VIDEO Cum explică Băsescu refuzul de a semna decretele: Nu suntem în vremea în care să credem fără să cercetăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a anunţat, la Gala Mediafax, că s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, dar că nu a ajuns cu acesta la o concluzie privind procedurile care trebuie urmate şi că va avea miercuri o nouă discuţie cu şeful statului. Băsescu a ţinut, marţi seară, o conferinţă de presă.

Principalele declaraţii ale lui Traian Băsescu:

Astăzi s-a adoptat hotărârea de numire a unui număr de miniştri. Punctul meu de vedere este că voi respecta deciziile anterioare ale CCR şi voi numi toţi miniştrii în momentul când condiţiile vor fi îndeplinite.

Ceea ce eu am solicitat, având în vedere schimbarea structurii guvernului, să existe un program de guvernare care să reflecte noua majoritate a guvernului, precum şi protocoalele convenite în noua majoritate. Nu a fost posibil un asemenea lucru astăzi în Parlament.

Sunt două opţiuni: una, cea care pleacă de la realitatea unei întâmpinări făcute la CCR de către grupurile PDL şi PMP. Au depus la secretariatul CCR o sesizare legată de conţinutul hotărârii. La această oră, nu ştiu conţinutul documentului pe care l-au atacat la Curte, dar pot intui că este problema legitimităţii guvernului pe un alt program de guvernare. Comportamentul de azi din Parlament demonstrează că USL nu există.

Al doilea considerent: Nevoia existenţei acestui program de guvernare, adaptat la noua majoritate. Am discutat ciu premierul, sper ca în perioada următoare să dea o soluţie constituţională. Şi să-şi asume răspunderea pe un nou program de guvernare care să refelecte noile alianţe politice.

Nu ştiu când va stabili CCR un termen, probabil mâine se va da un termen. Dar cea mai rapidă soluţie este adoptarea mâine, în Guvern, a programului de guvernare, apoi premierul să-şi asume răspunderea în paralment şi vă asigur că, în momentul în care programul de guvernare va fi asumat, nu voi ezita să semnez decretele. Nu văd ce ar putea fi într-un program de guvernare atât de grav încât să se încalce Constituţia.

În cazul în care se dă un termen neconvenabil la CCR, am putea accelera procesele şi am putea avea un nou Guvern foarte rapid. Dacă nu, ori se va declanşa şi procedura pentru un nou program de guvernare, ori decizia CCR.

Rămânem cu o problemă:; expirarea mandatului interimar al ministrului de Interne. Am convenit cu premierul care este soluţia să nu ajungem într-o astfel de situaţie. Dacă premieurl va face mâine ce am discutat astăzi, cu siguranţă nu se va ieşi din termenul de la Interne.

E vorba de instalarea unui guvern şi vreau să răspundem la toate exigenţele Constituţiei.

Mă întâlnesc cu premierul ori de câte ori este nevoie. Cred că şi mâine. Nu suntem în vremea în care să credem fără să cercetăm.

UPDATE 20.30 „M-am întâlnit cu preşedintele, dar nu am ajuns la nicio concluzie privind procedurile de urmat. Vom mai discuta şi mâine", a spus Ponta, aflat la Gala Mediafax 2014 - Gala valorilor.

Anterior, surse politice au precizat pentru Mediafax că premierul Victor Ponta a mers marţi seară la Palatul Cotroceni, pentru discuţii cu preşedintele Traian Băsescu.

Premierul a mers la Palatul Cotroceni după ce, marţi, Parlamentul a adoptat prin vot secret cu bile (346 voturi "pentru", 191 "împotrivă"), proiectul de Hotărâre privind modificarea structurii şi compoziţiei politice a Guvernului.

Premierul Victor Ponta a afirmat, după votul din Parlament, că speră ca noul Guvern să înceapă să funcţioneze chiar de miercuri, precizând că îl va contacta în acest sens pe preşedintele Traian Băsescu şi că este dispus ca în şedinţa de miercuri a Guvernului să adopte măsuri pentru a evita orice confuzii legate de programul de guvernare.

El a precizat că este dispus inclusiv să îşi angajeze răspunderea pentru programul de guvernare, dar că pentru acest lucru este necesar ca Executivul să fie validat.

"Dacă există probleme legate că în program apare numele USL sau trebuie scos de acolo, i-am comunicat şi preşedintelui şi sunt dispus ca mâine, în prima şedinţă de guvern, să luăm toate msurile prevăzute de Constituţie, pentru a îndrepta orice fel de posibilă confuzie. Articolul 114 din Constituţie, care vorbeşte de angajarea răspunderii pentru un program poate fi aplicat - mâine, în şedinţa de guvern, declanşez, poate fi aplicat. În şedinţa de guvern adoptăm programul asupra căruia ne angajăm răspunderea - sunt nşte termene, trei zile în care trebuie să primim observaţii, mă prezint în faţa Parlamentului, după care cinci zle în care se poate depune o moţiune de cenzură, după care abia atunci se promulgă programul respectiv. Preşedintele ştia că aceste lucruri nu depind de mine, ci de Parlament şi că e vorba de opt zile. Dacă astă seară am Guvern, mâine transmitem către Parlament exact modificările cerute de preşedinte, îmi angajez rspunderea, opoziţia depune moţiune de cenzură, dar trebuie să avem Guvern pentru asta, altfel nu putem să procedăm", a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că forţarea unui vot în Parlament pentru noul Guvern fără modificarea programului de guvernare produce riscul atacării la Curtea Constituţională de către 50 de parlamentari - "ceea ce se va întâmpla" - şi al unui conflict constituţional Preşedinţie-Parlament.

El propune asumarea răspunderii Guvernului pe programul de guvernare, el spunând că se poate face excepţie, prin decizia BP reunite, de la termenul de 5 zile pentru aşteptarea observaţiilor la program şi asigurând că imediat după asumare numeşte miniştrii.

Preşedintele a precizat că a discutat cu premierul Victor Ponta şi că are totală deschidere pentru găsirea unei soluţii, arătând că, în discuţia pe care au avut-o, premierul Victor Ponta i-a promis că "încearcă să rezolve această problemă la Parlament".

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite