Preda: Va alege Traian Băsescu confruntarea sau consensul? Altă opțiune nu are!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Preda
Cristian Preda

Într-o recentă postare pe blogul personal, europarlamentarul PDL Cristian Preda se întreabă ce va face Traian Băsescu odată ce se va întoarce la Cotroceni, semnalând că președintele n-are decât două opțiuni: confruntarea sau consensul.

Preda face o comparație între cele două suspendări ale președintelui Traian Băsescu, cea din 2007 și cea din luna iulie. "A doua suspendare s-a deosebit radical de prima", afirmă democrat-liberalul.

Preda amintește că suspendarea lui Băsescu de acum cinci ani a ținut mai bine de două luni, din februarie până în aprilie, " întrucât atunci parlamentarii au alcătuit o comisie de anchetă și au încurajat o amplă dezbatere publică". De asemenea, el a subliniat că la patru zile de la referendum, Băsescu s-a întors la Cotroceni.

"În 2012, durata a fost distribuită cu totul altfel: dacă suspendarea a fost ultra-rapidă, dacă la rândul ei campania a fost diminuată cu o săptămână față de acum cinci ani, ritmul a devenit foarte lent după referendum", constată Preda. "Întârzierea a fost provocată de o strategie de contestare a rezultatelor, a listelor electorale, a judecătorilor din CCR, a procedurilor de oficializare a deciziei Curții etc.", mai scrie europarlamentarul.

"Între cea dintâi suspendare și alegerile legislative s-a scurs un an și jumătate. (...) În 2012, condițiile politice sunt diferite. Până la scrutinul legislativ mai sunt fix 3 luni. Guvernul e tot unul de coaliție, tot minoritar, dar voturile pe care se bazează în Parlament sunt mai puține decât cele de care dispunea Tăriceanu în 2007-2008. Sprijinul de care se bucură Președintele a fost mult diminuat, iar USL anunță o coabitare bazată pe aprigă confruntare", notează Preda.

În condițiile în care PDL a făcut un apel către moderație și compromis, Preda se întreabă ce va face președintele Traian Băsescu. "Va alege oare confruntarea sau consensul?", se mai întreabă Preda, concluzionând că nu există o a treia opțiune.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite