Premierul nostru şi premierii vecinilor noştri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mi-aş dori să intrăm în normalitate şi să nu ne mai jucăm cu destinele unei ţări. Mult succes, domnule Grindeanu, şi La Mulţi Ani, Români!

Numele proaspătului premier mi-a trezit amintiri din adolescenţă pentru că îmi este cunoscut încă din timpul liceului. Că am absolvit acelaşi liceu riguros, exigent şi cu prestanţă de matematică informatică îmi pare a fi o coincidenţă pozitivă, aşa cum amândoi am studiat mai târziu la Universitatea din Bologna (Italia) şi mai apoi în Marea Britanie, domnia sa la Leeds şi eu la Londra. Mă încântă persoanele care şi-au făcut temele în materie de educaţie academică.

Nu ne-am întâlnit niciodată dar familia sa era cunoscută în judeţ mai ales prin tatăl său care a dominat constant (şi insist: constant) politica învăţământului la nivel local, din Caraş-Severin, cel puţin în ultimii 20 de ani ca director al liceului pedagogic şi în repetate rânduri ca inspector şcolar. Desigur partidul şi-a spus cuvântul de fiecare dată şi loialitatea rămâne o trăsătură valabilă a familiei. Prietenii mei din adolescenţă, cu care buchiseam culegerile de matematică scrise de tatăl premierului, mi-au scris ieri şi m-au îndemnat să fiu mândru de această alegere. Vom vedea!

În aşteptarea Anului Nou, am aruncat o privire la premierii ţărilor vecine şi la experienţa lor profesională sau politică înainte de a fi numiţi, am ales cu precădere Europa de Est, nedorind să mă întrept spre ţări occidentale sau dincolo de ocean spre a nu fi prea tare uimit.

Bulgaria

Într-o ţară cu un nivel la fel de ridicat de corupţie, până de curând postul de premier a fost ocupat de Boiko Borisov (n 1959). Aceasta a făcut carieră în sport (jucător şi antrenor la echipele naţionale, centură neagră la karate -7 dani -, jucător profesionist de fotbal până la 54 de ani, de tenis, profesor şi dumnealui cu doctorat în sport). Pentru o perioadă la începutul anilor 1990 a avut rol de pază de corp al Regelui Simeon (unii spun că a fost pompier şi fost poliţist) dar înainte de a fi premier a ocupat fotofiul de primar al Sofiei în perioada 2005-2009. În 2010 a dorit să schimbe 45 de diplomaţi, mulţi dintre aceştia ambasadori în Occident, pe baza unui raport care îi declara pe aceştia ca fiind foşti agenţi secreţi dar nu a reuşit.

Slovacia

Robert Fico (n 1964) premier ales în 2012, a fost membru al parlamentului slovac încă din 1992, a făcut iniţial o carieră în drept, a scris studii şi cărţi de specialitate şi a continuat printr-o carieră la nivelul instituţiilor europene reprezentând guvernul slovac la CEDO şi fiind timp de 12 de ani şeful delegaţiei la adunarea parlamentară a Consiliului Europei. Fico a făcut declaraţii repetate pentru sprijinirea intrării României în Schengen.

Cehia

Premierul Bohuslav Sobotka (n 1971), licenţiat în Drept, ajunge în parlament la 25 de ani, este ales şi reales membru al Parlamentului în fiecare mandat din ultimii 20 de ani. Lider de partid din 2011, a fost timp de 4 ani ministru al Finanţelor începând cu anul 2002.

Serbia

Tot licenţiat în Drept, Aleksandar Vučić ( 1970), este ales premier în 2014, fondator şi lider de partid, devotat luptei anticorupţiei şi crimei organizate. A avut deja o experienţă în guvern ocupând funcţia de ministru al Informaţiilor (1998-2000) şi ulterior ministru al apărării (2012-2013).

Slovenia

Miro Cerar, 53 de ani, premierul unei ţări de doar 2 milioane de locuitori, avocat şi profesor de drept, nu a avut nicio activitate politică pană în 2014. Însă şi-a dobândit o reputaţie de expert în drept încă din anii 1990-1991 când a fost cel mai tânăr expert care a participat la elaborarea Constituţiei Republicii Sloveniei şi a altor documente oficiale. A fost educat şi mai târziu a predat în Statele Unite.

Albania

Mi-a plăcut profilul premierului albanez şi mai ales reformele la nivel administrativ pe care el le făcuse, verificate recent prin mărturia unei prietene avocat din Albania. Edi Rama ( n 1964), baschetbalist, pictor şi profesor de pictură, cel care a înfrumuseţat imaginea capitalei, demolând în ciuda multor opoziţii sute de chioşcuri şi clădiri construite ilegal, extinzând spaţiile verzi şi colorând clădirile ruinate. A fost ministrul al Culturii şi timp de 11 ani primar al Tiranei, una dintre cele mai sărace capitale ale Europei făcând din acest oraş, astăzi, o destinaţie europeană.

Muntengru

Chiar şi o ţară cu o populaţie de două ori mai mare decât cea a unui oraş din România precum Clujul, şi-a ales pe 28 noiembrie 2016 ca premier un om cu o vastă experienţă. Duško Marković ( n 1958) a fost secretar general al guvernului între 1991-1998 şi a lucrat în departamentul pentru securitate naţională din 1998 până în 2005 când a fost ales primul şef al serviciilor secrete.

Finalmente... Italia

Nu amintesc de alte ţări europene mai mari, mai puternice, mai stabile decât ţara noastră şi de figurile politice cu funcţii de prim ministru. Dar aflându-mă în Italia când scriu aceste rânduri, am întrebat pe cine au ales italienii tot în aceste zile ca premier? Paolo Gentiloni, la 62 de ani, devine premierul Italiei la 12 decembrie 2016. Cine este Gentiloni şi de unde a apărut el? Este un jurnalist de profesie, însă descendent dintr-o familiei celebră de politicieni ai Italiei de la începutul anilor 1900. În ultimii doi ani a îndeplinit funcţia de ministru al Afacerilor Externe, iar în guvernul lui Romano Prodi a lucrat doi ani ca ministru al Comunicaţiilor. Înainte de a fi ministru a fost parlamentar în perioada 2001-2006 şi 2008-2013. Încă din timpul studenţiei a fost implicat în activitatea politică.

Mi-aş dori să intrăm în normalitate şi să nu ne mai jucăm cu destinele unei ţări. Mult succes domnule Grindeanu şi La Mulţi Ani, Români! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite