategii pe termen lung. E o fragmentare care nu e de dorit. Să nu credeţi că sunt sedus de sistem.

Cătălin Striblea: Domnul Iohannis tocmai v-a cerut demisia.

Călin Popescu Tăriceanu: A treia oară.

Victor Ponta: Păi voi demisiona din funcţia de prim-ministru pentru a prelua funcţia de preşedinte. Am fi făcut trecerea ştafetei mai repede, dar până la 21 decembrie, cel care numeşte premierul e Băsescu. Vă puteţi imagina ce glume ar face cu România. A făcut o greşeală, a spus că îl numeşte pe Meleşcanu datorită situaţiei din diaspora, nu din cauza.

Cătălin Striblea: A dat mâna cu dvs.

Victor Ponta: La învestirea lui Darius Vâlcov, nu a dat mâna cu mine. Acum, dacă a venit, nu puteam să..

Corina Drăgotescu: Mai vorbim de suspendare?

Victor Ponta: Dacă putem evita o criză politică majoră, o evităm. O nouă suspendare este o criză politică.

Corina Drăgotescu: Înseamnă că Traian Băsescu poate continua mandatul, îl poate termina, poate avea parte de pensie...

Victor Ponta: Dacă nu modificăm legea până atunci.

Cătălin Striblea: O întrebare pentru amândoi, venită tot din partea domnului Iohannis...

Victor Ponta: Dar ce sunteţi dvs.?

Corina Drăgotescu: Nu, Iohannis a încurcat televiziunile!

Victor Ponta: Dânsul are cunoştinţe vagi. România a avut anul trecut cea mai mare creştere din UE, anul acesta va avea o creştere în jur de 2,5%. În strategia bugetară, de la 1 ianuarie pensiile cresc, e o creştere de 5 puncte procentuale.

Călin Popescu Tăriceanu: Deci mai mare decât inflaţia.

Victor Ponta: Domnule, preşedintele nu măreşte pensii! Atenţie! Nu vreau să-i mai minţim pe oameni!

Corina Drăgotescu: Păi şi le taie?

Victor Ponta: Dacă vine cu Predoiu, eu am aici legea prin care, în 2010, au fost tăiate pensiile şi salariile.

Corina Drăgotescu: Ah, arătaţi-o la cameră!

Cătălin Striblea: Mai ţineţi!

Victor Ponta: Dacă domnul Iohannis vine cu Predoiu, ei au mai tăiat pensiile şi salariile o dată - noi suntem la guvernare de doi ani şi, aşa cum am făcut în fiecare an, se vor indexa.

Cătălin Striblea: Poate Iohannis e mai temperat.

Călin Popescu Tăriceanu: Apropo de Iohannis cel bine temperat. Am văzut că s-a lansat în alte angajamente, a promis că va majora bugetul Apărării. Cifrele anunţate sunt supergeneroase şi optimiste. Toate bugetele le majorează. Am făcut un calcul, deficitul ar urca extraordinar, nemaivorbind, că, aşa cum îl văd eu, ca un demn continuator al regimului Băsescu, îşi arogă nişte atribuţii pe care nu le are, cum a făcut şi Băsescu.

După ce mi-am încheiat mandatul, absolut metodic, întotdeauna când m-am întâlnit cu oamenii, au venit să îmi spună: „Mulţumim că nu aţi minţit!". Iohannis preia acelaşi stil politic. Modul în care se raportează ca preşedinte la prevederile constituţionale. Spune: „Am să schimb prim-ministrul".

Corina Drăgotescu: Mhm.

Victor Ponta: Klaus Iohannis nu poate face majoritate. Cu cine?

Călin Popescu Tăriceanu: El a spus că în 2012 a fost lovitură de stat. Dincolo de faptul că şterge cu buretele istoria PNL, care a fost împotriva preşedintelui, are o modificare de atitudine care este îngrijorătoare pentru mine. Singura garanţie de a nu vedea regimul Băsescu perpetuat este să-i ofer necondiţionat sprijinul lui Victor Ponta.

Cătălin Striblea: Apropo de pensii...

Corina Drăgotescu: Pot eu, înainte de publicitate, să pun trei întrebări scurte?

Cătălin Striblea: Dar modificarea cotei unice?

Călin Popescu Tăriceanu: Nici prim-ministrul Ponta, nici eu nu am vorbit despre modificarea cotei unice, nu a fost o temă. Ia citiţi finalul interviului! Nu aveţi tot interviul? Îl am eu.

Corina Drăgotescu: Până la publicitate, pot să pun eu trei întrebări?

Victor Ponta: Sunteţi singurul care are nelămuriri domnul Striblea, toţi au înţeles!

Corina Drăgotescu: Am şi eu, că suntem înainte de publicitate, chiar dacă nu e atribuţia preşedintelui...

Victor Ponta: Preşedintele are obligaţia să sprijine Guvernul.

Corina Drăgotescu: Am şi eu trei întrebări. Sunteţi sănătos?

Victor Ponta: Mulţumesc lui Dumnezeu, ca să pot zbura cu F16....

Corina Drăgotescu: Aţi văzut dezbaterea...

Victor Ponta: Repet, fişa medicală....

Corina Drăgotescu: Fiind în funcţie, aţi lovit vreo persoană? Klaus Iohannis are acuzaţii din partea familiei acelor copii că ar fi agresat fizic...

Victor Ponta: În clasa a patra, m-am bătut cu una din surorile mele....

Corina Drăgotescu: Nu ne spuneţi!

Victor Ponta: Ba da, de ce nu? Mama mi-a spus: „Nu trebuie să îţi arăţi superioritatea, pentru că eşti băiat!”

Corina Drăgotescu: Care e relaţia dvs. cu Dumnezeu?

Victor Ponta: Cred în Dumnezeu, cred foarte mult că societatea are nevoie de promovarea valorilor, nu doar a religiei ortodoxe. Greco-catolicii, musulmanii, neo-protestanţii, cei care cred în ideea de a-ţi iubi aproapele... Îmi asum ca religia să fie materie facultativă. Valorile promovate de religie sunt contrapondere la ce copiii văd la televizor, pe Internet.

Corina Drăgotescu: Bun.Trecem la partea financiară?

Călin Popescu Tăriceanu: Da. În interviul acordat la Europa FM, am răspuns unui tir de întrebări, cu toate că i-am spus jurnalistului că nu am văzut ca tema să fie abordată.

Corina Drăgotescu: Am fost tăiaţ în unele judeţe sau, sper, e vremea.

Victor Ponta: Mâine va pica şi Realitatea.

Corina Drăgotescu: Iohannis a greşit postul de televiziune. A greşit. Klaus Iohannis - trebuie să fiu vocea Opoziţiei - spune că vrea un sistem de investiţii prudenţiale.

Victor Ponta: Nu ştie că e introdus de mult timp. Fondurile de pensii private sunt principalii investitori în titluri de stat. Nu avea de unde să afle asta. Cea mai importantă ştire a anului 2014 legată de pensii este că, după perioada cumplită 2010-2012, am reuşit să ajungem la un număr aproape egal de persoane cu contracte de muncă, respectiv persoane cu pensie. 

Călin Popescu Tăriceanu: Interesul este să nu se creeze deficite structurale, la anul nu va exista o povară pe buget care ar fi indusă de măsuri politice.

Cătălin Striblea: Să trecem la chestiunile politice.

Corina Drăgotescu: E vreun pericol ca la anul să nu se plătească salariile pentru că bugetul nu e aprobat?

Călin Popescu Tăriceanu: Nu.

Corina Drăgotescu: Nu, deci nu există.

Victor Ponta: Voi lăsa o singură datorie, între ghilimele, viitorului guvern: noi încasăm de la Comisia Europeană subvenţiile pentru plăţi directe. Se dădeau până în 2012 subvenţiile pentru agricultură după ce le încasam în ianuarie-februarie. Din 2012, am avansat din Trezorerie banii necesari şi am discutat cu cei de la FMI şi CE, având în vedere că îi luăm în 5 ianuarie, nu îi treceţi în deficitul pe 2014! Noi o să avem buget anul acesta. 

Corina Drăgotescu: Să luăm o situaţie ipotetică. Sunteţi preşedinte, vă vine o lege de la Parlament la promulgare. Legea nu e conform cu programul de guvernare, dar este expresia voinţei parlamentare.

Victor Ponta: Programul de guvernare nu e al Parlamentului...Nu intenţionez să blochez adoptarea. Dacă e legată de un principiu constituţional, am dreptul să o trimit la CCR o dată. Românii au o vorbă în care eu cred: ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face!

Cătălin Striblea: Mai sunt câteva chestiuni legate de exercitarea mandatului. Veţi graţia persoane...

Victor Ponta: Nu voi graţia niciodată persoane condamnate pentru infracţiuni cu violenţă şi niciodată persoane condamnate pentru fapte de corupţie. În rest, să spun că nu o să graţiez pe nimeni niciodată, e o minciună! 

Corina Drăgotescu: Sunteţi o persoană de stânga...

Victor Ponta: Progresist!

Corina Drăgotescu: Partidul e văzut drept urmaş al comuniştilor. Care e perspectiva privind China?

Victor Ponta: Păi ce legătură are PSD cu China? Haideţi să lămuresc! PSD e cel care a promovat cei mai mulţi oameni tineri. De aceea am rămas cel mai votat partid. Legat de relaţia cu China, reiau ce am spus de fiecare dată: îl invidiez Barack Obama care are un parteneriat cu China, o admir pe doamna cancelar Merkel care din 2005, de când e cancelar, singura ţară în care a fost în fiecare an în vizită oficială e China.

Cătălin Striblea: Şi în Franţa.

Victor Ponta: Şi în Franţa, şi în China. Noi suntem diplomaţi şi vorbim de independenţa energetică - independenţa energetică de Rusia!

Corina Drăgotescu: E mai sigur să depinzi de China?

Victor Ponta: Dar nu depindem de China! Nu o să ia grupul de la Rovinari în China. Ce am reuşit anul acesta - îi spuneam domnului Tăriceanu că i-am bătut toate recordurile - lucrul ăsta să însemne creşterea exportului. Nu am vorbit cu China să pună scut antirachetă - e la SUA, nu am vorbit să intre în NATO - noi suntem în NATO! Dar investiţii, da, asta vreau!

Cătălin Striblea: De acord cu reducerea numărului de parlamentari?

Victor Ponta: Da, eu am şi semnat o lege.

Cătălin Striblea: Şi dvs. domnule Tăriceanu?

Călin Popescu Tăriceanu: Sunt de acord cu legea actuală, să se reducă cu 150, dar nu sunt de acord cu un parlament unicameral.

Corina Drăgotescu: Apropo, vă e teamă să fiţi suspendat?

Victor Ponta: Nu o să fac ce a făcut Băsescu.

Cătălin Striblea: S-a rezolvat epopeea casei? I-aţi dat-o preşedintelui?

Victor Ponta: Nu, am dat-o unor mari campioni.

Corina Drăgotescu: Aţi vrea unirea cu Moldova? Cum?

Victor Ponta: Am spus şi o spun iar: cred că unirea pe termen scurt şi mediu înseamnă ca R. Moldova să fie membră UE, Prutul să nu mai fie o graniţă, cei de peste Prut să aibă acelaşi nivel de pensii, salarii cu noi. După care, dacă peste 20 de ani, copiii noştri vor dori o reunire statală, m-aş bucura. Dar România nu e URSS, nu intrăm cu tancuri sovietice!

Cătălin Striblea: Un minut aveţi la final, pentru un mesaj.

Victor Ponta: Aş vrea să spun că au fost 10 ani grei, de ură. Acum sunt convins că putem să fim o ţară mai puternică, mai respectată şi pot să fiu mai optimist când mă gândesc că şi copiii mei pot clădi un viitor în România!

Cătălin Striblea: Sper ca în zilele următoare să vedem o dezbatere între candidaţi.

Corina Drăgotescu: Noi i-am aşteptat. Noi i-am aşteptat toată seara. Să sperăm că a fost doar un accident faptul că RTV nu s-a prins în mai multe judeţe!

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite