Portret. Cine este Renate Weber, noul Avocat al Poporului. Fost director al Fundaţiei Soros, a susţinut asaltul PSD la Justiţie şi Rusia în Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul europarlamentar ALDE Renate Weber a fost numită miercuri în funcţia de Avocat al Poporului. Fostă militantă pentru drepturile omului în anii '90, susţinătoare a lui George Soros şi critic al PSD-ului până în 2014, Weber s-a transformat în avocat al asaltului PSD la Justiţie. În Parlamentul European, Renate Weber s-a poziţionat de partea Rusiei.

În vârstă de 63 de ani, Renate Weber  a absolvit, în anul 1979, Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti iar mai apoi devenea avocat în cadrul Baroului din Bucureşti, până în decembrie 2004. În paralel, între 1993-2004, aceasta a deţinut şi funcţia de redactor-şef al Revistei Române de Drepturile Omului, pentru ca mai târziu să fie numită în funcţia de consilier prezidenţial pe probleme constituţionale şi legislative a fostului preşedinte Traian Băsescu. Aceasta a demisionat un an mai târziu din motive de sănătate.

În septembrie 2007 Weber se înscrie în PNL şi candidează pe lista liberalilor pentru alegerile europarlamentare. Aceasta obţine un post de eurodeputat, fiind apoi realeasă în Parlamentul European în 2009 şi 2014.

În toamna lui 2014, după victoria preşedintelui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale, Renate Weber a anunţat că părăseşte grupul PPE din Parlamentul European, la care liberalii se afiliaseră în urma fuziunii cu PDL, şi revine în ALDE. Decizia i-a atras de asemenea şi excluderea din partid.

În august anul trecut, Renate Weber anunţa că se înscria în partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, motivând că este singura ei opţiune politică.

„Am decis să mă alătur oficial partidului ALDE România, pentru că a face politică, a lupta pentru un ideal, a-ţi pune în practică un crez, toate sunt imposibile fără un partid care să te susţină şi să te ajute. ALDE a fost şi rămâne singura mea opţiune politică. Este singurul partid din România care se fundamentează pe valori în care cred şi pe care le împărtăşesc, pe principii liberale autentice. Pe respectarea şi protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Pentru mine asta este sfânt şi aşa ceva nu se tranzacţionează, nici măcar în politică”, scria atunci Renate Weber pe Facebook.

Fostă susţinătoare a lui Soros şi critic al PSD-ului

Anul trecut, aceasta susţinea într-un interviu că George Soros „are categoric locul său în istoria lumii”, şi spunea despre acesta că este un personaj complex.


„L-am văzut dialogând cu ţăranii noştri din sate de lângă Iaşi,  beneficiari ai unor credite pe care nu le-ar fi putut obţine altfel, bucurându-se din suflet că banii lui îi fac pe oameni să gândească în termeni de dezvoltare individuală, dar şi comunitară. Mai bine de zece ani am fost alături de Soros şi de multe din acţiunile lui de a susţine societatea deschisă şi societatea civilă în ţările din Europa Centrală şi de Est şi în cele din spaţiul ex sovietic”, afirma Weber.

Viitorul Avocat al Poporului era, de asemenea, şi un critic al PSD-ului, despre care spunea că doreşte „stabilitatea îmbogăţiţilor” şi că politicile social-democraţilor au rolul de a-i ţine pe oameni departe de piaţa muncii.

În 2018, Renate Weber prelua propaganda Moscovei şi punea sub semnul întrebării că scutul antirachetă american de la Deveselu este devensiv, în contextul în care atât SUA, cât şi NATO şi România au demonstrat în repetate rânduri asta.

„Cu Statele Unite e o altă poveste. Ştiu că e partenerul nostru strategic…dar nu prea înţeleg ce anume înseamnă asta. Să dăm bani în neştire pentru industria de armament americană? Sincer, nu cred că aveam nevoie de asta. Înţeleg că ne apără de ruşi. Dar mi se pare că asta se întâmplă pentru că noi i-am stârnit pe ruşi cu instalarea scutului. Apropos, totuşi…e defensiv sau cum?”, preciza Weber într-un inteviu.

Vot pro-Orban în Parlamentul European

În septembrie 2018, Renate Weber alături de colega sa de grup, Norica Nicolai, votau împotriva deciziei Parlamentului European prin care se demarau procedurile de sancţionare a Ungariei pentru derapajele de la statul de drept şi pentru începerea procedurii activării Articolului 7. Deşi Parlamentul European a votat cu peste două treimi declanşarea procedurilor, Renate Weber a votat în minoritate pentru susţinerea guvernului lui Viktor Orban. Cele două au adus totodată şi critici vehemente lui Frans Timmermans şi Comisiei Europene din cauza poziţiilor în legătură cu modificările operate în justiţie de puterea de la Bucureşti.

În ianuarie 2019, Renate Weber şi Norica Nicolai susţineau, într-o conferinţă de presă, că trebuie adoptată OUG pentru contestaţia în anulare în cazul verdictelor date de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte care nu au fost constituite prin tragere la sorţi.

Citeşte şi

Renate Weber e noul Avocat al Poporului. PMP a spart unitatea Opoziţiei. Ce spune Weber despre sesizarea CCR în cazul OUG-urilor

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite