Premierul Sorin Grindeanu: Nu îmi dau demisia. După ce Iordache îşi va asuma ceea ce nu a făcut bine în cazul OUG, decid legat de poziţia sa la MJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminică seara, că nu demisionează, răspunzând unei întrebări referitoare la solicitările protestatarilor din Piaţa Victoriei, care au cerut constant demisia Guvernului.

 "Noi săptămâna viitoare avem două încercări în Parlament - legea bugetului de stat şi moţiunea de cenzură. Acesta este jocul democratic şi trebuie să revenim cât se poate de urgent la aceste noţiuni. (...) Deci modalitatea prin care Guvernul poate fi dat jos este prin moţiune de cenzură, fiindcă cealaltă modalitate, prin care eu mi-aş da demisia, nu se poate, pentru că nu mi-o dau", a afirmat şeful Executivului la Antena 3.

Grindeanu a subliniat că PSD a câştigat  alegerile cu milioane de voturi, primind încredere pentru a pune în aplicare programul de guvernare.

Primul-ministru a apreciat că în Piaţa Victoriei au fost "multe lucruri neconforme cu realitatea" exemplificând cu faptul că se vorbea despre amnistie şi graţiere prin ordonanţă de urgenţă, s-a spus că este vorba despr eo amnistie mascată sau că vor ieşi din închisoare corupţii şi violatorii, ceea ce nu este adevărat.

El a recunoscut că în privinţa OUG de modificare a codurilor penale "tot ceea ce înseannă bătălia comunicaţională a fost pierdută" de către Guvern, care nedorind escaladarea confruntării între cele două tabere a decis să facă un pas înapoi.

"Îndemn să revenim la ceea ce înseamnă normalitate", a mai spus premierul.

Grindeanu: După ce Iordache îşi va asuma ceea ce nu a făcut bine în cazul OUG, decid legat de poziţia sa la MJ

Sorin Grindeanu a mai declarat că ministrul Justiţiei, Florin Iordache, îşi va asuma ceea ce nu a făcut bine în cazul OUG privind codurile penale, după care va lua decizia legată de ceea ce înseamnă poziţia acestuia la minister, precizând însă că urmează câteva zile în care ministrul este singur şi trebuie să susţină bugetul, să facă faţă moţiunii de cenzură şi că inclusiv în cazul elaborării actului normativ de abrogare a OUG a lucrat singur.

"Eu i-am cerut să clarifice intreaga situaţie de ce s-a ajuns aici, să clarifice, să îşi asume anumite lucruri ca după aceea să iau decizia care ţine de Ministerul Justiţiei", a declarat Grindeanu la Antena 3.

El a spus că este clar că anumite lucruri legate de ceea ce înseamnă partea pozitivă în ordonanţa de urgenţă - prevederi din articole care au fost declarate neconstituţionale de către CCR nu au mai contat, ceea ce a fost "un minus major".

Şeful Guvernului a ţinut însă să precizeze că sunt câteva zile în care Florin Iordache este singur în minister - doi dintre secretarii săi de stat plecând din instituţie - şi că trebuie să susţină bugetul şi să se confrunte şi cu moţiunea de cenzură, care are totuşi la origine tot OUG privind codurile.

"Situaţia la MJ astăzi nu a fost deloc simplă, pentru că astăzi vroiam să facem sedinţa de guvern pentru abrogarea OUG", a spus Grindeanu, adăugând că Florin Iordache "rămăsese cam singur in minister, fără secretari de stat" şi în aceste condiţii a lucrat de ordonanţa de abrogare a OUG privind codurile împreună cu personal din minister.

"Florin Iordache îşi va asuma ceea ce nu a făcut bine, după aceea voi lua decizia legată de ceea ce înseamnă poziţia dânsului acolo", a precizat premierul Sorin Grindeanu.

Premierul, dispus să discute cu Iohannis pentru a detensiona situaţia: Prea puţin important e cine face primul pas

Într-o altă intervenţie, la România TV, premierul Grindeanu a afirmat că este dispus să discute cu preşedintele Klaus Iohannis dacă acest lucru ar duce la detensionarea situaţiei, fiind „prea puţin important” cine face primul pas pentru a avea loc acest dialog instituţional.

Chestionat dacă a vorbit în aceste zile cu preşedintele Klaus Iohannis, prim-ministrul a spus: „Nu am vorbit în aceste zile. Orice lucru în schimb care ar duce la calmarea situaţiei sunt dispus să îl fac. Un dialog instituţional astfel încât totul să reintre în normal”.

De asemenea, întrebat dacă se aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să iniţieze dialogul, Sorin Grindeanu a susţinut că îi este „dificil” să răspundă. Despre eventualitatea ca el să facă un pas pentru a discuta cu Iohannis, premierul a spus că orice acţiunea care ar duce la detensionarea situaţiei este bine-venit.

„O să vedem mâine (luni – n.r.) şi o să vă transmit acest lucru. Ceea ce este important e că orice acţiune care duce la detensionarea situaţiei este bine-venit. Prea puţin important cine face primul pas, dar trebuie făcut”,  subliniat Sorin Grindeanu. 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică, la România TV, că premierul Sorin Grindeanu şi ministrul de Justiţie, Florin Iordache, vor discuta joi sau vineri legat de acest minister, Dragnea precizând că decizia îi aparţine primului-ministru.

”Primul-ministru şi ministrul Justiţiei au avut astăzi o discuţie şi au stabilit ca după moţiunea de cenzură să aibă o discuţie amândoi, joi sau vineri, iar premierul să ia o decizie în ceea ce priveşte Ministerul Justiţiei. Mi se pare o decizie înţeleaptă”, a declarat Liviu Dragnea.

Dragnea a arătat că o decizie legată de Florin Iordache mai bine să fie luată după ce se vor finaliza dezbaterile şi votul în Parlament pe marginea moţiunii de cenzură a opoziţiei şi a bugetului de stat pe anul 2017.

”Am avut deja o discuţie cu primul-ministru şi a spus că este decizia dumnealui. Înţeleg că ministrul Justiţiei şi-a asumat comunicarea deficitară”, a mai spus Liviu Dragnea.

Sorin Grindeanu a declarat, sâmbătă, că Florin Iordache şi Ministerul Justiţiei ”îşi asumă consecinţele comunicării deficitare” în legătură cu prevederile OUG 13/2017 privind modificarea codurilor penale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite