Predoiu, despre excluderea lui Danileţ: CSM a riscat foarte mult cu această decizie. Dezbaterile vor fi exacerbate prin politizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catalin Predoiu FOTO Facebook Catalin Predoiu

Ministrul Justiţiei susţine că judecătorii CSM "au riscat foarte mult" când au decis excluderea lui Cristi Danileţ din magistratură, menţionând că situaţia judecătorului a născut controverse care, cel mai probabil,vor duce la dezbateri politizate. Cătălin Predoiu menţionează că prevederile privind sancţiunile disciplinare au fost preluate în anul 2011, comparând criticile de atunci ale PSD pe această temă cu cele recente ale USR.

"Cazul domnului judecător Danileţ este unul care a născut deja controverse şi dezbateri aprinse într-un context şi aşa inflamat de întârzierile şi blocajele agendei Justiţiei în 2021. Sunt conştient că aceste dezbateri vor fi exacerbate prin politizare, ceea ce va adânci şi mai mult ”faliile” de opinii din sistemul judiciar, fenomen care, la rândul său, va face şi mai dificilă sarcina Ministerului Justiţiei de a lucra şi coopera cu acest sistem pe teme sensibile.

CSM a riscat foarte mult cu această decizie, iar dacă acesta este noul nivel de exigenţă pe care doreşte să îl impună în sistemul judiciar la nivel de politică disciplinară, atunci el trebuie impus la modul general şi fără excepţii, pentru a nu crea favoritisme", transmite Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiţiei menţionează că nu se va pronunţa pe fondul cauzei până când situaţia nu va fi tranşată de judecători.

"În ceea ce priveşte prevederile privind sancţiunile disciplinare din lege, ele au fost preluate în anul 2011, în urma unui studiu de drept comparat, din legislaţia germană, daneză, olandeză şi suedeză, ţările cu cel mai ridicat nivel de exigenţă disciplinară din Europa. Ele au fost adoptate în ciuda unei opoziţii dure din partea PSD. Acum văd că ele sunt criticate de USR. Interesant!", a completat ministrul.

Secţia pentru Judecători a CSM a decis excluderea din magistratură a lui Cristi Danileţ, acesta fiind acuzat de abateri disciplinare ca urmare a postării unor clipuri pe Tik Tok. Judecătorul a anunţat că va contesta decizia. Mai mulţi politicieni din USR şi PNL, precum şi personalităţi din viaţa publică, au criticat decizia Consiliului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite