Premierul Dăncilă are acum doar două variante: ori merge rapid în Parlament, ori demisionează. Altfel, se instalează haosul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu înţeleg argumentaţia unor comentatori, inclusiv a dlui Zegrean, care spun că guvernul poate funcţiona şi fără aprobarea parlamentului. Cei trei miniştri ALDE au demisionat după decizia partidului de a părăsi coaliţia. Ca urmare a schimbării compoziţiei politice a guvernului. Rezolvarea situaţiei create se găseşte doar în art. 85 din Constituţie, nu în 107 sau în alte articole.

Iar art. 85 nu vorbeşte de interimari, ci de orice fel de remaniere.

Ce spun actori politici

Preşedintele Iohannis, în urma analizelor Departamentului Juridic de la Cotroceni:

„Această situaţie duce la două concluzii posibile: fie doamnă Dăncilă nu a ştiut că era responsabilitatea sa, ceea ce denotă incompetenţă, fie a vrut să profite de acest context pentru a prelungi artificial momentul votului din Parlament, fapt deosebit de grav, pentru că pune în discuţie loialitatea sa faţă de cetăţenii României.“

„Avertizez PSD să pună rapid capăt acestei crize politice, care se poate transforma într-o criză cu efecte directe asupra cetăţenilor. PSD riscă să ducă România într-un blocaj, care poate însemna inclusiv întârzieri în plata pensiilor şi salariilor.“

Şi Victor Ponta reclamă asemănător:

Nu, nu se poate 44 de zile. E o nebunie. E ceva ce nu a existat niciodată şi nu poate să existe, pentru că nu se pot ţine şedinţe de Guvern. Doamna Dăncilă nu înţelege şi nu cunoaşte, dar nu se pot ţine şedinţele de Guvern, nu are cine să semneze documentele. Nu au delegat cei trei miniştri demisionari nimănui. Dacă nu mă înşel, o să expire imediat şi interimatul la Interne.“

Dacă premierul Dăncilă nu rezolvă problema creată de plecarea ALDE, ţara intră în haos

În momentul de faţă ne aflăm în situaţia că trei ministere nu funcţionează, neavând şefi, iar în curând expiră interimatele la interne şi educaţie. Rămân şi aceste două ministere fără şefi. Cel mai probabil premierul Dăncilă şi echipa sa n-au înţeles la ce se expun. Au crezut că ameninţarea reclamării la CCR a unui conflict de natură constituţională va rezolva problema. Aiurea! Durează cel puţin o lună până când CCR se pronunţă. Şi până atunci, stăm cu 5 ministere blocate, fără să funcţioneze? Ar fi un haos total. Pentru că miniştrii sunt ordonatori principali de credite,  fără semnătura lor nu se pot plăti salarii în ministere şi în  instituţiile subordonate. Şi Teodorovici admite că în lipsa a trei miniştri nu se pot da OUG-uri, iar săptămâna aceasta nu s-a putut ţine şedinţa de guvern.

Premierul Dăncilă are două variante. Ori merge rapid în parlament, săptămâna viitoare, pentru a cere decizia parlamentului pe noua compoziţie politică a guvernului, ori demisionează. Alte soluţii nu sunt. Dacă parlamentul  aprobă nouă compoziţie politică, preşedintele are obligaţia să semneze decretele de numire a miniştrilor.  Dacă nu, premierul Dăncilă demisionează, pentru că nu poate sta ţara 40 de zile cu cinci ministere închise. Iar dacă discutăm de ministerul de Interne, este vorba de securitatea naţională, nu ne putem permite riscuri în această zonă.

Şi dacă CCR i-ar da dreptate premierului, peste o lună, ce s-ar întâmpla? Preşedintele tot nu vrea să semneze numirea altor miniştri. Îl suspendă parlamentul cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale? Să fim serioşi!

Aici ne-a dus incompetenţa premierului Dăncilă, incapacitatea sa de a evalua evoluţia evenimentelor. Avea impresia că e suficient să facă declaraţii războinice la tv, şi toată lumea să-i dea dreptate. Că acum constată că nu e suficient, e problema dânsei. Dar să sufere o ţară întreagă, eventual prin neplata pensiilor şi salariilor, nu mai este de acceptat. O sfătuiesc să nu rişte să vadă reacţia populaţiei în această situaţie nedorită.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite