Portretul lui Mircea Ionescu-Quintus, cu bune şi cu rele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Ionescu Quintus Foto: Adevărul
Mircea Ionescu Quintus Foto: Adevărul

S-a născut pe 18 martie 1917, la Cherson, în Ucraina, unde părinţii săi erau refugiaţi. Liberal încă din 1936, când se înscrie în partid, Quintus a avut o viaţă de poveste şi a fost în preajma unor mari personalităţi ale României. I-a cunoscut pe I.G. Duca şi Nicolae Iorga, a luptat pe front, în Al Doilea Război Mondial, a fost deţinut politic şi a lucrat la Canal. Dar a fost şi informator al Securităţii.

Fostul preşedinte al PNL Mircea Ionescu-Quintus a fost decorat de către preşedintele Klaus Iohannis, vineri, la Palatul Cotroceni, cu Ordinul ”Steaua României” în rang de Ofiţer. Mâine, seniorul liberal va împlini 100 de ani. De formaţie avocat, Quintus a fost preşedinte al Partidului Naţional Liberal între 1993-2001, senator de Prahova, ministru al Justiţiei în Guvernul Stolojan, preşedinte al Senatului, profesor de drept constituţional, iar acum preşedinte de onoare al PNL.

Perioada comunistă şi colaborarea cu Securitatea
La începutul perioadei comuniste este arestat de două ori, iar în 1952 este trimis la Canal ca deţinut politic. La ieşirea din arest este racolat de Securtiate, cu care a colaborat mai mulţi ani. Scandalul colaborării a izbucnit în 2000, când CNSAS a anunţat că seniorul liberal a fost informator al Securităţii.

Mircea Ionescu-Quintus a contestat decizia, însă cererea i-a fost respinsă, iar abia după doi ani a obţinut dovada că nu a făcut poliţie politică. Într-un interviu pentru „Adevărul“, liberalul spunea despre perioada în care a fost colaborator: „N-am ştiut nicio clipă că interogatoriile care mi se luau se consemnau. Fusesem deţinut politic, întrebările erau obligatorii. Când nu au mai fost mulţumiţi de relaţia cu mine, m-au scos din interogatorii.“, a explicat seniorul liberal.

A refuzat pensia specială
În 2015, în momentul în care aleşii doreau introducerea unor pensii speciale pentru parlamentari, Mircea Ionescu Quintus a declarat că, în cazul în care i se va acorda o pensie specială, în urma celor 10 ani cât a fost parlamentar, o va refuza, iar dacă pensiile se vor acorda la cerere, nu va face niciodată o solicitare care să-l "ruşineze".

Prima decoraţie i-a fost oferită în 2002, când Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul ”Steaua României” în rang de Cavaler. În 2009, cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, este ridicat la gradul de general de brigadă de către preşedintele Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite