Premierul României îşi apără baronii de anchetele justiţiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile din ultimele zile ale lui Victor Ponta sunt suficient de grave, aşa încât merită consemnate şi comentate. După 2-3 luni în care n-a mai atacat justiţia, Ponta şi-a dat iarăşi în petec, şi ne-a lămurit că nu dă doi bani pe justiţia independentă, pe statul de drept

Modul în care înţelege să conducă ţară este modelul Năstase, în care premierul avea toată puterea, inclusiv controlul justiţiei.

Nu ştiu câţi români sunt conştienţi de cursul periculos pe care s-a angajat Victor Ponta, dar în cancelariile occidentale aceste declaraţii  sigur nu sunt trecute cu vederea. Şi vor produce consecinţe, pentru că România, implicit conducătorii săi, trebuie să respecte principiile politice înscrise în Tratatul de la Copenhaga. Nu le respectă, va suporta consecinţe, mergând până la tăierea accesului la fondurile nerambursabile. Şi atunci vom suferi noi cu toţii, nu doar Ponta şi baronii săi.

Iată o primă declaraţie a lui Victor Ponta:

„Eu nu mă dezic nici de Adrian Duicu, nici de Prioteasa, nici de toţi ceilalţi care doar pentru că sunt din judeţe unde PSD stă foarte bine au probleme. Ştiam cu toţii acest lucru, că asta se va întâmpla până în noiembrie".

Declaraţia aceasta va face istorie. Pentru că spune verde în faţa mai multe lucruri.

Ponta nu se dezice de baronii care au probleme cu justiţia, implicit nu se dezice de faptele lor. Şi le asumă, cu alte cuvinte.

Şi nu crede în justiţie, în procuratura care are dreptul să facă cercetări. Sau nu are?

Ponta nu acceptă că baronii menţionaţi şi ceilalţi s-ar face vinovaţi de ceva. Nu, doar pentru că sunt din judeţe în care PSD stă foarte bine, de aceea procurorii se iau de ei.

Ce justiţie e aia care ia baronii partidului aflat la putere?

Ponta nu poate conduce „având guvernarea, nu toată puterea”. Nu înţelege statul de drept şi nu evoluează, nu învaţă că suntem într-o paradigmă politică, alta decât a lui Năstase.

Şi de ce totul se va sfârşi în noiembrie, odată cu plecarea preşedintelui Băsescu? Pentru că Ponta şi noul preşedinte vor schimba integral conducerile de la SRI, parchete, DNA, tribunale, ICCJ, astfel încât să fie anchetaţi cei din opoziţie, nu de la putere? Ce altă semnificaţie are afirmaţia „până în noiembrie”?

O altă declaraţie antologică a lui Ponta

„Nici în 1989 nu au putut să ne împuşte pe toţi. Eu atunci aveam 17 ani, am ieşit pe stradă, ca mulţi dintre dumneavoastră, deci cred că nici în 2014 nu o să se poată întâmpla acest lucru”.

Adică, în 2014, românii au parte de acelaşi tratament ca în 1989, doar că acum teroriştii care împuşcau sunt înlocuiţi de... cine? De procurorii DNA, care „îndrăznesc” să-i ridice cu mascaţi şi cătuşe pe mai marii PSD de prin judeţe şi care se comportă precum teroriştii din 1989!

În mintea lui Ponta nu contează că acum judecători dispun, sau nu, arestarea şi condamnarea inculpaţilor. În trei etape de jurisdicţie. Nu. Pur şi simplu nu acceptă că proprii baroni, pe care „îi apreciază” (doar aduc bani şi voturi pentru PSD), pot fi anchetaţi, judecaţi, eventual condamnaţi, deşi la putere se află PSD.

Sebastian Ghiţă, şi el având probleme cu justiţia, îi sare în ajutor lui Victor Pontă:

„Vom continua să sprijinim actul de justiţie. Dar nici nu vom închide ochii de frică atunci când vedem abuzuri şi porcării şi ilegalităţi”.

Şi cine să facă diferenţa, apreciind dacă e vorba de „abuzuri, porcării şi ilegalităţi”?

Conducerea PSD, cine altcineva. Curat independenţa justiţiei, coane Sebi! Altul care nu înţelege (sau se preface) în ce lume trăim!

Alte declaraţii ale lui Ponta:

„Trebuie să punem capăt tranziţiei de la societatea comunistă (cu accesele sale securiste din ultimii 10 ani) spre o ţară europeană, cu oameni mai liniştiţi şi mai demni, guvernaţi de valori şi obiective comune, nu de frica de mascaţi şi de linşajul public din partea unor jurnalişti fascisto-comunistoizi!”

Accesele securiste din ultimii 10 ani, de când la cârma „securiştilor” se afla George Maior, naşul său. În ultimii 10 ani când SRI a colaborat foarte bine cu DNA şi parchete, oferind informaţii şi asistenţă de specialitate. Indiferent de partidele celor urmăriţi, ascultaţi, filmaţi.

Aşa ceva nu-i poate ierta Victor Ponta. Cum să nu facă diferenţa între „cei buni”, de la PSD şi cei răi, de la opoziţie sau dintre oamenii lui Băsescu? Ce dacă fură şi ei, o fac în interesul ţării şi al partidului!

Iar jurnaliştii „fascisto-comunistoizi” sunt cei care îndrăznesc să critice şi devoaleze acţiunile guvernamentale contaminate de corupţie. Victor Ponta nu acceptă să-l contrazică cineva, fie ei ziarişti sau preşedintele României. El ştie mai bine decât altcineva cum se guvernează, că de asta a şi obţinut voturile românilor.

De democraţie şi guvernare participative n-a auzit, nu-l interesează.

Altă declaraţie:

„Cred că acest an este cel mai greu dintre toţi anii de până acum (plin de abuzuri, persecuţii politice, calomnii, nedreptăţi, trădări şi dezamăgiri) - dar şi miza sa este enormă!”

Declaraţie aiuritoare. Dacă la trădări şi dezamăgiri se referă la PNL şi la Antonescu, la calomnii se referă la ziariştii „fascisto-comunistoizi”, la „abuzuri şi persecuţii politice” chiar că nu mai e nimic logic. Eşti la putere, ai guvernarea şi 70% din parlament, ai primari şi preşedinţi de CJ în aproape toate judeţele, şi te plângi de abuzuri şi persecuţii politice?

„Abuzuri” din partea procurorilor care îndrăznesc să-i salte baronii de care nu se dezice. Deşi, într-un stat de drept, nu ai voie, din poziţia de premier, să critici justiţia, care este independentă, spre disperarea lui Ponta. Dar „persecuţiile politice”? Declaraţiile unui parlamentar său şef de partid, sau ale preşedintelui Băsescu se încadrează la „persecuţii politice”? Mare ţi-e grădina...

Eu credeam că persecuţii politice înseamnă atunci când convingerile său declaraţiile politice atrag închisoare, anchete, arestări, ca pe vremea comuniştilor.

Probabil că activitatea DNA, DIICOT şi alte parchete sunt încadrate de către Victor Ponta la „persecuţii politice”, altă explicaţie nu există.

În fine, până şi Iliescu, Cazanciuc şi alţi lideri ai PSD atrag atenţia că justiţia trebuie lăsată să lucreze, indiferent din ce partid fac parte cercetaţii, chiar dacă Rizea îl califică pe Ponta ca „neocomunist”.

Miza este enormă, în adevăr, aici are dreptate Ponta.

Câştigarea funcţiei de preşedinte de către PSD ar duce la reincalecarea justiţiei şi readucerea ei la statutul pe care îl avea în epoca Năstase. Plus o lege de amnistie şi graţiere care să-i scoată din puşcărie pe toţi baronii de care Ponta nu se dezice.

 Să vedem dacă românii şi UE sunt de acord cu această miză a PSD şi a lui Ponta.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite