Organizaţiile civice, după întâlnirea cu premierul: „Rezultatul nu este îmbucurător“. Ce solicitări au avut şi cărui ministru îi e cerută demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.ro
FOTO gov.ro

Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanţii a 43 de organizaţii civice în cadrul întrevederii aceştia cerându-i trei lucruri: sesizarea Comisiei de la Veneţia pe legile Justiţiei, prorogarea aplicării acestora până la primirea unui răspuns de la instituţia europeană şi demiterea lui Tudorel Toader.

UPDATE La finalul întâlnirii de la Guvern, reprezentanţii organizaţiilor civice au spus că i-au transmis premierului că România este într-un moment de derapaj major de la standardele statului de drept şi i-au cerut să folosească pârghiile legale pe care le are pentru a stopa acest derapaj.

Reprezentanţii organizaţiilor civice au precizat că au avut către premier trei solicitări: sesizarea Comisiei de la Veneţia privind legile justiţiei şi în viitor asupra modificării Codurilor penale, prorogarea aplicării legilor justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă până când Comisia de la Veneţia îşi va spune opinia şi va avea loc un dialog real între toţi factorii implicaţi şi demiterea imediată a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care „nu mai este un partener credibil“. 

„Din cele trei solicitări, am primit un singur răspuns - pe sesizarea Comisei de la Veneţia. A spus că în următoarele zile se va interessa ce discuţii a avut ministrul Justiţiei cu Comisia şi va lua o decizie în consecinţă.  Această întâlnire nu a fost îmbucurătoare şi, din punctul nostru de vedere, soluţia este continuarea protestelor până când aceste legi ale justiţiei şi modificările la Codurile penale vor fi stopate", a declarat Mihai Poliţeanu, la finalul întâlnirii, potrivit News.ro. 


Conform platformei „Corupţia ucide", întâlnirea ar urma să aibă loc începând cu ora 11:00, la Palatul Victoria.

„De comun acord cu Cabinetul Prim-ministrului, s-a agreat participarea a 7 delegaţi din partea organizaţiilor civice, astfel încât să poată avea un dialog coerent şi clar. În desemnarea celor 7 delegaţi, organizaţiile civice au luat în considerare criteriul unei reprezentativităţi cât mai mari a grupurilor semnatare", se precizează pe pagina de Facebook „Corupţia Ucide".

La întâlnire vor participa: Alexandru Socol – Corupţia Ucide; Ciprian Ciocan – Vă Vedem din Sibiu, Laurenţiu Ştefănescu – Iniţiativa Timişoara, Marius Deaconu – Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Mihai Poliţeanu – Iniţiativa România, Mihai Tudorică - #REZISTENŢA, Radu Dumitriu – delegat al organizaţiilor din Diaspora.

Un număr de 43 de organizaţii civice i-au transmis, sâmbătă, premierului Mihai Tudose, o scrisoare deschisă prin care i-au solicitat o întâlnire până la finalul anului, spunând că viitorul României şi libertatea ei trebuie să primeze, iar pentru asta singura soluţie este dialogul.

Premierul a răspuns chiar pe pagina de Facebook „Corupţia Ucide", unde a fost postată şi scrisoarea, propunând data de 27 decembrie. Propunerea sa a fost acceptată.

„Legat de o posibilă întâlnire în perioada 27 - 30 decembrie, vreau să vă transmit că sunt deschis la dialog, În acest sens, vă propun data de 27 decembrie. Sunt convins că putem comunica eficient în beneficiul României şi al românilor, iar acest lucru nu e posibil fără toleranţă şi deschidere la opinii contrare. Crăciun fericit!", le-a transmis  şeful Executivului organizaţiilor civice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite