Poziţia UDMR privind desfiinţărea SIIJ, discutată de vicepremierului Kelemen Hunor cu însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor şi David Muniz FOTO: Facebook
Kelemen Hunor şi David Muniz FOTO: Facebook

Vicepremierul Kelemen Hunor a transmis că a abordat problema desfiinţării SIIJ într-o discuţie cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, David Muniz, în cadrul căreia a susţinut poziţia UDMR de a transfera competenţele către Parchetul General.

”Secţia Specială de Investigaţii în Justiţie (SIIJ) a fost, printre altele, subiectul dialogului pe care l-am avut cu domnul David Muniz, Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti. Am subliniat, în cadrul şedinţei, că toţi membrii coaliţiei sunt de acord cu desfiinţarea Secţiei Speciale, singura întrebare este unde să fie transferate competenţele acestui departament special. Poziţia UDMR este foarte clară: competenţele SIIJ ar trebui transferate Parchetului General”, a transmis Kelemen Hunor pe Facebook. 

Vicepremierul a explicat că „acesta ar fi o modalitate corectă, şi asemenea, ar fi extrem de importantă pentru cetăţeni, deoarece numai astfel se poate garanta că judecătorul şi procurorul rămân independenţi în proceduri şi în decizie”.

El a adăugat că „în cadrul aceleiaşi întâlniri a fost abordată şi problema traficului de persoane, care afectează România”, iar „pentru eradicarea fenomenului este necesară o cooperare mai strânsă între instituţiile statului, mai multe state europene, biserică, şi organizaţii nonguvernamentale”. 

Desfiinţarea SIIJ a pus probleme Coaliţiei. UDMR spune că este pentru desfiinţare, însă doreşte introducerea unui amendament care ar duce dosarele magistraţilor la o secţie din Parchetul General. Colegii de coaliţie, USR-PLUS şi PNL, vor ca dosarele să meargă la unităţile de Parchet specializate în infracţiunile săvârşite. Vicepremierul Dan Barna spune că UDMR se va opune oricărei variante pentru desfiinţarea SIIJ şi că nu există niciun interes al acestui partid ca un angajament din programul de guvernare să devină realitate.

În ceea ce priveşte ruperea Coaliţiei, premierul este încrezător că se va găsi o soluţie, iar Coaliţia de Guvernare este „puternică”. De asemenea, el spune că ”Ministerul Justiţiei trebuie să susţină Parlamentul şi coaliţia să găsească o soluţie ca să trecem peste acest moment”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite