Dăncilă minte. Iohannis nu poate numi ministru la Educaţie fără validarea de către Parlament a noii compoziţii politice a guvernului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandal pe tema amânării examenului de Rezidenţiat. Premierul Dăncilă şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declară că preşedintele Iohannis este de vină că se amână examenul de Rezidenţiat, pentru că nu numeşte ministru la Educaţie care să semneze  Ordinul de Ministru necesar organizării acestui examen.

Aşa cum face de circa o lună, premierul Dăncilă aruncă vina pe Iohannis că nu semnează decrete de numire a unor miniştri, deşi chiar domnia sa refuză să meargă în parlament conform art. 85 din Constituţie.

Ce declară premierul Dăncilă. Nu ştie, sau se preface că nu ştie?

Ce declară premierul Dăncilă:

Prin refuzul de a aplica decizia CCR şi a numi un ministru interimar la Educaţie, Klaus Iohannis periclitează o generaţie întreagă de tineri medici care nu vor putea susţine la timp examenul de rezidenţiat fără un ordin de ministru.

Preşedintele Iohannis ignoră nevoia pe care o are România de medici şi servicii medicale de calitate şi blochează cu bună ştiinţă accesul a mii de tineri absolvenţi la sistemul medical.

Domnule Klaus Iohannis, când puneţi în aplicare decizia Curţii Constituţionale?

În ce constă minciuna. Ministerul Educaţiei a avut deja ministru interimar, dl Breaz. Dna premier la propus pe dl Valeca ministru plin, (din Decizia CCR:  numirea, în funcţia de ministru al educaţiei naţionale, a domnului Şerban-Constantin Valeca şi încetarea efectelor Decretului nr.658/05.08.2019, prin care domnul Valer-Daniel Breaz, ministrul culturii şi identităţii naţionale, a fost desemnat ca ministru al educaţiei naţionale, interimar (adresa nr.5/5323));

Numai că numirea miniştrilor plini cade sub incidenţa art 85. din Constituţie, după cum constată şi CCR

Art. 85:

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Ultima decizia a CCR se referă doar la obligaţia preşedintelui de a numi miniştri interimari, şi a de revoca miniştri propuşi de premier. În privinţa numirii miniştrilor plini, preşedintele nu are voie să-i numească, fără îndeplinirea condiţiilor din art. 85, adică validarea de către parlament a noii compoziţii a guvernului.

Din motivarea deciziei CCR:

4. Constată că nu există conflict juridic de natură constituţională între primul-ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de refuzul Preşedintelui de a numi miniştrii titulari propuşi de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 şi nr.5/5325 din 26 august 2019.

Întrebarea este: premierul Dăncilă nu înţelege aceste lucruri, sau încearcă să prostească populaţia, acum în preajma moţiunii de cenzură şi a alegerilor prezidenţiale? Dar dna ministru Sorina Pintea, nici ea nu înţelege?

Iar faptul ca premierul minte rezultă şi din propunerea de ministru interimar la Educaţie a dlui Hurduc, deşi Educaţia a mai avut ministru interimar şi nu putem avea doi miniştri interimari succesiv.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite