Portretul ministrului refuzat. Traseul Olguţei Vasilescu, de la Vadim Tudor la Liviu Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Olguţa Vasilescu. Foto: Inquam
Lia Olguţa Vasilescu. Foto: Inquam

Lia Olguţa Vasilescu şi-a început cariera încă de la 17 ani, alegând politica chiar înaintea facultăţii. A pus umărul la consolidarea PRM alături de Corneliu Vadim Tudor, dar a schimbat tabăra în 2008, apartenenţa la PSD aducându-i şi funcţia de primar al Craiovei. În 2017 a petrecut o noapte în arest, în urma mai multor acuzaţii de corupţie. Cine este Lia Olguţa Vasilescu, politicianul pe care Klaus Iohannis nu îl mai vrea în Guvern.

Lia Olguţa Vasilescu (44 de ani) a decis că vrea să fie politician încă de la 17 ani, contribuind, în 1991, la fondarea Partidului România Mare. I-a rămas fidelă lui Corneliu Vadim Tudor până în 2007. În 1997 a absolvit Facultatea de Litere şi Istorie a Universităţii din Craiova, o parte din perioada studenţiei fiind însă şi preşedintele Organizaţiei de Tineret a PRM Dolj. Tot din 1997 şi până în 2000, fostul ministru al Muncii a fost, pe rând, redactor, şef al departamentului de Investigaţii şi redactor şef adjunct la cotidianul „Cuvântul Libertăţii” din Craiova, ziar care propovăduia mesajele lui Vadim Tudor. Olguţa Vasilescu a devenit în 2000 purtătorul de cuvânt al PRM şi a avansat în funcţia de preşedinte al Organizaţiei de Tineret pe ţară, poziţie pe care şi-a şi păstrat-o până în 2007, la plecarea din partid.

Între timp, Lia Olguţa Vasilescu şi-a continuat studiile cu un curs la Colegiul Naţional de Apărare pe care l-a urmat în 2001. Nu precizează însă numele acestuia sau perioada, dar, potrivit site-ului instituţiei subordonate Ministerului Apărării, durata maximă a programelor de studiu este de şase luni. Potrivit CV-ului, Olguţa Vasilescu a obţinut şi un doctorat în Sociologie la Universitatea din Bucureşti, însă fostul ministru nu oferă alte detalii suplimentare nici în cazul acestei diplome.

PSD a propulsat-o în Guvern

Din poziţia de membru PRM, Vasilescu a avut un mandat de deputat de Dolj, între 2000 şi 20004. Odată cu obţinerea titlului de doctor, Lia Olguţa Vasilescu a schimbat însă şi tabăra politică, migrând în 2008 la social-democraţi şi ocupând acolo direct poziţia de senator de Dolj. Vasilescu a adăugat la CV şi un mandat de primar al Craiovei, funcţie pe care a ocupat-o până în 2016. A revenit pentru scurt timp la poziţia de deputat şi membru al Comisiei pentru muncă din Parlament, dar în 2017 a fost propusă în Cabinetul Grindeanu pentru funcţia de ministru al Muncii. Lia Olguţa Vasilescu face parte din cei trei miniştri care au supravieţuit schimbărilor de Guvern ale PSD, rămânând în continuare un om cheie pentru social-democraţi. 

Ministrul fără avere

Spre deosebire de Ilan Laufer, prima propunere PSD pentru Ministerul Dezvoltării, Lia Olguţa Vasilescu poate fi considerată ministrul cu cea mai proastă situaţie financiară din Executiv. Potrivit declaraţiei sale de avere, aceasta nu are pe numele său niciun titlu de proprietate: nici casă, nici apartament, nici terenuri, nici autoturisme. Are în schimb bijuterii în valoare de 10.000 de euro şi trei conturi care nu depăşesc împreună suma de 40.000 de euro.

În arest pentru o noapte, alături de „intelectuale”

Pe 19 iulie 2016, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Olguţa Vasilescu, pentru luare de mită şi spălare de bani, alături de Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii nonprofit. Potrivit rechizitoriului, în 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări, aceasta primind de la un om de afaceri suma de 25.000 de euro.

În ianuarie 2017, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis să retrimită la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) dosarul în care ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, este acuzată de fapte de corupţie din perioada în care a fost primar al Craiovei, respingând totodată şi cererea procurorilor ca dosarul să fie trimis la instanţa supremă. Fostul ministru al Muncii a fost reţinută pentru o singură noapte, însă a declarat la ieşirea din arest că „a fost tratată bine” şi că „închisorile din România sunt pline de intelectuali”.

De asemenea, Olguţa Vasilescu a subliniat că simte că de mai mulţi ani trăieşte „sub lupă“, dar face faţă presiunii care se pune pe ea. „Am fost urmarită trei luni de zile pe siguranţă natională, am filmări în casă, filmări pe stradă. Nu au găsit nimic. Eu am aflat târziu cand am vazut dosarul. Eu nu ştiam pentru ce sunt judecată. S-au făcut presiuni asupra funcţionarilor primăriei. Poţi sa fii ascultat în casă, făra să intre neapărat în casă“, a mai spus ministrul social-democrat, într-o emisiune la Antena 3.

Vasilescu, discurs laudativ la adresa mareşalului Antonescu

Deşi Ilan Laufer, prima propunere PSD pentru funcţia de ministru al Dezvoltării, l-a acuzat pe Klaus Iohannis de antisemitism, colega sa de partid şi cea care a fost menţionată drept a doua nominalizare social-democrată pentru Dezvoltare, a avut, în 2002, un discurs omagial la adresa Mareşalului Ion Antonescu, unul dintre figurile politice din istoria României recunoscute pentru crimele comise împotriva evreilor. Vasilescu l-a criticat cu această ocazie şi pe liderul PSD de atunci, Adrian Năstase.

„Ordonanţa nr.31/2002, o insultă la adresa oricărui român, nu urmăreşte altceva decât o luptă cu statuile ridicate în memoria eroilor neamului. Mai mult, deşi nimeni nu i-a cerut-o, Adrian Năstase l-a numit pe Mareşalul Antonescu criminal de război, dând o palmă nemeritată întregii armate române. [...] Mareşalul Antonescu, cel care a salvat zeci de mii de evrei, cărora le-a dat paşapoarte semnate în alb pentru a putea ajunge în Palestina. […] mareşalul Antonescu, cel care a luptat pentru ca România să se afle în graniţele ei fireşti...”, a susţinut Lia Olguţa Vasilescu în Plenul Parlamentului, potrivit stenogramelor de pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite