Condiţia pusă de Ponta pentru a demisiona din Guvern: „Dacă ar exista o înţelegere cu preşedintele Iohannis“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seară că ar demisiona de la conducerea Guvernului dacă ar exista o înţelegere cu preşedintele Klaus Iohannis referitoare la menţinerea actualei coaliţii de guvernare.

Cătălin Striblea: Ce s-a întâmplat astăzi la PSD?

Victor Ponta: Mi-am rugat colegii să ia act de demisia mea, care este irevocabilă. Ştiam că mă vor ruga să nu îmi depun demisia, dar i-am pus în faţa faptului împlinit. După cinci ani şi jumătate, pentru că am cel mai lung mandat, nu pot să zic că am un moment de mare bucurie, dar am o satisfacţie că PSD, astăzi, în mod aproape imposibil de negat este într-o poziţie mult mai bună.

Cătălin Striblea:  Asta înseamnă că această etapă s-a încheiat?

Victor Ponta: În măsura în care îmi rezolv problemele cu dosarul de la DNA, eu cred, sincer, că în 2016 PSD are resursele de a pune în faţă şi alţi lideri. Toată lumea, de 20 de ani, cântă Prohodul PSD. Eu cred că PSD va mai fi mult timp un partid mare.

Ion Cristoiu: Potrivit scrisorii trimise...

Victor Ponta: A fost şi o demisie formală.

Ion Cristoiu: A fost o demisie formală. Aţi spus că nu veţi mai ocupa nicio funcţie de conducere până la momentul demonstrării nevinovăţiei dvs.

Victor Ponta: Niciuna. Da, dacă durează un an-doi, nu voi candida. Nu pot să revin în funcţia de preşedinte. Am vacantat postul. Funcţia e ocupată interimar de Rovana Plumb. Nu era foarte clar în scrisoare, nici eu nu eram foarte... Am vrut să lămuresc lucrurile. Nici în mintea mea nu erau cu totul...

Ion Cristoiu: Dacă sunteţi scos de sub urmărire penală, nu mai puteţi reveni. Dar aţi candida?

Victor Ponta: În măsura în care se închide acest dosar. Eu nu am abandonat tot şi m-am retras la mănăstire. Am un rol important în PSD. Sunt membru de drept al BPN cât sunt premier.

Ion Cristoiu: Deocamdată, postul e liber. În cazul în care sunteţi scos de sub urmărire penală, convocaţi un Congres?

Victor Ponta: Nu pot să vă spun acum. Ştiu un lucru: nu se închide dosarul acesta, mă ţin de cuvânt şi nu candidez.

Cătălin Striblea: Un Congres poate fi organizat?

Victor Ponta: Până cel mai târziu în 2017.

Ion Cristoiu: Statutul spune că nu Congresul alege preşedintele. Trebuie făcute alegeri interne mai întâi. E mai greu.

Victor Ponta: Eu am schimbat asta. Alegerile interne le  declanşează CEX. Singura obligaţie e ca până în 2017 să fie organizat un Congres, dar se poate organiza oricând. Nu mă voi opune, doar nu o să zic să nu facă alegeri.

Cătălin Striblea: Dragnea a ieşit şifonat din şedinţă. Înţelegem că i-aţi spus că nu coordonează nimic.

Victor Ponta: Eu? Nici vorbă! Eu am condus cu Dragnea partidul, ca Ion Iliescu cu Năstase în perioada 1997-2000. În toţi aceşti ani, am împărţit victorii şi înfrângeri. Liviu are o singură problemă: după acea condamnare pe care o considerăm nedreaptă în continuare, el a demisionat din funcţia de preşedinte executiv cum am demisionat şi eu, dar altfel, rămâne unul dintre cei mai puternici lideri PSD, unul dintre cei mai buni organizatori şi ştiu sigur că va sprijini orice echipă PSD.

Cătălin Striblea: De ce spune: eu, când sunt ameninţat, reacţionez invers?

Victor Ponta: Se referea la Ion Cristoiu. Eu i-am spus un lucru: Liviu, nu e aşa şi eu ştiu că nu e aşa, dar nu uita că Ion Cristoiu te-a apărat când ai fost condamnat. Liviu întotdeauna, vă spun un lucru, noi fiind în acest tandem, am fost poliţistul bun şi poliţistul rău. Aşa am reuşit să ţinem partidul unit. Când nu am  fost în ţară, a mers şi a spus: vine Victor înapoi. Dar a îndeplinit un rol pe care noi l-am stabilit. Poveştile astea, că se rupe partidul...

Ion Cristoiu: Am citit scrisoarea dvs. De ce aţi decis să demisionaţi, dacă spuneţi că e o acuzaţie nedreaptă?

Victor Ponta: În 2015 ne aflăm în următoarea situaţie: Opoziţia reprezentată de PNL nu poate schimba Guvernul prin mijloace constituţionale şi de la un dosar penal, PNL spune un singur lucru – Ponta are un dosar de corupţie. Nu am  niciun dosar de corupţie,nu am fost acuzat de vreo faptă de corupţie sau conexă, în 2008 nu eram nimic. Eram avocat.  Nu puteam să fiu corupt că nu aveam funcţii publice. Eu nu am nicio legătură cu Turceni-Rovinari. Opinia e că nu am muncit pentru un contract. PNL a făcut o sesizare la CCR la care nouă judecători din nouă au spus: plecaţi cu prostia asta!

Victor Ponta: Acum, 99% din experienţa şi puterea mea, o experienţă foarte mare, totuşi, o voi folosi pentru activitatea  de la Palatul Victoria.

Cătălin Striblea: Dacă partidul decide să schimbe Codurile Penale?

Victor Ponta: Orice proiect de lege primeşte un aviz de la Guvern, pozitiv sau negativ, dar nu mai particip la deciziile politice ale partidului. Ce le-am spus doamnei Plumb, domnului Tăriceanu şi Oprea: gândiţi-vă la mine ca la un manager general, voi sunteţi Consiliul de Administraţie.

Cătălin Striblea: Rămâneţi de facto şeful PSD.

Victor Ponta: Eu nu pot să iau decizii decât în măsura în care am sprijin politic.

Cătălin Striblea: Domnul Oprişan a fost fericit că l-aţi susţinut pe Matache.

Victor Ponta: Oprişan l-a susţinut şi pe Rus de la Cluj. Matache e un profesionist. Iohannis l-a respins pe Fifor în stilul Băsescu: “uite că pot!”. Conducerea PSD în acest moment este asigurată de Plumb. Când se va pune problema cine e candidatul nostru la o primărie nu particip la discuţie.

Ion Cristoiu: Cum scăpaţi PSD de umbra dvs. asupra Rovanei Plumb?

Victor Ponta: Unii colegi au zis să le zic eu cine să fie. Am zis că PSD nu e al  meu. Mai puţină responsabilitate politică, mai multă responsabilitate guvernamentală.

Cătălin Striblea: 20 martie 2015, Rezoluţia PSD. Membrii de partid inculpaţi în dosare de corupţie pierd funcţia.

Victor Ponta: Nu m-a acuzat nimeni de corupţie.

Cătălin Striblea: Nu sunteţi la DNA?

Victor Ponta: Sunt la DNA... Nu mă acuză nimeni de corupţie. Nu sunt acuzat de fapte de corupţie pentru că nu aveam funcţii publice.

Cătălin Striblea: Cum se explică atunci că dosarul e la DNA?

Victor Ponta: Cred că intuitul persoanei.

Cătălin Striblea: Nu puteţi cere declinarea?

Victor Ponta: Nu, dar de ce? Nu am nicio problemă. În instanţă nu se mai declină. Nu...

Cătălin Striblea: Puteţi spune că nu a anchetat cine trebuie.

Victor Ponta: Nu. Am aflat din presă că urmează să se pună sechestru pe avere, la ora 10.00. Am citit.

Cătălin Striblea: Aţi avut încredere aşa, în presă?

Victor Ponta: Domnul Buble... are o inspiraţie foarte bună. Nu s-a înşelat niciodată.

Cătălin Striblea: Dar avocata dvs. nu a fost înştiinţată?

Victor Ponta: La ora 11.00 a fost înştiinţată. Poziţiile mele faţă de opinia procurorilor au fost depuse în scris.

Ion Cristoiu: Vă aşteptaţi la o complicare a acestui dosar?

Victor Ponta: Nu. L-am întrebat pe procuror , a spus că nu e cazul. Nu, nu cred, am discutat acolo, am întrebat, am spus că plec în concediu, unde, cum.

Ion Cristoiu: V-aţi prevalat de dreptul la tăcere?

Victor Ponta: Nu. Nu a fost cazul. Am cerut un singur lucru, să avem expertiza.

Cătălin Striblea: V-aţi dat demisia din partid. Dar din guvern?

Victor Ponta: Sigur că da, dacă este o înţelegere că această coaliţie duce mandatul la bun sfârşit. Dacă ar exista o înţelegere cu preşedintele ţării. Dar Iohannis vrea guvernul lui, guvernul PDL. Această coaliţie are o majoritate pe care am tot verificat-o.

Cătălin Striblea: Dacă sunteţi trimis în judecată ce faceţi?

Victor Ponta: Nu mi-a zis nimeni de la DNA să-mi dau demisia. O zice PNL. Cred că era o dorinţă a presei să îmi facă nu ştiu ce DNA.

Cătălin Striblea: O resimţiţi ca pe o presiune politică?

Victor Ponta: Eu simt un lucru. Dacă PNL e în stare, să ajungă la guvernare prin vot. It’s about economy, stupid.

Ion Cristoiu: Povestiţi-ne pentru istorie ce s-a întâmplat între dvs. şi Klaus Iohannis.

Victor Ponta: Până în 5 iunie, colaboram foarte bine. 5 iunie, ora 11.00 am fost la Parchet. La 12.00, cred... nu, am văzut anunţul că face declaraţii. Eu l-am căutat pe preşedinte, ne-am văzut, mi-a spus Iohannis: “înţeleg, nu ştiu ce e în dosar, dar eu cred că trebuie să-ţi dai demisia”. Aşa, o mică ambuscadă. Cum s-a întâmplat cu Maior. În primul rând, eu nu sunt premier că m-am născut aşa. A doua zi, m-am întâlnit cu Oprea, cred că a fost primul din coaliţie cu care m-am văzut, cu ceilalţi în următoarele zile şi am spus că mergem mai departe.

Ion Cristoiu: L-aţi sunat pe  preşedinte să îi spuneţi?

Victor Ponta: Da, dar nu am avut o discuţie ca înainte.

Cu siguranţă nu mai există încredere. Eu am crezut că domnul Iohannis va acţiona ca preşedinte al României. In data de 5, a făcut o chestie pur politică.Chestiunea de azi cu respingerea domnului Fifor... la Băsescu mă aşteptam. Cred că are consilieri care îi spun să se bată, să iasă, să fie ca Băsescu. La partid au spus: să găsim pe unul care să-l enerveze pe Iohannis, să nu mai poată să-l respingă! Am spus să nu ne jucăm cu asta, hai să propunem.. Cum l-a analizat? E competent Iohannis la Transporturi? Cine l-a examinat? Nu cred că merita chestia asta. E filolog, înţeleg. Ce e rău că e filolog?

Cătălin Striblea: Cum aţi descria relaţia cu domnul Iohannis? 

Victor Ponta: E o relaţie complicată. Regret că nu a rămas ca până în 5 iulie, că s-a schimbat.

Am fost uimit de preşedinte când a zis de Codul fiscal că e un cod liberal. Nu e o chestie apărută peste noapte (...) Într-o societate democratică, un asemenea act, dezbătut timp de un an de zile, dezbătut în Senat, în cameră şi aprobat acum, - ce să facem? Să-l înlocuim acum.

Eu cred că România are de recuperat un mare decalaj faţă de ţările dezvoltate şi chiar cred că am recuperat o bună parte din acesta. DOvada e că avem cea mai mare creştere ecoomică.

Ion Cristoiu: Despre FMI şi negocierile cu instituţiile economice internaţionale 

Victor Ponta: A fost o referire la faptul că trebuie să facem efortul să rămânem la cifrele mari. 

Ion Cristoiu: Despre Klaus Iohannis şi referirea acestuia la Codul fiscal

Victor Ponta: PNL-ul a votat acest Cod fiscal. Preşedintele cred că reprezintă în aceste critici analiştii externi. Nu ştiu clar. 

Ion Cristoiu: Luaţi în calcul faptul că va da înapoi Codul?

Victor Ponta: Iau în calcul. Cum să nu. Toată lumea din România a lădudat Codul.

Ion Cristoiu: Dacă nu mărţi salariile, preşedintelui de ce i-l măreaţi?

Victor Ponta: Creşeterea salariilor aveau o logică. Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului erau egalii, în sens constituţional, celor din sistemul judecătoresc. Aşadar, salarii asemănătoare. 

Preşedintele, prim-ministrul, şefii din instituţii trebuie să aibă cele mai mari salarii din instituţia în care lucrează. 

Cătălin Striblea: Cine a fost cu ideea? 

Victor Ponta: Cred că fost o discuţie legată de faptul că o parte din consilieri au salarii mici, iar eu i-am dat exemplul celor din autoritatea de management unde am mărit salariile. 

Ion Cristoiu: De ce nu aţi intervenit imediat ce a vorbit Mihalache? A fost enervare sau un gest politic?

Victor Ponta: Nu, a fost un mod de a pune lucrurile în ordine (...) Eu cred că mărirea salariilor pentru demnitari e un lucru bun, dar trebuie făcută odată cu legea salarizării sau cu rectificarea bugetară, dar acum nu avem banii necesari. 

Ion Cristoiu: Spuneţi-mi şi mie cum aţi ajuns la Baku şi în Turcia? 

Victor Ponta: Am fost la Baku cu domnul vicepremier Oprea. Acolo era şi consilierul prezidenţia...unul dintre consilierii prezidenţiali care a stat vreo 3 zile la Baku. Apoi, am plecat în Turcia unde am decis să mă operez. Foarte important: nu voi deconta nimic la Casa de Asigurări, nici măcar un ban.

Striblea: Preşedinţia ştia de plecarea la Baku?

Victor Ponta: Bineînţeles, chestia cu Baku a fost demult. Am anunţat preşedinţia. În ceea ce priveşte operaţia, înainte (n.r.- de plecarea din ţară)  mi-am făcut un control, apoi în Turcia, medicul mi-a zis că trebuie să mă opereze.

Cătălin Striblea: Domnul Sebastian Ghiţă vă mai e prieten? 

Victor Ponta: De la depărtare. 

Cătălin Striblea: Ştiţi ceva de interceptările comunicaţiilor din campanie? 

Victor Ponta: Am luat în calcul acest lucru. De obicei nu prea vorbesc la telefon, mai mult scriu (...) Cu domnul Ghiţă sigur am vorbit în campanie. Dar, toţi colegii mei în campanie au fost importanţi. 

Pe domnul Dragnea l-au luat şi l-au condamnat pentru un referendum pe care l-am pierdut. Acum, sunt probleme cu alegerile pierdute şi în Moldova.

Victor Ponta, despre stenograme: Când acelaşi titlu apare la toţi cinci odată, e vorba de manipulare...Serviciul Român de...propagandă. 

Ion Cristoiu: Spuneţi-mi despre moschee?

Victor Ponta: Este identificat terenul (n.r. care va fi pus la dispoziţia autorităţilor române) şi oferit Patriarhiei române în condiţii e reciprocitate (...) Mi s-a zis că ar fi în fostul Fanar. 

E o chestie de reciprocitate discutată de fostul preşedinte Băsescu. Acum, fostul preşedinte Băsescu înjură şi face multe altele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite