Premierul plagiator şi ţara vulnerabilă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
plagiat

Teza că în România nimeni nu poate ajunge într-o funcţie importantă dacă nu are un schelet în dulap începe să se confirme.

Nicolae Ciucă şi-a dat doctoratul imediat ce s-a întors de pe front în 2003. Actualul general Ciucă şi-a petrecut cei patru ani, care se acordau atunci, uneori cu prelungiri, pentru finalizarea lucrării de doctorat în fruntea batalionului românesc din Afganistan şi mai înainte în Bosnia-Herţegovina, comandant al Scorpionilor Roşii.

Titlul lucrării, Dimensiunea angajării Armatei României în operaţiuni multinaţionale, sugerează o arie largă de cercetări istorice, comparative, sociologice. Multe din aceste date puteau fi găsite atunci doar în biblioteci, unde însă curajosul comandant militar nu avea timp să stea. Chiar dacă ar fi citit la timp toată literatura clasică despre război, ar fi fişat-o şi organizat-o, tot ar fi avut nevoie de o perioadă mai lungă pentru a găsi o ipoteză originală, pentru a o demonstra şi pentru a pune totul pe hârtie în mod coerent.

Teza generalului Ciucă are doar 138 de pagini, din care, după cum a descoperit Emilia Şercan de la Press One, 42 sunt plagiate.

Mai mult de un sfert din această pipernicită lucrare e copiată şi probabil că nici restul nu e cine ştie ce. Omul se ocupa de lucruri serioase şi socotea că teza de doctorat e ceva lipsit de importanţă prin comparaţie cu misiunile pe care le-a pregătit şi operaţiunile la care a participat. Nicolae Ciucă e un militar care a văzut moartea în faţa lui şi poate că a şi avut lungi conversaţii cu sine însuşi despre ce e important în viaţă şi ce nu şi a clasat teza de doctorat la rubrica neimportante.

De ce avea nevoie de un doctorat? E o întrebare la care nu au răspuns o serie de politicieni şi demnitari care au ţinut neapărat să-şi pună această floare la butonieră. Pe fondul scandalului de plagiat al fostului premier Victor Ponta, preşedintele de atunci Traian Băsescu a povestit că, înainte să ajungă la Cotroceni, şi lui i-au propus unii, fără să spună cine erau aceştia, să-şi dea doctoratul, asigurându-i şi lucrarea „la cheie”. Fostul şef de stat a vorbit în acel context despre un soi de reţea care oferea doctorate pe bandă rulantă unor persoane care urmau să devină importante. Nu există dovezi în acest sens.

Totuşi, fostului şef al parchetul anti-mafia (DIICOT), Codruţ Olaru, i-a fost retras de curând titlul de doctor, după lungi tergiversări, iar procurorul general adjunct Bogdan Licu a renunţat la titlul de doctor după ce i-a fost demonstrat plagiatul, tot de jurnalista Emilia Şercan. Există o listă lungă de plagiatori aflaţi încă în funcţii în fruntea unor instituţii importante şi multe semne de întrebare asupra unor miniştri din actualul cabinet. Teza că în România nimeni nu poate ajunge într-o funcţie importantă dacă nu are un schelet în dulap începe să se confirme. Până şi actualul preşedinte s-a instalat în fotoliul de la Cotroceni cu mai multe dosare penale.

Universitatea Naţională de Apărare Carol I a anunţat că a început demersurile legale de verificarea tezei de doctorat a premierului, dar astfel de analize durează adesea foarte mult iar cei care vor examina textul generalului Ciucă s-ar putea să aibă grade mai mici decât el şi, deci, să ezite să facă o verificare serioasă.

image

Premierul Nicolae Ciucă, în timpul unui discurs în Parlament în noiembrie 2021

Până la verdictul final, Nicolae Ciucă ales de preşedintele Klaus Iohannis să conducă guvernul în vremuri dificile, va rămâne fără suflu şi credibilitatea lui se va eroda foarte repede, chiar dacă marile televiziuni de ştiri, de tipul Antena 3, eludează pentru moment subiectul.

PSD îşi freacă deja palmele, în vreme ce PNL îşi caută garanţii de supravieţuire.  Social-democraţii, care urcă în sondaje, în ciuda nemulţumirilor sociale tot mai acute, vor acapara pârghiile cele mai importante ale puterii pe acest fond în care liberalii sunt din nou în ofsaid.

Generalul Ciucă, văzut iniţial ca un salvator al ţării în lupta cu pandemia şi un strateg în faţa ameninţării flancului rusesc, devine acum o vulnerabilitate, nu doar pentru partidul care l-a propulsat la Palatul Victoria, ci şi pentru ţară. În orice discuţie cu responsabili internaţionali, cuvântul său ar putea fi pus la îndoială şi legitimitatea lui anulată de facto. Generalul şi-ar putea pierde şi gloria, legendată cu atât efort, odată cu titlul de doctor.

Între timp însă, România va fi aruncată din nou în zona neîncrederii iar premierul ţării dispreţuit de elita internaţională.

Sabina Fati - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite