Pregăteşte Guvernul graţierea şi amnistia clienţilor săi prin OG?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou semn de întrebare se ridică după publicarea în M. Of. a Legii nr. 353/2013 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară.La I. Economie şi finanţe, chiar la punctul 2 se prevede:

2. Reglementarea unor măsuri necesare instituţiilor sistemului justiţiei şi administraţiei penitenciare, pentru punerea în aplicare a noilor coduri;

Să urmărim contextul care ne poate conduce la o asemenea concluzie.

De la început construcţia USL („să luăm toată puterea, nu doar guvernarea”) a avut drept scop anihilarea independenţei justiţiei, pentru salvarea înaltelor feţe USL,  a clienţilor şi sponsorilor din „ghearele” justiţiei.

Şi a doua suspendare a preşedintelui a avut drept scop, abia mascat, acest obiectiv.

O nouă încercare disperată s-a produs în marţea neagră, 10 decembrie. Deşi deconspirată şi retrasă de pe ordinea de zi a Parlamentului, cu Victor Ponta plecat din ţară, iar Crin Antonescu făcând eforturi disperate de a se extrage din operaţia toxică având drept obiectiv salvarea penalilor politici, încercarea n-a fost abandonată, ci doar amânată.  „Am incercat, dar n-a mers”, se scuză acum Ponta in ochii baronilor.

O altă încercare de amânare a socotelilor cu justiţia a fost declaraţia lui Ponta, în 16 decembrie, de la sediul PSD:

„obişnuiţi-vă, încă 11 luni va face rău, va băga oamenii în închisori, va distruge cât va putea. Dar, dacă am rezistat nouă ani şi o lună, mai rezistăm încă 11 şi oamenii aşteaptă ca noi, PSD, să închidem epoca neagră Băsescu”

Se pare, însă, că n-a fost bine primită. Baronii nu mai au rabdare 11 luni. Vor să scape acum de închisoare sau de urmărire penală.

Presiunea asupra guvernului, asupra lui Victor Ponta personal, este uriaşă.

Adrian Năstase, Liviu Dragnea, Dan Voiculescu, Relu Fenechiu, Gigi Becali, Cătălin Voicu, Bogdan Ciucă, foşti miniştri, deputaţi, senatori, şefi de Consilii Judeţene, primari, cu dosare pe rol la parchete sau instanţe, aşteaptă cu gura arsă un semn de la Victor Ponta că i-a salvat de la executarea de pedepse, sau de perspectiva de a intra în puşcărie.

Anul electoral 2014, fără sprijinul decisiv al baronilor şi primarilor, ar fi un eşec anunţat. Credinţa PSD a fost şi a rămas că primarii şi baronii aduc voturi, indiferent de ce face guvernul. Maşinăria de partid. Fără această maşinărie guvernul este un cal mort.

Cum să nu ţină cont Victor Ponta de ce-i cere „maşinăria” care-l urcă sau coboară în/din fruntea piramidei puterii?

Sigur, reacţia UE şi SUA a fost, este şi va fi pe măsură faptelor. Plus reacţia internă, mai puţin riscantă în ochii puterii. Banii de pensii şi salarii vin în fond de la instituţii creditoare occidentale, că Rusia a refuzat să finanţeze România. Iar certificatul de bună purtare dat de FMI este necesar să ţină jos dobânzile pe care le plăteşte România la împrumuturi.

Aşa dar, Ponta se află între ciocan şi nicovală. Între presiunea uriaşă a baronilor, care-i spun: „noi te-am făcut premier, noi te dăm jos” şi bruma de credibilitate, pe cale s-o piardă definitiv, în ochii partenerilor euro-atlantici.

Ce va face în continuare, ce va conta mai mult? Greu de spus.

O Ordonanţă de guvern poate da oricând, ca un cadou de sărbători pentru penalii USL. Avocatul Poporului, singurul care putea ataca la CCR o astfel de OG, a demisionat, acuzând presiunile la care a fost supus. Probabil a fost atenţionat a ce urmează să se întâmple şi n-a vrut să-şi încarce conştiinţa.

Utilizarea OUG-urilor sau OG-urilor şi-a demonstrat utilitatea şi eficienţa în vara anului 2012, când lovitura de stat a căpătat aparenţe de legalitate cu ajutorul acestor acte normative.

Formularea sibilinică din Legea de abilitare, „reglementarea unor măsuri necesare instituţiilor sistemului justiţiei şi administraţiei penitenciare, pentru punerea în aplicare a noilor coduri” poate însemna orice, inclusiv golirea penitenciarelor, având în vedere aplicarea prevederilor noilor coduri. Sau poate însemna orice alte măsuri.

Vom urmări ce se întâmplă în perioada următoare, inclusiv reacţia miniştrilor liberali din guvern, care, aşa cum s-a văzut, nu vor să fie parte la noi „măgării” ale guvernului Ponta.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite