Victor Ponta: „USL nu se va rupe. Au cântat prea mult sirenele de la Cotroceni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat luni seară, la postul Antena 3, că în pofida unei tensiuni în interiorul USL-ului, coaliţia de guvernământ nu se va rupe, principala miză a uniunii fiind „să scape românii de Traian Băsescu”, lucru care momentan nu s-a întâmplat.

„E o tensiune care există întodeauna. Repet, ţin la ideea că suntem solidari. De trei ani de zile nu m-am exprimat public critic la adresa lui Antonescu. Dacă am folosit nişte cuvinte care l-au deranjat îmi pare rău. Trebuia să spun adevărul. În opinia mea, USL-ul nu se va rupe. Oamenii ne-au votat să-i scăpăm de Băsescu. Apoi, oamenii ne-au votat să facem lucruri bune, să dăm banii înapoi bugetarilor (...), dar înainte de toate trebuie să scăpam oamenii de Băsescu”, a declarat Victor Ponta la Antena 3.

Prim-ministrul României a menţionat că nu crede că exista o înţelegere între Antonescu şi Traian Băsescu, adăugând faptul că liderul PNL şi-a bazat prea mult părerile pe spusele „duşmanilor”.

Nu cred că Antonescu are o înţelegere cu Băsescu. Uneori cred că Antonescu s-a bazat pe opinia duşmanilor decât a prietenilor. Cred că toată criza din ultimele zile se referă la faptul că sub-comisia de la Finanţe-Bănci a spus că doar un român a avut capacitatea să facă un credit de 1 milion de euro. Acest gen de gălăgie, de diversiuni, a domnului Băsescu, este provocarea pentru următoarele 11 luni. (...) Sunt nişte lucruri care s-au adunat în timp. Din punctul meu de vedere cred că principala problemă e că au cântat prea mult sirenele de la Cotroceni şi nu ne-am pus suficientă ceară ca să nu le auzim. Asta ca să mă exprim mai metaforic”, a mai declarat prim-ministrul României.

Victor Ponta a mai spus la Antena 3 că după cei 9 ani de preşedinţie ai lui Traian Băsescu, rezultatul este zero, românii fiind mai săraci, iar ţara pierzând multe proiecte.

„Domnul Băsescu şi oamenii lui vor încerca să facă cât mai mult rău”

„După 11 luni Băsescu va pleca din funcţie. Probabil, în sfărşit va trebui să răspundă întrebărilor care nu le răspunde astăzi. Îmi este clar că nu vom avea linişte până când nu va pleca Traian Băsescu din funcţie. (...) Trebuie să fim conştinenţi ca timp de 9 ani cât a stat Băsescu, rezultatul este zero. România în aceşti ani a pierdut multe proiecte, oamenii au sărăcit. Domnul Băsescu şi oamenii lui vor încerca să facă cât mai mult rău, să dezbine USL-ul, să compromită oamenii”, a mai declarat Primul ministru.

„În acest moment avem un preşedinte care reprezintă o clică. Domnul Funeriu este cel care a inventat licenţa în plus pentru computere care nu existau, bani care trebuiau să fie în calculatoare. Sunt dosare penale. Nu se întâmplă nimic, pentru că sunt păstrate la dospit. Vorbesc despre un preşedinte care îşi reprezintă familia. Nu vor sta cu mâinile în sân, vor reacţiona violent. Aceşti oameni vor răspunde pentru banii care i-au băgat în buzunarele lor”, a mai spus Victor Ponta la Antena 3.

„Precouparea mea este ca Televiziune Publică să cheltuie mai puţin”

Victor Ponta a mai declarat că îşi doreşte ca televiziunea publică să cheltuie mai puţin din fonduri, dar ca proiectele sale să aibă un impact mai mare. Premierul a mai spus că îsi vrea să vadă meciurile echipei naţionale de fotbal la televiziunea publică.

„Propunerea pentru preşedinte director general va apartine colegilor liberalii. Nu ştiu dacă există o propunere oficială. Dacă colegii liberali vor merge mai departe cu propunerea, vom discuta. Am reţineri. Nu ştiu dacă putem vorbi despre asta. Problema mea este că televiziunea publică, anul trecut, practic, a fost în pragul colapsului. Situaţia actuală este în continuare gravă. Bugetul este de 150 de milioane de euro. Are audienţe mici, dar nu asta e problema. Problema e dacă românii sunt multumiţi de serviciile pe care le primesc. Mă interesează să vedem dacă putem face o televiziune care să fie admirată de români, pentru că pot folosi altfel acei bani. Pe de altă parte, observ că radioul public este lider de piaţă. Conteaza managementul. Procuparea mea pentru televiziune publică este să cheltuie mai puţin, dar să aibă un impact mai mare, proiecte culturale (...) Vreau să văd meciurile echipei naţioanale la televiziunea publică. Ideea nu este să se bată în audienţe cu televiziunile private, ci să ofere lucurile de interes naţional”, a mai spus Victor Ponta.

„Ambasadorii mi-au spus că au citit doar în presă despre legi, nu şi documentele oficiale”

De asemenea, prim-ministrul României a declarat că răspunsurile ambasadelor la modificările aduse Codului Penal au fost bazate doar pe materiale din presă. „În primul rând, eu ma supun parlamentului. Nu eu mă apuc să dau ordine Parlamentului, el dă ordine Guvernului. Cred că a fost o lipsă de strategie politică. Dar a fost şi o propagandă. Am discutat cu ambasadorii şi mi-au spus că au citit doar în presă despre legi, nu documentele oficiale”, a mai spus Victor Ponta.

Despre legea amnistiei, prim-ministrul a declarat că aceasta va pune în libertate oamenii închişi cu pedepse mici, cu excepţia celor care au comis infracţiuni de violenţe, precum şi cu excepţia celor 4 infracţiuni din codul penal, referitoare la corupţie. „Lucrurile trebuiau explicate foarte clar, nu să lăsăm propaganda Băsescu. Că iese Gigi Becali sau altcineva. Nu dăm legi cu gândul că se aplică la unul sau la altul. Le explicăm, inclusiv Comisiei Europene”, a mai precizat primul ministru.

Despre o posibilă candidatură la preşedinţie, Victor Ponta a spus că nu are abilităţi de prezicător. „O certitudine este că nu va mai fi Traian Băsescu. Colegii liberali au spus să luăm în calcul candidatura în comun pentru europarlamentare. Din studiile pe care le facem, dacă se arată ca românii vor USL la europarlamentare, probabil că aşa o să facem”, a precizat liderul PSD.

„Eu îmi doresc să rămân prim-ministru. Vreau doi oameni care să tragă amândoi în aceeaşi direcţie”, a mai spus Victor Ponta.

De asemenea, Victor Ponta a calificat gestul lui Traian Băsescu de a promulga legea referendumului la 23.59 drept „caz medical”. „Promulgarea lui Traian Băsescu a legii referendumului de la ora 23.59 este un caz medical. Oamenii normali dorm la ora aceea. Eu nu am mai întâlnit un preşedinte de stat care să promulge legi la ora 23.59”, a mai spus Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite