Premierul Ciucă, lăsat în ofsaid de Ciolacu şi Kelemen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Pachetul de măsuri economice şi sociale anunţate de Guvern îi are ca actori principali pe reprezentanţii PSD şi UDMR, contribuţia esenţială a liberalilor fiind încuviinţarea dată de premierul Nicolae Ciucă pentru acestea. De altfel, la conferinţa de anunţare a măsurilor, tot Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor i-au luat faţa şefului Guvernului.

Coaliţia a anunţat tot setul de măsuri prin care să ajute familiile nevoiaşe, elevii fără posibilităţi, agricultorii, întreprinderile mici şi mijlocii afectate de războiul din Ucraina sau administraţia locală. Aproape toate măsurile luate ţin de ministerele conduse de PSD-işti sau de UDMR-işti.  „E evident că PSD a lucrat la cele mai multe dintre măsuri”, a subliniat Marcel Ciolacu, luni dimineaţă. Un alt lider, Gabriel Zetea, a subliniat că „peste 90% din pachetul de măsuri care ar trebui să fie aprobat de Coaliţie este gândit şi propus de PSD”. Liberalii nici măcar nu i-au contrazis, singura nuanţă fiind că măsurile sunt luate de un Guvern, nu „rodul” muncii unui partid.  

Ciolacu, primul vestitor al măsurilor

Dovada clară a atitudinii PSD şi UDMR a fost evidentă la conferinţa de presă, când primul care a vorbit a fost Ciolacu, cel care a anunţat că familiilor nevoiaşe li se vor da vouchere de câte 50 de euro (circa 250 de lei), la două luni, pentru a putea să-şi cumpere şase alimente de bază, în timp ce elevii cu burse sociale vor mai primi vouchere lunare de 30 de euro până la finalul anului. Salariul minim ar putea fi crescut cu 200 de lei, opţional pentru fiecare angajator, bani care n-ar fi taxaţi, iar valoarea unui tichet de masă ar urma să crească de la 20 de lei la 30 de lei. De asemenea, salariul minim în agricultură şi industria alimentară ar urma să ajungă la 3.000 de lei, adică similar celui din sectorul construcţii.

Administraţia publică va fi ajutată prin permiterea ajustării contractelor la investiţii care presupun construcţii, în condiţiile în care preţul materialelor a crescut, măsură revendicată de UDMR, care a şi anunţat-o prin vocea lui Kelemen Hunor, al doilea vorbitor al conferinţei de presă. Înainte ca Nicolae Ciucă să înceapă să vorbească şi spre surprinderea acestuia, liderul PSD şi cel al UDMR au părăsit scena, invitând alături de premier doar câţiva miniştri.

Tradiţional, cel care vorbea primul era premierul. Acum, Nicolae Ciucă a fost lăsat în dreapta lui Ciolacu, liderul PSD fiind cel care, înainte să plece, a ocupat pupitrul central. De altfel, alături de Ciucă a venit un singur ministru PNL, Marcel Boloş, în timp ce social-democraţii i-au trimis la înaintare pe Adrian Câciu, Gabriela Firea şi Adrian Chesnoiu. Potrivit informaţiilor „Adevărul”, PNL a insistat doar pe tema creşterii cuantumului tichetului de masă şi sprijinul pentru administraţia locală în ceea ce priveşte investiţiile. În rest, PSD şi UDMR au condus discuţiile pe tema măsurilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite