Premierul Ponta îl lasă pe preşedintele Traian Băsescu fără vila de la Snagov: „O să-i găsim o locuinţă mai modestă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a anunţat că a respins propunerea RA-APPS de a i se da şefului statului casa de la Snagov, imobil ce va fi dat în folosinţă unei fundaţii. „Dacă are mare nevoie de o locuinţă, o să-i găsim o locuinţă (....) mai modestă”, a adăugat Ponta, miercuri seară, la un post TV. Acesta a explicat şi ce părere are despre proiectul colegului său Şerban Nicolae de a pune botniţă jurnaliştilor, dar şi de dosarul EADS.

Victor Ponta a anunţat, miercuri seară, la Antena 3, că discuţia despre „palatul lui Băsescu" se închide, el arătând că a respins propunerea RA-APPS de a i se da şefului statului casa de la Snagov, acest imobil urmând să fie dat în folosinţă unei fundaţii.

„Discuţia e soluţionată pentru că am primit mai multe solicitări de la fundaţii. Am respins acea propunere a RA-APPS (privind casa de la Snagov n.r.) şi am discutat cu secretarul general zilele acestea. Sâmbătă, nemaifiind zi de campanie electorală, o să mă văd cu mai multe fundaţii care promovează performanţa şi una dintre ele probabil că va primi acea proprietate imobiliară în folosinţă gratuită chiar săptămâna viitoare. Deci discuţia despre palatul lui Băsescu se închide", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a arătat că i se va găsi o locuinţă lui Băsescu, dar una modestă.

"Dacă are mare nevoie de o locuinţă, o să-i găsim o locuinţă (....) mai modestă. Acea vilă mi s-a părut o jignire la adresa românilor care au avut foarte mult de suferit în mandatele domnului Băsescu şi nu poţi să-i dai un premiu unuia care şi-a bătut joc de români", a spus Ponta.

De ce vrea Băsescu casa de la Snagov

Duminică, preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu a primit un răspuns de la Guvern privind cererea sa de acordare a unei case după încheierea mandatului, precizând că, dacă ar sta în locuinţa din strada Mihăileanu, s-ar crea un disconfort pentru ceilalţi locatari, care ar fi verificaţi zilnic de Serviciul de Protecţie şi Pază.

Şeful statului a ţinut să facă o serie de precizări privind cererea sa pentru o locuinţă după terminarea mandatului.

"Eu am văzut frământările astea că preşedintele merge cu elicopterul, că preşedintele are locuinţă de protocol, că preşedintele se cazează în vilele protocolului de stat. Vreau să ştiţi că acest inconfort al utilizării altor mijloace este uriaş şi pentru mine. Spre exemplu, ori de câte ori merg cu maşina, se merge cu o coloană şi nu mă simt bine deloc când văd că toate maşinile sunt băgate în şanţ ca să treacă coloana mea. Dacă mă cazez într-un hotel - şi mi s-a întâmplat lucrul ăsta - nu mă simt bine deloc când văd că toţi oamenii care intră în acel hotel sunt legitimaţi, se uită ofiţerii SPP la ei, îi verifică. Deci sunt nişte lucruri care îţi creează un disconfort", a explicat Băsescu, potrivit Mediafax.

El a spus că, dacă ar locui în casa din strada Mihăileanu, unde este un bloc cu 9 familii, ceilalţi locatari "ar intra într-un proces de verificare zilnică, când intră, când ies, când le vine un musafir, când le pleacă cineva din casă". "Mi-ar crea şi mie un disconfort pentru că ştiu că oamenii aceia ar fi supuşi unui sistem de control, care decurge din obligaţiile SPP în protejarea unui demnitar. Deci aici e singura chestiune", a subliniat Băsescu.

Întrebat ce va face, Traian Băsescu a replicat: "Cu siguranţă n-o să fiu în stradă".

Premierul Ponta a anunţat recent că Guvernul a primit din partea preşedintelui Traian Băsescu o solicitare privind atribuirea unei locuinţe, cerere care se află în lucru, adăugând: "nu cred că suntem în poziţia să acordăm o reşedinţă foarte luxoasă".

Foştii şefi ai statului au dreptul, conform legii, inclusiv la atribuirea pe perioada vieţii a unei reşedinţe.

Ponta: Amendamentul lui Şerban Nicolae nu are legătură cu presa, ci vizează informaţii nepublice

Premierul Victor Ponta a făcut declaraţii miercuri seară şi despre proiectul de lege al senatorului PSD Şerban Nicolae de modificare a Codului Penal, prin care dezvăluirea de informaţii care nu au caracter public dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă, proiect pentru care Guvernul a emis iniţial un aviz favorabil, apoi a revenit susţinând că a fost de fapt respins

"Din câte cunosc eu, fără să ştiu detalii, este vorba despre acele informaţii nepublice. Mai departe, vă rog să vă adresaţi Ministerului Justiţiei, care la orice punct de vedere trebuie să condulte CSM şi o să vă răspundă. Dar eu cred că într-o societate normală cei care dau informaţii din dosare sunt birourile de presă ale parchetelor şi că cei care cumva dezvăluie informaţii nepublice din câte ştiu eu în toată Europa există sancţiuni", a spus Ponta la Antena 3.

El a menţionat că presa publică stenograme din dosarele care sunt publice, nu din cele nepublice, fără încălcarea legii.

"Dumneavoastră aţi publicat stenograme care se află într-un dosar public. Dosarele de la instanţă sunt publice, deci nu cred că aţi furat stenograme de la Parchet. Nu se pune problema ca legea să se aplice la ceva ce este public. Cred că e vorba despre ceea ce nu e public", a spus Ponta.

El a arătat că amendamentul lui Şerban Nicoale nu are legătură cu presa. "Nu are nicio legătură cu presa, care are voie să facă tot ce avem voie toţi cetăţenii ţării şi nu are nicio interdicţie în plus, motiv pentru care cred că orice cetăţean, dacă subtilizează dintr-un dosar nepublic, deci aflat într-o fază confidenţială, vreun document, răspunde pentru asta", a spus Ponta.

Ponta despre dosarul EADS: „cât a fost domnul Morar la DNA, s-a pus un capac”

Premierul a făcut declaraţii şi în legătură cu acuzaţiile recente din dosarul EADS, care a ajuns până în Germania, susţinând că ar trebui identificaţi şi pedepsiţi nu doar „pionii”, ci şi cei de mai sus, „regele şi regina”, potrivit HotNews.ro.

„Trebuie să aflăm unde au fost fapte de corupţie, cine a luat bani şi pentru ce, însă îmi doresc foarte mult să nu pedepsim doar pioni. Sunt un pasionat de şah şi vă spun că dacă nu ajungi la rege şi la regină... Credeţi că în 2009, în august-septembrie, nişte oameni de afaceri, oricum îi cheamă pe ei, primesc bani pentru o afacere guvernamentală cu o lună înainte de campania electorală a domnului Băsescu, păi ce, puteau oamenii aia de afaceri să... Ei erau la guvernare, ei erau presedinţi? Adică vreau să nu ne oprim doar la pioni", a declarat Ponta, la Antena 3.

Premierul a mai spus că în acest caz nu s-a întâmplat nimic din 2009 până acum, dând vina pe Daniel Morar. „Întrebarea pe care dumneavoastră, jurnaliştii, puteţi să o puneţi mult mai des decât mine şi mult mai clar este: dar oare de ce nu s-a întâmplat nimic după 2009 până acum? (...) Eu cred că, cel puţin cât a fost domnul Morar la DNA, s-a pus un capac. Şi asta trebuie să afle", a spus Victor Ponta.


Pe aceeaşi temă:

Băsescu, la mâna lui Ponta. Premierul decide unde va locui preşedintele după terminarea mandatului

UPDATE Guvernul a revenit şi susţine că de fapt a respins proiectul care vrea să pună botniţă jurnaliştilor

Victor Ponta, între Băsescu, Iohannis şi promisiuni electorale de ultim moment

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite