Portret de traseist: Cine sunt „jucătorii de top“ din PP-DD somaţi să îl despăgubească pe Dan Diaconescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele fondator al PP-DD, Dan Diaconescu FOTO Mediafax
Preşedintele fondator al PP-DD, Dan Diaconescu FOTO Mediafax

Preşedintele fondator al PP-DD, Dan Diaconescu, a declarat luni că îi va acţiona în instanţă pe cei care s-au transferat la alte formaţiuni şi va cere, pentru fiecare, despăgubiri în valoare de două milioane de euro.Parlamentarii care s-au dezis de formaţiunea lui Dan Diaconescu şi au preferat „transferul“ la un partid al puterii au îndeletniciri dintre cele mai diverse: de la cofetar sau lăcătuş până la "fotbalist nonamator".

“Nu credeam că PSD va ajunge la mâna noastră, a prostimii, să ia oameni ca să se întărească”, a declarat, indignat,  Diaconescu. “E ca la fotbal,  în momentul în care se transferă “jucători de top, cineva trebuie să plătească pentru ei“, a continuat liderul PPDD.  În total, 28 de membri au decis, de la începutul anului, să se transfere către alte formaţiuni ori să activeze ca independenţi.

CV-urile  „trădătorilor“

În decursul ultimelor luni, parlamentarii PP-DD au preferat să activeze fie ca independenţi, fie au trecut la PSD, UNPR sau PC. Astfel , Tudor Barbu, Răzvan Rotaru, Ioan Moldovan, Cezar Cioată, Gheorghe Coman şi Mihai Cristian Dănuţ au preferat formaţiunea conservatorilor.

Dacă CV-ul lui Barbu este cunoscut publicităţii, întrucât fostul jurnalist a lucrat atât pentru Televiziunea Română, cât şi pentru OTV, mai puţin cunoscut este, de pildă, Răzvan Rotaru. Potrivit CV-ului său, Rotaru a fost membru PD în perioada 1996-2002, preşedinte UNPR Tg. Jiu şi preşedintele Sindicatului “Liber” Pandurii Tg. Jiu.

Este deţinătorul unei diplome de licenţă de la Universitatea Constantin Brâncuşi, specializarea Automatică şi Informatică Industrială. O bună perioadă de timp, însă, Rotaru a avut diverse alte activităţi care nu se intersectau cu politica. În perioada 1996-1998 a fost muncitor necalificat, după care, între 2000 şi 2001 a fost lăcătuş. Tot în CV-ul său Rotaru ţine să precizeze că a fost, timp de patru ani, “fotbalist nonamator”, după care a ocupat un post de “inginer debutant”.

Un alt politician care a activat în breasla lăcătuşilor a fost şi Gheorghe Coman. CV-ul său arată că, în cele din urmă, Coman a devenit administrator la SC INTERCOMAN S.R.L. Buzău, iar anterior, timp de cinci ani, în acelaşi document el omite să menţioneze ocupaţia sa şi se rezumă să specifice că a fost “plecat din ţară”.

De la cofetărie la deputăţie

Nu doar breasla lăcătuşilor este bine reprezentată, ci şi aceea a cofetarilor. Cristian-Dănuţ Mihai, în prezent membru al Partidului Conservator, a avut un traseu profesional sinuos: a  fost profesor, manager al mai multor societăţi comerciale, viceprimar al Brăilei în 2008, dar şi manager de cofetărie. A absolvit cursurile Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine de la Universitatea din Galaţi, specializarea engleză-rusă, dar are studii şi la “American Institute of Baking” şi a urmat cursuri de specializare la “Dan Cake”, în Danemarca.

Şi Dan-Aurel Ioniţă, transferat la PSD, a lucrat ca patiser şi cofetar, fiind şi administratorul a diverse societăţi comerciale. Ioniţă a absolvit, potrivit CV-ului său, doar liceul şi în prezent este student al Facultăţii de Ştiinţe Economice.

Deviza: “respect faţă de ceilalţi”

Viorel Blăjuţ, în prezent independent, a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi, dar principala funcţie deţinută a fost de administrator al mai multor societăţi comerciale. La capitolul “Competenţe şi abilităţi sociale” din CV-ul său, Blăjuţ susţine că, printre altele, are încredere în sine şi “respect faţă de ceilalţi”.

Independentul Alin Bucur a menţionat, însă, în CV o altă abilitate necesară în politică: “adaptarea la medii noi de lucru”. Fost manager al F.C. Gloria Buzău, Bucur este posesorul unei diplome de licenţă în Ştiinţe Juridice, obţinută de la Universitatea “Titu Maiorescu”.

Ioan Cristinel Marian, “o persoană sociabilă, dedicată şi voluntară”, potrivit CV-ului său, a fost consilier la Primăria Sectorului 4, dar a deţinut şi funcţia de şef de sector la serviciul de salubritate stradală din cadrul S.C. REBU S.A., formaţia sa fiind de inginer în domeniul construcţiilor.

Averea celor buni de plată

În ce priveşte averile celor transferaţi, deputatul PSD Radu Popa, de pildă, nu are o locuinţă, nici terenuri sau depozite bancare. In schimb, deţine un Mercedes Clasa C şi un ceas în valoare de 5.000 de euro, bunuri a căror valoare nu atinge suma cerută de Dan Diaconescu, mai ales că în declaraţia sa de avere figurează şi o datorie de 7.000 de euro.

În schimb, Gheorghe Neţoiu (UNPR), fostul patron al Universităţii Craiova, este un pasionat al autoturismelor, deţine o Dacia 1300, un Mercedes Benz S500, un BMW X5, un BMW 850 E şi două autoturisme Porsche. De asemenea, deţine şase vile în comuna Mogoşoaia, potrivit declaraţiei de avere, terenuri în Snagov, Mogoşoaia, Voluntari şi în judeţul Timiş, două ceasuri în valoare de 10.000 de dolari fiecare, dintre care un Rolex, iar în 2013 a vândut, la preţul de 60.000 de euro, un apartament. De asemenea, deţine acţiuni la mai multe societăţi comerciale. De pildă, acţiunile sale de la S.C. Inter Pro Sport S.A. ajung la suma de 590.000 de lei, iar cele de la S.C. Doi Cocoşi S.R.L.  se ridică la suma de 59.900 de lei.

DD: Dacă nu au banii, să plătească Ponta şi Voiculescu

Preşedintele fondator al PP-DD, Dan Diaconescu, a declarat luni că, în cazul în care cei vizaţi nu au cele două milioane de euro, bani pe care s-au angajat să-i plătească în momentul în care s-au înscris în partid, ar trebui să plătească liderul PSD Victor Ponta sau preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu. Cu toate acestea, Diaconescu a omis să spună cine ar trebui să îşi asume răspunderea în cazul independenţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite