Cîţu: Vlad Voiculescu a semnat pentru 9 milioane de doze de CureVac, un vaccin care nu a fost aprobat niciodată

Cîţu: Vlad Voiculescu a semnat pentru 9 milioane de doze de CureVac, un vaccin care nu a fost aprobat niciodată

Florin Cîţu, Vlad Voiculescu FOTO Arhivă

Premierul Florin Cîţu l-a acuzat pe fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu că a semnat pentru comanda a nouă milioane de doze de vaccin care nu a fost aprobat. Declaraţia vine în contextul în care Vlad Voiculescu a spus că a fost cumpărată o cantitate mare de vaccinuri la ordinul premierului şi DNA a anunţat o anchetă privind achiziţia de vaccinuri de la începutul pandemiei până în prezent.

„Din păcate, domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru 9 milioane de doze de CureVac, un vaccin care nu a fost aprobat niciodată, dar e semnată comanda de domnul Vlad Voiculescu. Ca să fie foarte clare aceste informaţii. Cred că aceasta închide oarecum dezbaterea depsre cum s-au contractat vaccinurile. Ar trebui să explice de ce a făcut comandă pentru un vaccin care nu este avizat”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei Guvernului.
 
Premierul a mai declarat că vaccinurile au fost cumpărate anul trecut când nu exista nicio aprobare, iar după aceea alte cmenzi au fost făcute până în aprilie, adăugând că de atunci nu s-au mai făcut. „Doamna Mihăilă a făcut acum două luni de zile”, a mai spus premierul. 
 
„Poate trebuia să mă întrebaţi de ce s-a făcut o comandă pentru un vaccin care nu a fost aprobat. Comenzile nu le-a făcut premierul, ministerul Sănătăţii dacă credea că nu avem nevoie putea să nu facă comanda”, a mai completat Florin Cîţu. 
 
Premierul a mai explicat că „nimeni nu ştia la momentul respectiv, dacă vă uitaţi acum noi avem dozele entru 70% dintre persoane, nu avem mai mult, deci nimeni nu ştia că se vor vaccina doar 35% dintre persoane, dar dacă nu am fi avut dozele, ar fi fost mult, mult mai rău. Eu zic că în varianta în care avem doze şi românii decid dacă se vaccinează sau nu e mai bună decât varianta pe care o aveam înainte de a avea dozele, dar da, când un ministru semnează pentru un vaccin care nu este încă aprobat, aici poate că sunt semne de întrebare şi trebuie întrebat domnul ministru că el este expert”. 

Vlad Voiculescu a scris pe Facebook că „anchetarea de către DNA a modului în care România a achiziţionat vaccinurile este bine-venită: românii trebuie să ştie cum a decis Guvernul că e înţelept să le administreze banii în pandemie.În acest context, poate vă amintiţi că, pe la mijlocul lunii martie a acestui an, domnul viitor fost premier Cîţu a aruncat în public acuze la adresa mea cum că m-aş fi opus unei achiziţii suplimentare de vaccinuri. Nu direct, ci "pe surse" - aşa cum viitorul fost premier Cîţu, ajutat de consilieri angajaţi pe bani publici pentru nevoile de comunicare personale - a ales să comunice de altfel de fiecare dată când a vrut să îşi murdărească colegii din coaliţia de guvernare”. 

Fostul ministru a transmis că „decizia de a comanda vaccinurile a fost luată de viitorul fost premier şi comunicată Comisiei Europene”, în contextul în care „aveam deja un număr mare de vaccinuri”. 

„Ce am făcut atunci a fost să aduc la cunoştinţa întregului Guvern, în mod oficial (se poate consulta atât memorandumul din partea Ministerului Sănătăţii cât şi înregistrarea şedinţei de guvern care poate pot fi solicitată de la Secretariatul General al Guvernului) câteva lucruri:
1. Decizia de a comanda vaccinurile a fost luată de viitorul fost premier şi comunicată Comisiei Europene (pentru că a fost vorba de o achiziţie la nivel european) fără a se ţine cont de opinia ordonatorul de credite (adică cel care plătea) iar acesta era Ministerul Sănătăţii. Am cerut ca această practică de a decide pe bugetul aflat în răspunderea mea, fără a fi consultat, să înceteze;
2. Aveam deja un număr mare de vaccinuri comandate deja, în raport cu toate scenariile vis-a-vis de campania de vaccinare – fără a fi lăsaţi să ne implicăm de la nivelul Ministerului Sănătăţii, în nici un fel, în campania de comunicare sau în alte acţiuni care să îmbunătăţească această campanie;
3. Pentru achiziţia de vaccinuri deja antamată de viitorul fost premier, Ministerul Sănătăţii avea nevoie de sume suplimentare cel târziu la rectificarea bugetară; în Martie, bugetul anual al MS fusese deja pus pe butuci prin deciziile premierului;”, a scris fostul ministru pe Facebook. 

Potrivit fostului ministru al Sănătăţii, în urma deciziilor precipitate, tot prin decizia lui Florin Cîţu, România a comandat iraţional vaccinuri fără număr, a cumpărat doze peste necesar şi a ajuns în situaţia de a vinde şi dona mai multe milioane de vaccinuri decât orice altă ţară din Europa: nu din raţiuni umanitare, ci pentru că altfel ar fi expirat. Sper să aflăm din ancheta DNA şi felul în care au fost distribuite aceste doze.Românii chiar trebuie să ştie. Pentru că, dacă nu ar mai simţi că sunt prostiţi şi minţiţi constant, poate-ar avea ceva mai multă încredere în cei care le cer imperativ şi tot mai răstit să se vaccineze”.  

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările