Portret. Oportunistul Mihai Fifor, liderul care va conduce PSD din Kiseleff. S-a dezis de Dragnea, s-a răzgândit, a fost la un pas de bătaie cu Oprişan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Fifor, din postura de secretar general, va conduce PSD, în condiţiile în care prioritatea Vioricăi Dăncilă e guvernarea. Fifor e genul de politician care se pricepe la orice: transporturi, apărare, administraţie, economie. De profesie e filosof. În partid, Fifor a căzut mereu în picioare, reuşind să fie  în prejama liderului: Ponta, Dragnea şi, momentan, Dăncilă. Încă o „calitate“: deşi e prins cu minciuna, neagă, nonşalant, evidenţa.

La mijlocul anilor 2000, Mihai Fifor, licenţiat în filosofie, devine directorul  Muzeului Olteniei din Craiova. În 2009, în timpul guvernării PDL-PSD, e numit secretar de stat în MAI, însă social-democraţii ies de la guvernare în toamnă, înainte de alegerile prezidenţiale câştigate de Traian Băsescu. Fifor se întoarce la muzeu. În mai 2012, USL răstoarnă Guvernul Ungureanu, iar Fifor revine  în MAI, tot ca secretar de stat. În decembrie, ajunge senator de Dolj pe listele PSD. În 2014, Fifor e instalat de PSD în fruntea comisiei parlamentare care a anchetat cum şi-a cumpărat fostul preşedinte Traian Băsescu terenul de la Nana, judeţul Călăraşi.

În 2015,Ioan Rus, ministrul Transporturilor de la acea vreme, le numeşte curve pe soţiile românilor plecaţi la muncă în străinătate. Ponta îl propune la Ministerul Transporturilor pe Mihai Fifor. Preşedintele Klaus Iohannis îl respinge, pe motiv că nu are expertiză.

În 2016, Fifor câştigă încă un mandat de senator şi intră în graţiile noului lider PSD, Liviu Dragnea, care îl numeşte în fruntea unei noi comisii de anchetă: presupusa fraudare a alegerilor prezidenţiale din 2009. Rezultatul anchetei parlamentare: Mircea Geoană, preşedinte. Totuşi, e puţin prea târziu pentru Geoană. Trecuseră 8 ani de la alegeri.

În vara anului 2017, Mihai Fifor e numit ministru al Economiei în Guvernul Tudose, deşi nu are studii de specialitate în domeniu. La audierile din Parlament, Traoan Băsescu îi reproşează că e filosof. Fifor răspunde prin intermediul presei: „Oricât de supărat ar fi domnul Băsescu că sunt filosof, vă spun ca nu sunt filosof, nu cred că astea sunt studiile pe care le-am făcut eu“. În CV-ul său scrie: absolvent al Facultăţii de Litere şi Istorie, specializare Filosofie, Universitatea din Craiova, 1994.

Rezistă câteva luni la Economie. În toamnă, Liviu Dragnea, noul său protector politic, îl mută pe Fifor de la Economie la Apărare. După ce pleacă din PSD, Mihai Tudose dezvăluie că are două hârtii semnate de Mihai Fifor, în calitate de ministru al Apărării, una către el, care era premier, şi una către Gheorghe Şimon, fost ministru al Economiei. În scrisoarea către Tudose, Fifor susţinea  că e bine ca statul să preia acţiunile de la şantierul naval Mangalia, iar în cealaltă susţinea contrariul.

A vorbit pe limba Rusiei

În ianuarie 2018, Mihai Tudose demisionează după un conflict cu Liviu Drganea, iar preşedintele Klaus Iohannis îl numeşte pe Fifor premier interimar. După instalarea Guvernului Dăncilă, Fifor rămâne în continuare la MAPN.

În august 2018, Fifor susţine la Antena 3 că baza militară de la Deveselu are rachete balistice de care preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu “o să fie extrem de încântat”. Este exact teza susţintă de Rusia, deşi scutul de la Deveselu este defensiv. A doua zi revine asupra declaraţiilor. „Pot spune doar că a fost o greşeală de înţelegere, de comunicare în cel mai rău caz, dar în niciun caz nu aş putea vreodată afirma că la baza de la Deveselu avem rachete balistice“, a întors-o Mihai Fifor. „Afară din Guvern!“, reacţionează Traian Băsescu şi liderii Opoziţiei. Fifor rămâne ministru.

În partid, Mihai Fifor e printre locotenenţii lui Liviu Dragnea, până în toamna anului trecut, când semnează scrisoarea puciştilor. Demisionează din Guvern înainte ca Dragnea să-l dea afară pentru trădare. Fifor susţine cu abnegaţie că nu a semnat. Jurnaşliştii îi arată scrisoarea, unde numele şi semnătura lui Fifor figurează la poziţia numărul 12. „Este un fals grosolan. Cei care au ajuns atât de jos încât să încerce să-mi falsifice semnătura ar fi putut, măcar, să se străduiască mai bine“, acuză Fifor, însă mai mulţi lideri PSD din grupul puciştilor le dezvăluie jurnaliştilor chiar şi locul în care s-au întâlnt cu Fifor penru a semna: Casa Eliad din Sectorul 3, unde primar este Robert Negoiţă, printre cei mai vocali contestatari ai lui Dragnea. 

În urmă cu o lună, după încarcerarea lui Liviu Dragnea, Mihai Fifor schimbă imediat tabăra şi e numit purtător de cuvânt al partidului. La Congresul de sâmbătă, a fost ales secretar general, cea mai important funcţie în partid după preşedinte, mai ales că Viorica Dăncilă va fi prezentă mai mult la Guvern.

Potrivit unor imagini publicate de europalibera.org, MIhai Fifor l-a felicitat pe unul dintre delegaţii care l-au huiduit pe Marian Oprişan la Congresul PSD. Văzând imaginile, liderul PSD Vrancea l-a căutat pe Fifor pe holurile Sălii Palatului să-i ceară socoteală, discutând pe un ton aprins, find chiar aproape de bătaie. Fifor are o altă variantă, care însă nu se susţine.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite