Portretul lui Mihai Fifor, „salvatorul“ de la MAI: gafe de proporţii, oportunism şi trădări politice. A început deja cu stângul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Fifor
Mihai Fifor

Deşi Viorica Dăncilă a prezentat numirea vicepremierului Mihai Fifor în calitate de ministru de Interne interimar ca pe o realizare, reuşitele acestuia de la alte ministere lasă de dorit, Fifor făcându-se remarcat în trecut doar prin gafe, bâlbe şi trădări politice. Fifor a condus ministere ca: transporturi, apărare, administraţie, economie, iar acum la interne, cu toate că profesia sa de bază este filosof

Ca ministru al Apărării, Fifor a comis o gafă de proporţii, care i-a adus lauda propagandei ruse.  În august anul trecut, acesta susţinea într-o emisiune televizată că baza militară de la Deveselu adăposteşte rachete balistice şi că „niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice”. Afirmaţia lui Fifor  este identică cu ideile răspândite de propaganda rusească, deşi scutul de la Deveselu este defensiv, iar rachetele sunt interceptoare, nu balistice. După reacţiile din media şi vocile care îi cereau demisia, Fifor a venit a revenit a doua zi asupra declaraţiilor şi a afirmat că a fost o greşeală de înţelegere. „În niciun caz nu aş putea vreodată afirma că la baza de la Deveselu avem rachete balistice”, adăuga acesta.

Nu a fost singurul episod în care Fifor a pus MApN într-o situaţie delicată. Într-o scrisoare adresată în 6 iunie 2018 fostului ministru al Apărării, Mihai Fifor, oficialii companiei americane Circinus susţin că sistemul de comandă şi control utilizat în prezent de Armată, cunoscut sub numele de BC2A, este o ”soluţie falimentară” şi că pune în pericol viaţa militarilor, după cum a dezvăluit G4media.

Duplicitar

La începutul lunii iunie, Mihai Tudose a dezvăluit, a păstrat două hârtieii semnate de Mihai Fifor, în calitate de ministru al Apărării. În cea transmisă către el, vicepremierul îi comunica că este bine ca statul să preia acţiunile de la şantierul naval Mangalia, în timp ce în cealaltă scrisoare, destinată ministrului Economiei de la acea dată, Gheorghe Simion, susţinea contrariul. Mihai Fifor a fost la fel de duplicitar şi în relaţia cu liderii PSD. După ce în 2016 Fifor intra în graţiile lui Liviu Dragnea, acesta avea să semneze mai târziu scrisoarea puciştilor în care se cerea demisia liderului partidului. După ce scrisoarea nu a produs niciun efect, Fifor s-a dat peste cap şi a negat faptul că a semnat-o şi a declarat că „eu nu pot să mă dezic vreodată sau să plec de lângă liderul de partid vreodată”.

În urmă cu o lună, la Congresul PSD, Mihai Fifor a fost numi secretar general al partidului. Potrivit unor imagini Mihai Fifor este surprins că îl bate peste umăr şi îl felicită pe unul dintre delegaţii social-democraţi care l-au huiduit pe Marian Oprşian, determinându-l pe acesta să părăsească scena. Confruntat cu imagile chiar de Marian Oprişan, Fifor a născocit imediat o altă variantă şi a explicat că de fapt îi mulţumea delegatului care i-ar fi transmis că îl va vota.

Fifor vrea spionaj în uniforme
În aceeaşi zi în care a fost numit ministu interimar la Interne, Mihai Fifor a reuşit să se facă remarcat printr-o dispoziţie controversată. Vicepremierul a cerut ca „toate efectivele poliţieneşti, cu excepţia DIPI (Departamentul de Informaţii şi Proteţie Internă, fostul Doi şi-un sfert – n.r), vor desfăşura activităţile de serviciu în uniformă”. Efectele comice s-au văzut imediat a doua zi, după ce poliţiştii care s-au prezentat la muncă joi dimineaţă la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mehedinţi au fost trimişi acasă să renunţe la hainele de vară pentru a se echipa cu uniforma oficială. Ordinul ministrului a fost criticat de Traian Berbeceanu, fostul comandat al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba. „Ce bine că a început reformarea Poliţiei, chiar de azi! Aştept cu interes să-i văd pe colegii de la Operaţiuni Speciale camuflaţi în uniforme în timpul unei acţiuni de filaj. Şi pe băieţii de la Antidrog purtând mândri însemnele siguranţei şi încrederii în timpul unei livrări supravegheate de droage. Bravo, bosulică! Orice reformă adevărata începe cu puţină căprărie”, a precizat Berbeceanu pe Facebook.

Fifor e genul de politician care se pricepe la orice: transporturi, apărare, administraţie, economie. De profesie e filosof. În partid, Fifor a căzut mereu în picioare, reuşind să fie  în prejama liderului: Ponta, Dragnea şi, momentan, Dăncilă. Încă o „calitate“: deşi e prins cu minciuna, neagă, nonşalant, evidenţa.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite