Preasfânta campanie electorală sau când popii devin politruci sub acoperire: milioane de lei pentru milioane de voturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discursuri politice în biserică, bileţele cu mesaje electorale împărţite în curtea mănăstirilor, lăcaşuri de cult transformate în locuri de pelerinaj pentru politicieni şi titluri de onoare date chiar de cei mai mari oameni din BOR şefilor Guvernului. Aşa şi-au arătat, în acest an electoral, trimişii Domnului susţinerea pentru anumiţi oameni politici. Aceştia din urmă au fost parcă mai darnici cu finanţarea bisericilor, făcută din bani publici.

Deputatul PSD Cătălina Ştefănescu şi Stela Arhire, secretar general pentru Diasporă al PSD, au mers la Paris, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, ca să le spună românilor din Franţa că Guvernul Ponta este singurul guvern preocupat de problemele nevoiaşilor. Evenimentul de la finalul lunii octombrie s-a petrecut chiar într-o biserică românească din Paris, Ştefănescu şi Arhire stând în faţa icoanelor, lângă preotul orthodox al lăcaşului sfânt. 

În ciuda faptului că au venit cu promisiuni, că vor aduce 20.000 de cărţi pentru cele trei biserici ale românilor din Paris, reprezentantele PSD au fost huiduite. „Am venit să vă ajutăm şi avem nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a identifica problemele şi pentru a veni în rezolvarea lor. Trebuie să fim uniţi, suntem români! Vă mai spun un singur lucru: Diaspora nu are culoare politică”, le-a spus Stela Arhire enoriaşilor români adunaţi în biserica din Paris. „Guvernul Ponta a fost primul Guvern care....”, a continuat secretarul general pentru Diaspora al PSD, dar  a fost oprit de huiduielile celor din biserică.

„La întâlnirea cu românii de la Paris. Mândre că suntem românce” a scris Cătălina pe pagina de Facebook, după vizita de la Paris (sursa: Facebook Cătălina Ştefănescu)

image

„Politică nu în biserică!”

„Nu-i normal!”, „Să-i transmiteţi lui Ponta să nu fure atâta!” au fost comentariile enoriaşilor nemulţumiţi. „Fiind singurul partid de stânga (PSD – n.r.) este singurul apropiat de nevoiaşi. Este singurul guvern care are un departament pentru românii de pretutindeni, care are un ministru pentru românii de peste hotare, tocmai pentru a intâmpina mai uşor probleme dumnevoastră”, a spus deputatul PSD Cătălina Ştefănescu. Răsunsul enoriaşilor a fost unul ostil: „Politică nu în biserică!”

Pentru a mai calma spiritele, preotul ortodox şi român din biserica de la Paris a luat microfonul invitatelor sale şi le-a vorbit credincioşilor. Oamenii, însă, au vociferate şi în timpul discursului acestuia. „Noi aici, în Occident, nu avem culoare politică. Noi nu votăm…”, a spus părintele. Imediat a fost intrerupt de un credincios: „Ba da, votăm!”. „Dacă cineva vine să-ţi vorbească, noi nu putem să huiduim”, şi-a continuat preotul discursul.

Episodul din Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Paris a fost filmat, iar clipul circulă pe internet. PSD nu a comentat incidentul, ba, mai mult, cele două reprezentante ale partidului au lăsat de înţeles că vizita a fost un succes. „Le mulţumesc din suflet românilor din Franţa, care ne-au oferit, mie şi Cătălinei Ştefănescu, o primire extraordinară la Paris”, a scris pe pagina de Facebook, Stela Arhire, după vizita în capitala Franţei.

Umbra lui Ponta la Cozia

Credincioşii care au fost, sâmbătă, la Mănăstirea Cozia (judeţul Vâlcea) au primit bileţele cu mesaje electorale, împărţite în curtea lăcaşului de cult: „Stimate alegător creştin-ortodox, când votezi, nu îţi trăda credinţa şi neamul! Votează Victor Ponta, român şi creştin-ortodox!”. După îndemnul electoral, bileţelul mai conţine şi o parte dintr-o rugaciune a preacuviosului Paisie Aghioritul.

Contactat de „Adevărul”, Vartolomeu Andronie, stareţul Mănăstirii Cozia, a susţinut că toată povestea ar fi pornit „de la o femeie „Am fost în Italia, la un control, fiind bolnav cu ochii. Am primit vestea de la un părinte. Cineva l-a anunţat că s-au împărţit aceşti fluturaşi. În mănăstire, însă, nu s-a consumat nicio acţiune cu tentă electoral. Din ce am înţeles, dar nu e nimic sigur, o femeie ar fi fost văzută împărţind aceşti fluturaşi. Noi întodeauna am avut în minte că astfel de activităţi trebuie interzise în mănăstire, dar e posibil să scape, pentru că personalul nu e numerous şi noi suntem ocupaţi cu tot felul de ascultări. Nu putem sta de pază tot timpul”.

Purtatorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a susţinut că este vorba despre „iniţiative ale unor membri sau simpatizanţi de partid care nu au binecuvntarea Bisericii”. „Reînnoim îndemnnul Bisericii către oamenii politici şi către partide de a nu folosi imaginea şi reprezentanţii Bisericii în scopuri electorale”, a mai spus Stoica.

Bileţel primit de un credincios la Mănăstirea Cozia. FOTO: Sabin Gherman (Facebook)

image

Circulara de la Mitropolia Clujului

Preoţii clujeni au primit, tot în Campania electoral pentru prezidenţiale, o circulară din partea Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, prin care li se spune să-i îndemne pe enoriaşi să meargă la vot în turul doi al alegerilor prezidenţiale, din 16 noiembrie, pentru a alege un preşedinte „creştin ortodox”, se arată într-un material difuzat pe TVR Cluj. Reporterii au sunat mai mulţi preoţi din judeţ şi s-au dat drept reprezentanţi ai Centrului Eparhial pentru a-i întreba dacă au primit circulara respectivă. Iată una dintre conversaţiile purtate de reporter cu un preot clujean: „Preot: Da, da! Am primit, am primit. R: Şi e în regulă? Ştiţi cum trebuie să le spuneţi?  R: În ideea că oamenii trebuie să meargă din nou la vot. Că trebuie să alegem un preşedinte creştin ortodox, român...din ce am înţeles eu.” Reprezentanţii Mitropoliei dar şi purtătorul de cuvânt al Patriarhiei neagă aceste acuzaţii: „Sunt întrebări scoase din context”, a spus Constantin Stoica.

Legături neortodoxe

Legăturile strânse dintre politicieni şi feţele bisericeşti au stârnit, de-a lungul timpului, numeroase controverse în România. Câteva episoade:

Constanţa. La finalizarea cartierului Henri Coandă, proiect care i-a adus lui Radu Mazăre, primarul Constanţei, un dosar penal, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, l-a asemănat pe edil, în anul electoral 2012, cu Sfântul Vasile cel Mare: „Domnul Mazăre nu este ceea ce vedeţi. Rar am întâlnit un om cu atâtea sentimente profunde şi vorbe responsabile“ (foto dreapta, sursa: Mediafax).

image

Cluj. „Cu inima largă îi acordam Crucea Transilvană celui ce a fost principalul nostru sponsor, domnului prim-ministru (Victor Ponta - n.r.), cea mai mare distincţie a Mitropoliei noastre. Vrednic este!”, a susţinut Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, pe 6 decembrie 2013, la inaugurarea campusului teologic din Cluj, ridicat cu o investiţie de 16 milioane de lei, în principal de la Guvern.

Iaşi. În mai 2012, la Iaşi, inaugurarea ansamblului imobiliar Palas, premierul Victor Ponta şi primarul Iaşului, Gheorghe Nichita (PSD), au ajuns şi la Catedrala Mitropolitană, unde urmau să se întâlnească cu ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Au fost întâmpinaţi de preotul Florin Chirilă şi de preotul Dosoftei Şcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane. Ponta a întrebat, într-un context protocolar, „Ce mai faceţi?”, iar preotul Chirilă s-a grăbit să răspundă: „Ce
să facem? Muncim ca domnul primar să iasă cu majoritate!”.

Suceava. În campania electorală din 2004, Guvernul Năstase a aprobat o hotărâre privind retrocedarea a 95.000 de hectare de pădure către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Năstase, însoţit de numeroşi susţinători, a participat în vara lui 2004 la un eveniment organizat la Mănăstirea Putna. „Adrian Năstase s-a înscris în rândul marilor ctitori şi ocrotitori ai mănăstirilor”, spunea, atunci, ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Legea a fost, însă, declarată neconstituţională, fiind atacată chiar de PSD, după schimbarea Guvernului. „Iliescu şi Năstase sunt şarlatani”, a fost reacţia imediată a lui ÎPS Pimen.

Teleorman. Vicepremierul Liviu Dragnea (PSD), fost şef al CJ Teleorman, este inculpat pentru magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă se dovedeşte a fi „vrednic” pentru înaltele feţe bisericeşti ale BOR. El a primit ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” de la Patriarhul Daniel. (Corespondenţi „Adevărul”)

Milioane de lei de la Guvern pentru Biserică

„Cine nu spune, nu primeşte”, declara Victor Ponta, pe 15 august 2014, în cadrul unei vizite la Nicula. La mănăstirea clujeană a fost primit, atunci, de mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, care i-a făcut premierului o scurtă prezentare a lăcaşului de cult şi i-a spus: „Şi acum suntem în construcţie. Se străduieşte stareţul să iasă ceva frumos”. Premierul i-a răspuns: „Ne zice părintele de ce mai are nevoie”.  După două săptămâni, Guvernul a alocat, din fondul de rezervă bugetară, 2 milioane de lei pentru Nicula. Alte câte 2 milioane de lei au mers, din acelaşi fond de rezervă, la Centrul Eparhial din Iaşi şi tot atâţia bani la Mănăstirea Tismana din judeţul Gorj.

image

Guvernul Ponta a aprobat, în şedinţa din 15 octombrie 2014, acordarea a 6 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru finanţarea a două catedrale din Madrid şi Barcelona, respectiv a două lăcaşe de cult din Gorj şi Cluj. Este vorba de Catedrala „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“ din Madrid (Spania) - 2.000.000 de lei, Catedrala „Sfântu Gheorghe“ din Barcelona (Spania) - 1.000.000 lei, Mănăstirea Lainici (Gorj) - 2.000.000 lei şi Catedrala Greco-Catolică din Cluj-Napoca - 1.000.000 lei.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite