Premierul pierde-vară: Ponta a lucrat doar 14 zile în două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta a condus Guvernul doar două săptămâni în ultimele două luni. În rest, Ponta s-a aflat, pe rând, în concediu medical, în concediu de odihnă şi, ca spectator, la Supercupa Europei la fotbal, în Georgia.

În ultimele două luni, zilele în care Victor Ponta a avut efectiv activitate sau a făcut ceva ca premier, aproape că pot fi numărate pe degete. Pentru şeful Guvernului, vara a fost o combinaţie între concediu medical şi concediu de odihnă. Chiar şi când era premier în acte, Victor Ponta şi-a făcut timp de câteva excursii pentru a bifa importante evenimente sportive.

Filmul verii în care am avut un premier mai mult cu numele începe în data de 12 iunie. Era într-o zi de vineri când Ponta s-a  prezentat la Parlament, şchiopătând, pentru a susţine un discurs la moţiunea de cenzură depusă de PNL. Liberalii n-au strâns destule voturi, Ponta a rămas în fruntea Guvernului şi cu procurorii pe urme. Trecuseră câteva zile de când călcase pragul DNA. După respingerea moţiunii de cenzură, în aceeaşi zi, premierul Victor Ponta a plecat direct la Baku, unde a participat alături de Vladimir Putin şi de Recep Erdogan, preşedintele Turciei, la deschiderea Jocurilor Europene, un eveniment boicotat de toţi liderii UE.

Misterul drumului spre Istanbul

De la Baku Victor Ponta nu a revenit în ţară, ci a plecat direct la Istanbul pentru a se opera la genunchi, după ce, la Bucureşti, suferise o accdientare la un meci de baschet. Potrivit unor susrse politice, Ponta ar fi plecat în Turcia chiar cu avionul preşedintelui Erdogan. Informaţia circulă în continuare ca zvon, pentru că Ponta a refuzat să confirme sau să infirme povestea. Într-o emisune la B1TV, Ion Cristoiu i-a cerut lui Ponta să clarifice această ştire „pentru istorie “, însă Ponta s-a eschivat: „Maestre, vă spun dumneavostră după emisiune cum a fost“.


Cert este că, din Turcia, Victor Ponta i-a predat vicepremierului Gabriel Oprea atribuţiile de premier pentru zilele 16 -19 iunie, perioadă în care a fost operat, apoi s-a aflat în recuperare. Şedinţa săptămânală de Guvern, care ar fi trebuit să aibă local mijlocul acelei săptămâni, a fost anulată.

Victor Ponta a fost  externat în cursul zilei de duminică, 21 iunie, însă nu a revenit în ţară, solicitându-i preşedintelui Klaus Iohannis să prelungeasca mandatul de prim-ministru interimar al lui Gabriel Oprea, care a preluat toate activitatile, inclusiv conducerea şedintelor de guvern. Victor Ponta a mai precizat atunci că îşi va relua activitatea peste 28 de zile. Conform Constituţiei, premierul poate să-şi delege atribuţiile pentru maximum 45 de zile.

Ponta s-a întors în ţară pe 8 iulie, fiind surprins urcând scările de la Guvern în cârje, cu mustaţă, barbă şi perciuni. În şedinţa de Guvern din 8 iulie s-a adoptat ordonanţa care majora salariile demnitarilor şi care a declanşat un conflict între Palate. Victor Ponta i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că îşi va prelua atribuţiile începând din 9 iulie. Timp de aproape trei săptămâni, Ponta a condus Guvernul, perioadă în care a fost adoptată rectificarea bugetară, un bun prilej de laudă electorală. „Avem asigurate salariile, pensiile, alocaţiile, ajutoarele de şomaj, iar pentru 2016 nu există niciun fel de problemă“, se lăuda Ponta, pe Facebook, în 28 iulie.
SUA, via Sf. Gheroghe

A doua zi, premierul a anunţat că pleacă în concediu de odihnă. Trecuseră doar 19 zile de la întoarcerea de la operaţie. Ponta i-a delegat din nou atribuţiile lui Gabriel Oprea pentru 12 zile, a anunţat că se întoarce la Bucureşti în data de 9 august şi a plecat în Deltă, cu familia. „Cea mai buna ciorbă de peşte din lume e tot aici! La Tanti Sanda şi Doamna Emilia din Sf. Gheorghe! Sunt foarte, foarte sigur că cel mai frumos loc din lume este la noi în România!“, a postat  Ponta pe Facebook din Delta Dunării. Imediat, a plecat în SUA.

image

Premierul Victor Ponta s-a aflat, toată săptămâna trecută, pe vasul Oasis of the Seas, a doua cea mai mare ambarcaţiune ca mărime din lume, într-o croazieră în Caraibe. Potrivit unui oficial al companiei, „preţul unui apartament de lux pe Oasis în perioada 1-8 august a fost de aproximativ 5.933 de dolari“. Practic, excursia pe mare l-a costat pe premier 23.600 de lei, echivalentul a patru salarii de premier şi a 18 salarii medii pe economie. „Orice om vrea o vacanţă şi îşi doreşte să stea cu soţia, cu iubita, cu copiii, la munte, la mare, la soare. Şi Ponta este om, nu este extraterestru“, a spus, la Adevărul Live, Codrin Şefănescu, secratrul general adjunct al PSD.

Victor Ponta a revenit luni, 10 august, la serviciu. A urcat treptele Palatului Victoria îmbrăcat lejer şi fără să se mai sprijine în cârje. Seara a mers la România TV, postul prieteneului său, Sebastian Ghiţă, unde a anunţat că nu intenţionează să-şi dea demisia din funcţia de premier.                                                                               Cele două bucătărese din Delta Dunării

A fugit să-l vadă pe Messi

După doar două zile la serviciu, Victor Ponta a plecat la Tbilisi, pentru a urmări meciul dintre Barcelona şi Sevilla, Supercupa Europei la fotbal. Înainte de meci, premierul a participat la o degustare de vinuri alături de omologii săi din Georgia şi Estonia. „Recunosc! Messi m-a ignorat! O să îmi ceară Dna. Gorghiu demisia!“, a scris Ponta, pe Facebook. ]n total, premierul Victor Ponta a lucrat doar 14 zile în ultimele două luni.

Ponta şi calendarul său de vară

• 12 iunie: Ponta a plecat la Baku, la deschierea jocurilor Jocurilor Europene.
• 14 iunie: De la Baku, Ponta pleacă direct la Istanbul.
• 15 iunie: Ponta îi deleagă atribuţiile de premier lui Gabriel Oprea pentru trei zile.
• 21 iunie: Victor Ponta este externat, dar nu nu se întoarce în România. Îi propune pe Oprea premier interimar pentru alte 28 de zile.
• 8 iulie: Ponta revine la Palatul Victoria.
• 25 iulie: Ponta îşi petrece weekend-ul  în Deltă.
• 29 iulie: Ponta îşi ia concediu de odihnă şi pleacă la Miami.
• 1 august: Premierul, împreună cu familia, pleacă într-o croazieră în Caraibe.
• 8 august: Ponta debarcă de la bordul vasului Oasis of The Sea.
• 10 august: Ponta revine în ţară şi la Guvern.
• 11 august: Ponta pleacă în Georgia, unde a participat la Supercupa Europei la fotbal.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite