UPDATE Precedent periculos. PNL a depus un amendament la legea stării de alertă care încalcă flagrant Constituţia. L-a retras între timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PNL Ludovic Orban
Liderul PNL Ludovic Orban

Deputatul PNL Florin Roman a depus un amendament prin care legea stării de alertă, dezbătută acum de Parlament, ar trebui să intre în vigoare imediat după promulgare. Amendamentul încalcă flagrant Constituţia, care stipulează că orice lege intră în vigoare la trei zile după publicarea în  Monitorul Oficial. Legea privind starea de alertă va produce efecte începând de luni. În weekend, Guvernul nu va putea îngrădi libertatea de mişcare

UPDATE Florin Roman a anuţat că renunţă la amendament: Înţeleg că opiniile juridice sunt diferite. Avocatul Poporului ar putea sesiza CCR în baza acestui amendament. Prin urmare, Guvernul va trebui să găsească cele mai bune soluţii. 

***

Amedamentul lui Florin Roman a fost adoptat de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor cu voturile PNL, PRO România şi Minorităţi. PSD nu a votat, în timp ce USR şi UDMR s-au abţinut de le vot. Amendamentul urmează să intre la votul final în plenul Camerei Deputaţilor. Dacă va trece, legea va intra în vigoare vineri, în prima zi a stării de alertă, deşi e profund neconstituţional. 

Art. 78 din Constituţie: ”Legea se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei.”

CCR a decis: ordonanţa de urgenţă care reglementează starea de alertă e constituţională, cu o condiţie - drepturile şi libertăţile cetăţenilor să nu fie îngrădite printr-o nouă ordonanţă de urgenţă, ci printr-o lege organică. Prin urmare, nu va mai fie nevoie de o declaraţie pe proprie răspundere pentru a circula în afara localităţii. Însă terasele vor rămâne închise. De asemenea, toate măsurile anunţate de Klaus Iohannis vor intra în vigoare.

În cazul în care legea dezbătută în Parlament va trece cu amendamentul lui Florin Roman, Guvernul va putea impune restricţii de mişcare începând de vineri. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite